Glumica Anja Alač predstavila se kao muzičarka sinoć (14.09.) na uspešnom koncertu u Beogradu

“Najviše sam zahvalna mom sinu Alekseju i mužu Andreju, vi ste mi najveća inspiracija”, emotivno je izjavila muzičarka i glumica nakon čega je usledio ogroman aplauz i pesma “San”.

0
Reklama


“Najviše sam zahvalna mom sinu Alekseju i mužu Andreju, vi ste mi najveća inspiracija”, emotivno je izjavila muzičarka i glumica nakon čega je usledio ogroman aplauz i pesma “San”.



BEOGRAD, 15. septembra – Istaknuta mlada glumica Aleksandra Anja Alačsinoć (sreda, 14. septembar) održala prvi samostalan koncert u okviru sastava “Elar” na Letnjoj sceni svog matičnog teatra – Beogradskog dramskog pozorišta u okviru promocije njenog debi albuma “Nebo”.


Scena BDP Globos Arena iza samog pozorišta na Krstu bila je ispunjena mnogim prijateljima i kolegama talentovane glumice, koja se ove noći premijerno predstavila kao muzičarka – tekstopisac i pevačica.

Anja Alač i profesor muzike Boris Bunjac u okviru sastava – dua “Elar” ove godine su objavili album za diskografsku kuchu Jugoton / Croatia Records, i na samom početku koncerta, dramska umetnica je imala potrebu da ispriča kratku istoriju.

Tako je publika saznala da je sastav “Elar” nastao 2017, a 2014. godine Alač je napisala prvu pesmu “Neću”, koju je odmah i otpevala.

Foto: Anđela Zebić i Jugoton



“Dobro veče i dobro došli na prvu svirku grupe “Elar”. Pesme su u početku pisane kao poezija, a nakon poznanstva sa Borisom Bunjcem tokom rada na jednoj predstavi u BDP, odlučila sam da te pesme pokušam i da otpevam. I tako smo počeli da radimo, krenuli smo da snimamo pesme 2019. i evo sada ove godine smo izdali album. Krećemo upravo od te numere “Neću”, najavila je Anja Alač sam start muzičke večeri, a njena ponosna majka, čuvena Vesna Čipčić iz prvog reda je pratila koncert.


Neposredno pre samog početka nastupa, emitovan je video spot za pesmu “Ponovo”, koji je režirao Anjin rodjeni brat Ivan Vanja Alač, diplomirani pozorišni reditelj, prisutan u publici (poznat po predstavi “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović, na sceni Studio JDP).

“Sledeća pesma “Pentimento” je napisana na italijanskom, jer mi je možda negde bilo lakše da pričam na nekom jeziku koji nije deo mog maternjeg govornog područja. Inače italijanski volim, a prvu pesmu koju sam nauccila da pevam kao sasvim mala bila je “Volare” Domenika Modunja”, otkrila je pevačica i glumica neke pojedinosti o sebi.

Alač je citirala i svima omiljenog nam pesnika Miroslava Miku Antića sa stihom “Pesma je prvi korak preko rubova samoće”, da bi definisala kako u dubini svoje duše ona doživljava poeziju.




Možda mnogi ne znaju, ali Anja Alač je završila i muzičku školu, odsek klavir, a pomalo svira i gitaru. Za album “Nebo” Anja je napisala svih 11 pesama, koje je u celini otpevala na koncertu, dok je Boris na njihovom projektu komponovao muziku.
Ovaj duo je pratio bend na nastupu – bas gitarista, klavijaturista i saksofonista.


Anja u atraktivnom zelenom kompletu odela je sve vreme imala veoma efektnu komunikaciju sa publikom, odnosno, nije dozvoljavala da koncert bude prožet samo muzikom, melodijama, notama, već je simpatično, nadahnuto, šarmantno pripovedala o svakoj pesmi nešto zanimljivo, kao domaćica večeri koja vodi publiku detaljno kroz svoje umetničko delo – kompletan muzički album.
Na neki način ovo je bila i njena monodrama, odnosno muzičko scensko delo.


Ponekad zaboravim da dišem, dok pevam, onda me je Boris prekidao na snimanju i kucao mi uvek preko stakla, dok ja pevam u gluvoj sobi. Tek tada shvatim da treba da dišem. Zato ću sada napraviti malu pauzu da bih disala”, bila je duhovita Anja, skroz oslobodjena treme, i kratko je popila vode, te nastavila dalje sa poetskom pesmom “Volim”.


Objasnila je da njen album je zapravo veoma eklektičan, tačnije, ne voli da ga žanrovski definiše, već ima tu elemenata klasike, džeza, bossa nove, provlači se atmosfera audio filmske muzike, i dopada joj se što je u pitanju koktel više stilova.



Ona je ocenila da muzika predstavlja univerzalni jezik, te iako ona peva na srpskom jeziku, obraća se celom svetu, i da muzika spaja sve ljude, i u njoj su svi zajedno.


Zahvalna sam mom Beogradskom dramskom pozorištu što mi je omogućio ovaj koncert, svojoj mami, i tati koji nije tu ali neka zna da sam poslušala tvoj savet da pričam izmedju pesama, što upravo činim. Nisam dobila Oskara, ali evo da kažem još ponešto”, raspriccala se Alač u potpunosti i publika je uživala u njenom duhovitom obraćanju.


“Najviše sam zahvalna mom sinu Alekseju i mužu Andreju, vi ste mi najveća inspiracija”, emotivno je izjavila muzičarka i glumica nakon čega je usledio ogroman aplauz i pesma “San”.
Njen muž je poznati likovni i street art umetnik Andrej Josifovski Pijanista.


Usledila je numera “Ponovo” koju je Anja sa ponosom otpevala i naglasila da je spot režirao njen brat Ivan Vanja, kao i balada “Tebi”, koju je glumica posvetila nedavno preminuloj bliskoj osobi iz okruženja njene porodice.






Svaka numera dalje je imala svoju ispovest, priču, novu dimenziju, tako da je kompozicija “Suze” zapravo pesma o slobodi, posveta neralizovanim ljubavima je naslov “Idi”, dok je “Utopija” direktna posveta njenom suprugu Andreju, o dvoje koji su se iznenada sreli i zavoleli.

Aleksandra Anja Alač, ćerka roditelja glumaca Vesne Čipčić i Aleksandra Alača, jedna je od angažovanijih glumica u ansamblu matičnog teatra na Krstu (BDP), istaknuta u predstavama – “Moj sin samo malo sporije hoda”, “Kad su cvetale tikve”, “Klošmerl”, “Pomorandže za zbogom”, “Delirijum tremens”, “Sve o mojoj majci”, “Anđeli čuvari”, “Drekavac”, “Terorizam”, “Harold i Mod”, “Ples sa bogovima”, “Ničiji sin”, “Iz života insekata”, “Liliom”, “Living Room”.


Takodje gledali smo je u hit mjuziklu “Ljubav i moda” u Madlenianumu, gde je dokazala koliko ume da divno peva, ali i u predstavama dečjih pozorišta – “Boško Buha” (“Petar Pan”) ili Pozorištanca “Puž” (“Zvezdana i Lela”, “Lepotica i Zverko”).


Anđela Zebić i Jugoton




“Svi su me pitali otkud sad ja kao glumica u muzici, zašto mi je to potrebno, što ja sad pevam. Ja to ovako gledam, ima u muzici i glumi sličnosti, obe umetnosti su scenske. E sad, kada ste glumac, vi onda uvek čekate da vas odaberu za neku ulogu, i stalno zapravo čekate. A u muzici, ja sam tu sada glavna, ja snimam pesme i pevam, kao autor. I želim da stvaram muziku da to podelim sa nekim”, rekla je Alač i privodila koncert kraju uz numere “Magla” i “Ljubav” kao duet sa kolegom Borisom Bunjcem.


Naravno, uz veliki aplauz i poziv na bis, nakon svih 11 pesama, sastav “Elar” je ponovo izveo još pesmu upravo tog naziva – “Ponovo” na veliko oduševljenje auditorijuma.


Publika malih ekrana Anju Alač poznaje iz popularnih i gledanih TV serija – “Urgentni centar”, “Tate”, “Vikend sa ćaletom” (prvo je bio film i onda mini serijal), kao i – “Montevideo, bog te video”, “Ubice mog oca”, “Sinđelići”, “Žigosani u reketu”, “Radio Mileva” i u hrvatskoj telenoveli “Ruža vjetrova”.


Gosti u publici, osim njene majke i brata, bili su pretežno dramski umetnici, glumice – Svetlana Bojković, Tamara Dragičević, Milica Zarić, Vanja Nenadić, Branka Petrić, scenograf Miodrag Tabački,pozorišni reditelj i glumac Nenad Gvozdenović, i ličnosti iz muzičkog sveta – rok novinari i publicisti Petar Peca Popović i Petar Janjatović, kao i Natalija Cajić ispred diskografske kuće “Jugoton”.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Foto: Anđela Zebić i Jugoton
Foto: Anđela Zebić i Jugoton
Photo: Antonio Ahel/ATAImages 14, septembar, 2022, Beograd – Sastav Elar, koji cine Anja Alac i Boris Bunjac je odrzao koncert na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorista.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here