Grčki muzičar Jorgos Dalaras otvorio sinoć (17.05.) 23. izdanje Guitar Art festa u Beogradu

Peto gostovanje grčke zvezde u Beogradu na intimnom spektaklu od dva sata

0
ReklamaPeto gostovanje grčke zvezde u Beogradu na intimnom spektaklu od dva sata


BEOGRAD, 18. maja (Tanjug) – Muzički festival “Guitar Art Fest” (GAF) otvoren je sinoć u svom 23. izdanju u velikoj sali Mts Dvorane dvočasovnim koncertom popularnog grčkog pevača Jorgosa Dalarasa.

Zanimljivo je da prvi put u istoriji festivala nije bilo sveccane, zvaniccne ceremonije otvaranja, nijednog govornika, već se odmah direktno prešlo na koncert.

Dobro veče“,obratio se grčki pevacč sa gitarom – publici na čistom srpskom jeziku, da bi ipak brzo prešao na engleski.

„Ovo je sve zaista neverovatno. Mi smo tu, vi ste tu. Konačno se vidimo“, rekao je Dalaras i emotivno dodao ponovo na srpskom – „Hvala puno“.
Takodje, osim publici, Dalaras se zahvalio i osnivaču i direktoru festivala – Bošku Radojkoviću što ga je pozvao i ugostio ponovo na GAF-u.

Na scenu su prvo izašli muzičari, njegov bend, koji su krenuli sa instrumentalnim deonicama, da bi zvezda večeri Dalaras malo kasnije izašao, a publika u prepunoj Mts Dvorani ga je pozdravila burnim, dugim aplauzom i povicima oduševljenja.

Guitar Art festival će trajati do 21. maja u Beogradu pod sloganom „Etno”, što asocira na izvornu i autentičnu muziku sveta, koji će izvođači iz 20 zemalja predstaviti u njenom savremenom obliku.

 Ovogodišnja edicija festivala gitare je spojila španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno.

GAF nosi titulu jednog od 5 najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu, a najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu, kao Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Naravno, u tu veličanstvenu grupu svetskih imena upisao se i grčki umetnik – Jorgos Dalaras, veoma popularan pevač i gitarista čija karijera neprestano traje decenijama, od daleke 1967. godine.
Sinoć, ovaj intimni muzički spektakl bio je peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike.

Dalaras je tokom puna dva sata izveo mnoge hitove iz karijere duge 55 godina.

Ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara su ga pratili kao na pravoj fešti, među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.
Njih dve su uz njega dobile zaista veliki prostor na sceni tokom koncerta, čak su svaka pojedinačno pevale magičnim vokalima numere u odsustvu Dalarasa, koji je napravio nekoliko pauza.
Tako su one dolazile do izražaja kao solo, ili u tandemu, dominirale su uverljivo i ubedljivo binom, a fino su se uklapale i sa njim sve vreme kao vokalni trio.
Koncert na otvaranju međunarodnog festivala bio je magično putovanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari, a u početku su na video bimu prikazani mnogi kadrovi ove predivne zemlje, koji su publici oduzimali dah.

Velika kolekcija dinamičnih, kratkih i brzih pesama obradovala je auditorijum na koncertu čije su karte bile gotovo rasprodate – dakle 1500 fanova grčke muzike u sali.

Dalaras je posebno oduševio publiku kada je na grčkom izveo srpski hit „Mesečina“ prema kompoziciji Gorana Bregovića za antologijski film „Underground“ (1995) Emira Kusturice.
Ljubitelji njegove muzike uživali su u ovom prijatnom muzičkom iznenadjenju.

Slavni pevač iz Pireja ove godine je završio još jedan u nizu uspešnih projekata – „Kavafis“ kompozitora Aleksandrosa Karozasa gde uspešno kombinuje stihove grčkog pesnika Konstantina Kavafija u izvođenju čuvenog Bečkog kamernog orkestra i Bečkog akademskog hora čiji je solista bio upravo Dalaras.

Ovo izdanje dopunilo je diskografiju od rekordnih 85 samostalnih albuma prodatih u blizu 20 miliona primeraka, što je i danas nenadmašen tiraž u Grčkoj.

To naravno nije sve, jer ovaj hiper-produktivni muzičar je još gostovao na preko 70 albuma drugih kolega velikana kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Pako de Lusija, Al di Meola, Brus Springstin.

Publika ove hipnotičke noći je stalno želela još i nije dopustila da im favorit ode sa pozornice bez dva bisa, i tako su se ponovo sreli sa srpskom baštinom i Goranom Bregovićem – rok baladom „Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude“ grupe „Bijelo dugme“, u grčkoj verziji.

Dalaras je bio apsolutno oduševljen i samo je na kraju emotivno, nadahnuto ponavljao publici „Hvala vam“, uz široki osmeh koji nije skidao sa lica.U bogatoj karijeri ostvario je saradnje sa holandskim Metropol orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Ruskim narodnim orkestrom i horom Nemačke opere .

U biografiji mu stoji da je dobijao pozive za nastup od Nelsona Mandele, pariske „Olimpije“, londonske kraljevske dvorane „Royal Albert Hall“ ili Ujedinjenih nacija za jedinstveni koncert u antičkom amfiteatru u Delfima.

Jorgos Dalaras nastupio je na više hiljada koncerata, od kojih su 1983. godine održana dva istorijska uzastopna na Olimpijskom stadionu u Atini sa preko 160.000 posetilaca o kojima je tad pisao i prestižni muzički magazin „Rolling Stone“.

Na Guitar Art festivalu će do 21. maja nastupati i fado princeza – umetnica Sara Koreja na svom prvom koncertu u Beogradu 19. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca, dok će isto veča na istom mestu flamenko spektakl prirediti domaća pevačica Tamara Jokić sa projektom ,,Transibérica’’.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 21. maj takodje u Mts dvorani kada će jedan od najboljih gitarista ovih prostora Miroslav Tadić održati prvi put u karijeri solo koncert, na kome će okupiti vrhunske umetnike kako bi publici priredio nezaboravno muzičko putovanje.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here