Grupa „E-Play“ snimila obradu pesme „Aut“ benda „EKV“ kao osvešćenu kampanju: „Ona hoda sama kroz grad“

Važna poruka za podizanje svesti i sigurnosti žena

0
Reklama


Važna poruka za podizanje svesti i sigurnosti žena

 Beogradski alternativni ska rok bend „E-Play“ objavio je u sredu, 17. maja video spot za obradu pesme „Aut“ antologijskog sastava „Ekatarina Velika“ – EKV, kao deo kampanje podizanja svesti o sigurnosti žena i devojčica u javnom prostoru u Srbiji.

Projekat je realizovan u organizacij Miksera, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women Serbia.

 Premijerno objavljivanje spota “Aut” emitovano je 17.05. na Mikserovom YouTube kanalu, od 14 časova.

“U godini u kojoj se kao društvo suočavamo za eksplozijom nasilja, posebno prema ženama i devojčicama, o čemu govori i povećanje broja femicida u odnosu na protekle godine, bezbednost žena, devojčica i drugih osetljivih grupa u javnom prostoru je postala apsolutni prioritet humanih, održivih i bezbednijih gradova o kojima maštamo”, naveli su iz UN Women Serbia.Sledeći upravo tu ideju, UN Women Srbija je podržalo Žensko arhitektonsko društvo, kao i pet ekspertskih organizacija civilnog društva među kojima je i kolektiv “Mikser” da na terenu u 5 gradova Srbije – Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu i Somboru u proteklih godinu dana mapiraju izazove u lokalnim sredinama.

 Rezultat projekta je predlog niza urbanističkih i sistemskih bezbednosnih mera koje treba da usvoje gradske uprave, kako se žene i devojčice više ne bi osećale kao diskriminisani deo populacije kojima povratak kući noću često predstavlja veliki bezbednosni rizik.

Kruna ove kampanje je upravo premijera muzičkog video spota koji je nastao u saradnji sa beogradskim bendom E-Play, obradom pesme “Aut” kultnog beogradskog rok sastava EKV, čiji refren “Ona hoda sama kroz grad” na najbolji način sublimira potrebu žena i devojčica u našoj zemlji da se oslobode straha tokom svojih kretnji kroz naše gradove.

Istraživanje koje je sprovela organizacija Mikser u Kragujevcu kao jednom od pilot gradova, pokazuje da gotovo sve žene i devojčice daleko više i češće od muškaraca modifikuju svoje ponašanje iz straha za svoju bezbednost.
Tako slabiji i lepši pol razvija različite lične taktike poput kretanja noću isključivo u grupi, uz mušku pratnju, izmene rute kretanja, izbegavanja određenih delova grada, simuliranja razgovora mobilnim telefonom, često i do potpunog odustajanja od kretanja.


Muzička obrada i rimejk spota “Aut” benda E-Play u produkciji organizacije Mikser i ljubaznošću Zadužbine Milana Mladenovića, realizovani su u okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u Srbiji“ koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena  – UN Women Serbia, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog sektora i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj kampanje jeste podizanje svesti društva i pokretanje borbe protiv normalizacije rodno-zasnovanog nasilja u javnom prostoru i medijima, kako bi svi učesnici društva – od donosioca odluka i organa reda, preko urbanista i arhitekata, edukatora i medija, do samih građana – preuzeli odgovornost i preduzeli mere sa ciljem povećanja osećaja bezbednosti žena, devojčica i svih građana, saopšteno je od strane UN Women Srbija.

Organizacija Mikser će javno predstaviti rezultate istraživanja, kao i preporuke za unapređenje bezbednosti javnih prostora u jednom od pilot gradova, Kragujevcu, na predstojećem Arsenal festu u Kragujevcu, koji je ujedno i jedan od strateških lokalnih partnera projekta.


Bend “E-Play” koji čine Maja Cvetković (liderka, tekstopisac, vokal, bas gitara, kompozitor), Nemanja Velimirović (gitara) i Goran Ljuboja Trut (bubnjar) slave jubilej – 25 godina karijere, tako da ih očekuje veoma bogata turneja po celoj zemlji, regionu i inostranstvu.

Sličnu temu o nasilju nad ženama bend „E-Play“ je primenio u pesmi i mučnom spotu „Šamarčina“ sa petog, do sada poslednjeg studijskog albuma „Sloboda“ (Long Play, 2018).

Proteklih godina osvajali su Beograd na mnogim zanimljivim prostorima u vidu festivalskih nastupa (Beer fest – Ušće, Beer Garden – Ada Ciganlija), klub Fest – Letnja bašta i unutra, SKC, Letnja scena Doma kulture Studentski grad, Kuglaš, Dom omladine.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here