Grupa “Artan Lili” će proslaviti jubilej – 10 godina karijere koncertom 5. novembra u Domu omladine Beograda

Jedan od apsolutno najoriginalnijih savremenih bendova u čitavom regionu

0
Reklama


Jedan od apsolutno najoriginalnijih savremenih bendova u čitavom regionu

BEOGRAD, 19. septembra: Alternativni elektro pop noise rok sastav “Artan Lili“ će u subotu, 5. novembra obeležiti jubilej – 10 godina karijere nastupom u sali Amerikana“ Doma omladine Beograda (DOB), a gost će im biti stari provereni saradnik VJ Izvanredni Bob.


,,Pravi je trenutak da adekvatno obeležimo naš mali jubilej koncertom u Domu omladine Beograda, na mestu koje za grupu ima poseban značaj. Dakle, spremite se za audio-vizuelnu poslasticu kakvu dugo nismo izveli” – izjavili su članovi benda pred ovaj nastup.


Prvi singl ,,Džoni” objavljen u novembru 2012. godine učinio je da domaća javnost veoma obrati pažnju na bend neobičnog i mističnog naziva “Artan Lili“ o kome je odmah počelo dosta da se pripoveda. Istina je da su doneli nešto originalno u modernu muziku i rokenrol na domaćem terenu, a ubrzo su postali senzacija i atrakcija po čitavom regionu.

Artan-Lili-2020-Foto-Ivana-ČuturaNakon nekoliko promena članova, grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas gitara i vokal + tekstopisac – kompozitor, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.


Prvi su laureati prestižne muzičke Nagrade „Milan Mladenović“ koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića. Priznanje su dobili za kompleksnu kompoziciju ‘D.E.P.R.A.’ (2019) sa kojom su zadovoljili sve kriterijume i standarde koje muzičko delo čine izuzetnim.
Nakon njih su titulu narednih godina poneli bend „DRAM“ i kantautorka Ana Ćurčin.

,,To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem” – naveli su tada (2019) u saopštenju povodom dodele nagrade.


Artan-Lili-2020-Foto-Ivana-Čutura
Sastav alternativne scene “Artan Lili“ svoje završene pesme objavljuje periodično, preko Bandcamp platforme u formi singlova i upravo takav metod – singl po singl, u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio, te žele da modernizuju po njima zastareli vid diskograske delatnosti.


Singlovima su tokom godina zauzimali prva mesta svih značajnijih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. Najzanimljiviji je plasman pesme “Ako stanemo tu”, koja je odmah kao novitet zauzela prvo mesto liste „Diskomera“ Studija B, što je pre njih, u 40 godina postojanja liste, tek nekoliko bendova uspelo isto: “Bijelo Dugme“, „Ekatarina Velika” (EKV) i „Kal“.


Do sada su izdali dva studijska albuma “Artan Lili” (2015) i “New Deal” (2016) i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa u zemlji i regionu, pa gotovo da i ne postoji grad, klub ili festival na kome do sada nisu nastupili.


Publika je proteklih godina za vreme pandemije 2020/2022. imala prilike da ih gleda na raznim nastupima u Beogradu kao Letnja bašta rok kluba Fest u Zemunu, na festivalu “Dev9t” u Staroj Ciglani, i imali su nastupe na Trgu republike i doček Nove 2022. godine u klubu Elektropionir.


Naravno, pre korona virusa, redovno su rasprodali svoje koncerte u klubovima Fest, Subbeerni Centar ili Elektropionir, i osvajali na festivalima Beer fest, Beer Garden i drugim manifestacijama.

Na aktuelnoj turneji su ostavili traga kao na “Arsenal festu” krajem juna u Kragujevcu, ranije i “Overload fest” u Vladičinom Hanu, a podrazumeva se da su bili zapaženi i na “Exitu” (Petrovaradinska tvrđava – Novi Sad) ili “Love fest” (Vrnjačka banja).


Artan Lili trenutno objavljuje singl-spotove sa trećeg albuma radnog naziva “III” u saradnji sa kolegama sa scene.


Singl “Rokenrol posle rokenrola” je nastao kao duet sa Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom antologijske rok grupe „Partibrejkers“, što se nadovezalo na ostale pesme sa predstojećeg izdanja – “Maca”, “Priča”, “Pedana”, “Foliram”, “Geler”, “Oud”.

Tako su u decembru 2019. godine lansirali i trend pet dana zaredom – pet novih pesama – pet novih spotova, dakle pet dana je pušteno pet audio pesama, svaki dan po jedan singl, a onda i pet spotova za te pesme, takodje dan po dan.


Na taj način 10 dana je bilo u znaku kvarteta “Artan Lili”, što niko nikada ranije nije realizovao, u tom konceptu promocije pesama za budući, treći album.
Nove pesme kao i reizdanje sad prva dva albuma grupe su u regionalnoj koprodukcije objavile dve najveće izdavačke kuće – Croatia Records / Jugoton (Zagreb) i beogradski PGP-RTS.

**********************


Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe, rezident je kluba Drugstore i festivala Apgrade.

Nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi. Sa bendovima oblikuje koncerte i performanse od andergraunda i mejnstrima.

Saradnja sa bendom Artan Lili na svirci u Domu omladine 2016. je proglašena za koncert godine u emisiji Jelen Top 10.


Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here