Grad Kragujevac prepoznao značaj osnivanja Internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan”

Neprežaljena srpska kompozitorka dobija svoj festival koiji će postati tradicija

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Neprežaljena srpska kompozitorka dobija svoj festival koiji će postati tradicija


U svečanoj sali Skupštine Grada Kragujevca u četvrtak (03.06.) je potpisan ugovog o sufinansiranju projekta Internacionalni festival “Isidora Žebeljan”, između Grada Kragujevca i Muzičke omladine Kragujevac, osnivača te manifestacije.

Ugovor o sufinansiranju potpisali su član Gradskog veća za kulturu, prof. mr Miljan Bjeletić i predsednik Muzičke omladine-Kragujevac Stefan Adamović.

Projekat Muzičke omladine-Kragujevac posvećen Isidori Žebeljan visoko je ocenila i podržala Komisija za izbor projekata, programa i manifestacija u oblasti kulture koji će se sufinansirati iz budžeta Grada Kragujevca u 2021. godini.

Nakon raspisanog javnog konkursa, Komisija je u skladu sa važećim pravnim aktima izvršila stručnu analizu i ocenjivanje pristiglih projekata u oblasti kulture.
Na osnovu izvršenog ocenjivanja, projekat festival “Isidora Žebeljan” zauzeo je visoko mesto na listi bodovanja i rangiranja programa i time dobio finansijsku podršku Grada, koja je jako značajna za realizaciju prvog izdanja Festivala i njegov dalji razvoj, navode osnivači pionirskog festivala.

Drago nam je da je Komisija prepoznala kvalitet našeg projekta i značaj ličnosti čije ime Festival nosi – Isidora Žebeljan, koja nas je na žalost svih prerano napustila”, rekao je Stefan Adamović, predsednik Muzičke omladine-Kragujevac i dodao da je ona bila jedan od najznačajnijih i najuspešnijih kreativnih ambasadora Republike Srbije.

Podsetio je na činjenicu da je Kragujevac bio prva prestonica moderne Srbije, imali su prvi teatar, kao i Licej, odnosno prvu višu školu u Srbiji.

Bili smo prvi u mnogo čemu, baš kao što je i Isidora bila prva iz Srbije i regiona u različitim i značajnim dostignućima na svetskoj umetničkoj sceni. Otuda možemo povezati Kragujevac i Isidoru Žebeljan, koja zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju, kao sećanje na njen lik i delo”, istakao prvi čovek Muzičke omladine Kragujevac.


Prvo izdanje Festivala biće održano u Kragujevcu, od 15. do 17. juna, a u okviru tri festivalske večeri publika će biti u prilici da čuje dva koncerta, kao i da pogleda projekciju opere “Dve glave i devojka”, čiji je ona kompozitor, uz okrugli sto na kom će učesnici biti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere.

Detaljan program festivala publika može pogledati na fejsbuk stranici Muzičke omladine-Kragujevac www.fb.com/muzicka.omladina.kg

Prvo izdanje Festivala posvećeno je Isidori Žebeljan, autentične i uticajne autorke na svetskoj muzičkoj sceni koja je istaknuta među savremenim srpskim kompozitorima.

Na programu će biti realizovan koncert pozorišne muzike Isidore Žebeljan, kao i okrugli sto projekcijom prve i jedine srpske opere koja je premijerno imala u inostranstvu na srpskom jeziku, zvanom ′′Dve glave i devojka′′.
Po planu je i koncert orkestra uz soliste, kojim će dirigovati Premil Petrović.

Muzička omladina Kragujevca je istakla da se veoma raduje susretu uživo u Kragujevcu, prvoj prestonici moderne Srbije.


DR IVO JOSIPOVIĆ
Predsednik žirija

Predsednik međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora, koje će biti organizovano u okviru Internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan” jeste Profesor dr Ivo Josipović iz Hrvatske.

Završio je studije komponovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kome je magistrirao i doktorirao.
.
Bio je predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je profesor emeritus na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je nekoliko knjiga i preko 100 naučnih i stručnih radova u domaćim i inostranim časopisima, u oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava i bio je saradnik na više zakonskih projekata.
.
Dr Ivo Josipović napisao je oko 60 kompozicija za različite sastave (simfonijske orkestre, kamerne ansamble, soliste), koje izvode eminentni hrvatski i strani umetnici. Njegova dela objavljena su u notnim izdanjima i na tridesetak nosača zvuka.
Dobitnik je više hrvatskih i međunarodnih umetničkih nagrada i priznanja, među kojima su Gran Pri Evropske radiodifuzne unije i dve hrvatske diskografske nagrade „Porin“. Takođe, dobitnik je nekoliko počasnih doktorata iz umetnosti, prava i politike.
.
Niz godina bio je direktor jednog od najvećih festivala savremene muzike, Muzičkog biennala Zagreb, kao i glavni sekretar Hrvatskog Društva Skladatelja. Sarađivao je s brojnim hrvatskim i inostranim državnim, naučnim, univerzitetskim i umetničkim institucijama u Nemačkoj, SAD-u, Kanadi, Austriji, Mađarskoj, Finskoj, Italiji, Azerbejdžanu, Mongoliji.

Gostujući je profesor na stranim univerzitetima.
Član je Svetske akademije nauka i umetnosti kao i protektor Evropske akademije nauka i umetnosti. Bio je predsednik Republike Hrvatske u periodu od 2010. do 2015. godine.


Na takmičenje mladih kompozitora stigao veliki broj prijava iz celog sveta. Žiri će imati težak zadatak da odabere pobednika, a u tome će im pomoći i predstavnik Srbije.

Draško Adžić je diplomirao i doktorirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Isidore Žebeljan. Na istom fakultetu je zaposlen kao docent.

Njegova dela izvođena su u Srbiji, Americi, Kanadi, Engleskoj, Holandiji, Belgiji, Portugaliji, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Jermeniji, Malti i na Balkanu, na festivalima kao što su: Month of Contemporary Music (Berlin), Gaudeamus Music Week (Amsterdam), ISA PragWienBudapest, Muzički Biennale (Zagreb), Bemus, Tribina kompozitora…

Od dvorana u kojima su izvođena njegova dela izdvajaju se: Berghain (Berlin), Muziekgebouw aan ‘t IJ (Amsterdam), Salão Nobre da Escola de Música (Lisabon), Narodowe Forum (Vroclav), Koerner Hall (Gent), Bethaniënklooster (Amsterdam), Muzej Mimara (Zagreb), Studio Bajsić HRT (Zagreb), Kolarčeva zadužbina.

Dobijao je porudžbine od brojnih orkestara i ansambala i sarađivao sa: Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, No Borders orkestrom, Ansamblom Metamorfozis, Gudačima Sv. Đorđa, Cantus ansamblom, horom Collegium musicum, FILUM ansamblom i drugima.

Komponuje primenjenu muziku i do sada je učestvovao na preko 50 projekata u Srbiji, Nemačkoj i celom regionu. Njegova primenjena muzika mogla se čuti na festivalima: Berlinale, Neue Stücke aus Europa (Visbaden), Raindance (London), Festival Kazališta Ulysses (Brijuni), Dubrovačke letnje igre, MESS (Sarajevo), Fest, Bitef, Sterijino pozorje. Bio je i jedan od umetnika koji su predstavljali Srbiju na 13. Praškom kvadrijenalu. Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade, a bio je i član žirija 51. Bitefa.

Usavršavao se kod Hajnera Gebelsa, Najdžela Ozborna i Luke Frančeskonija. Nastupa kao pijanista, pevač i dirigent.

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljamo prvog člana međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora.

Premil Petrović je osnivač, šef dirigent i umetnički direktor No Borders Orchestra. Studirao je dirigovanje u klasi Vinfrida Milera na Visokoj Školi za Muziku Hanns Eisler (Berlin). Dobitnik je stipendija Heinrich Böll i Musik Theater Heute, Akademije Dojče banke, zahvaljujući kojoj je učestvovao na radionicama vodećih dirigenata današnjice.

Ovaj dirigent je jedna od vodećih ličnosti muzičke scene Srbije, živi u Berlinu. U Premilov raznovrstan repertoar spadaju brojne svetske premijere savremene muzike za šta je nagrađen prvom nagradom Hanns Eisler (Berlin). Gaji poseban odnos prema muzici Isidore Žebeljan čije opere je premijerno dirigovao na Bregenc Festivalu (Austrija), na Settimana Musicale (Sijena, Italija), Zagrebačkom bijenalu… Snimio je više izdanja Isidorine muzike.

Godine 1996. osniva muzičko pozorište Bioskopa Rex i često diriguje eksperimentalni muzički teatar, kao što je produkcija Šenbergovog Pierrot Lunaire (r. Brus Labrus, Hau, Berlin). Snimio je ovo delo i za istoimeni Labrusov film, premijerno izveden na Berlinalu, koji je dobio Teddy Award. Radio je na produkciji opere Macbeth Verdi/Kasola (Kejptaun, Južnoafrička Republika) kojom je dirigovao širom sveta.

Nastupao je na Wiener Festwochen (Beč), Festival d ́Automne (Pariz), Kunstenfestivaldesarts (Brisel), Operadagen (Roterdam), u Barbikanu (London), Kampnagelu (Hamburg), Megaronu (Atina), Lisabonu, Brisbane festivalu, Macao Arts festivalu… Dirigovao je u Operi Vankuver, Teatro Colon (Buenos Aires), Operi Filadelfija, Kejptaun Filharmonijskim Orkestrom, Okland Filharmonijskim Orkestrom, kao i brojnim evropskim orkestrima.

Prvo izdanje No Borders Orchestra pod upravom Premila Petrovića objavila je diskografska kuća Deutsche Grammophon.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket