Glumac Džon Malkovič na Feliks Romulijani kod Zaječara gostuje 8. avgusta

Veliki glumac ponovo u Srbiji nakon dve godine

0
Reklama


Veliki glumac ponovo u Srbiji nakon dve godine


BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug) – Slavni američki glumac jugoslovenskog porekla Džon Malkovič odigraće predstavu “Paklena komedija: ispovesti serijskog ubice” 8. avgusta u 20.30 časova na Rimskoj carskoj palati Feliks Romulijani kod Zaječara, najavila je danas (05.08.) direkcija muzičkog festivala “ArtLink” u beogradskoj Mts Dvorani.


Holivudski glumac će nastupiti u okviru svoje evropske turneje, zajedno sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom, a u ekipi ovog pozorišno-muzičkog projekta nalaze se reditelj Majkl Sturminger, dirigent Martin Haselbok i dve dame, soprani – Suzan Langbein i Chen Reis.

Podsetimo, glumac, producent i režiser Džon Malkovič bio je počasni gost 48. FEST-a, neposredno pre pandemije korona virusa u februaru 2020. godine kada ga je zatvorio muzičko-scenskim performansom “Muzički kritičar”.

Tada mu je uručeno specijalno priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Malkovič je dramski umetnik jugoslovenskog porekla, odnosno deda i baba sa tatine strane su mu rodjeni u Hrvatskoj.

Jovanka Višekruna Janković, direktorka ArtLink festivala koji obelezzava jubilej od 10 godina postojanja, izrazila je veliko zadovoljstvo ssto će biti realizovano gostovanje svetski popularnog glumca, kao rezultat višemesečnog zalaganja samog festivala i saradnje sa Narodnim pozorištem iz Zaječara.

„Festival „ArtLink“ jeste muzički orijentisan, odnosno fokus je na muzici, koncertima, ali ima i interdisciplinarni pristup. Samim tim ovo je prvi put da za 10 godina ArtLinka gostuje jedan glumac. Logicčno, partner u ovom poduhvatu nam je pozorište. Sjajni glumac Džon Malkovič je osmislio sa rediteljem i dirigentom ovaj muzički teatar„, navela je direktorka ArtLinka.

Ona je sa ponosom istakla da je menadžment glumca Malkoviča kontaktirao ArtLink povodom moguće saradnje, jer je festival od osnivanja postao internacionalni, i otkrila da su na svojoj turneji pored Finske, Austrije, Španije, Poljske, odabrali da nastupaju u Srbiji.

Džon Malkovič i ekipa su bili veoma oduševljeni i uzbudjeni dolaskom na ovako atraktivno mesto na otvorenom kakva je Feliks Romulijana. Na ovaj način che Srbija biti prisutna na svetskoj kulturnoj mapi, a Romulijana zauzeti značajno mesto. Biće to vrhunski doživljaj u svakom smislu, pre svega zbog tako velikog glumca i cele predstave i zato što će se odigrati na tako divnom mestu, što je za svakog umetnika nešto posebno“, izjavila je Višekruna Jankovich, inače muzička umetnica – pijanistkinja.

Predstava “Paklena komedija” je zasnovana na istinitoj priči o serijskom ubici kojeg je društvo slavilo, iako je činio neverovatno okrutne stvari i nikada nije odgovarao za svoje zločine. Ova priča postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, rehabilitaciji i konceptu iskupljenja.

Arije muzičko-pozorišnog spektakla su iz kompozicija Betovena, Mocarta, Gluka, Baha, i govore o stradanju i patnji žene, što je i tema same drame koju je osmislio Malkovič.
Tako da je umetnost i u ta davna vremena bila angažovana, sve je i danas aktuelno, kako je napomenula direktorka festivala.
Ona je podsetila da je tokom aktuelnog 10. ArtLinka na istom mestu Feliks Romulijane gostovao brazilski pijanista Pablo Rosi, a i Višekruna Janković je imala duet koncert u Zaječaru sa egipatskim pijanistom Mohamedom Šamsom iz Njujorka, tako da je saradnja festivala i zaječarskog pozorišta već uspostavljena.

Mesto kakva je Rimska carska palata na otvorenom je zaista sjajna, to je svakome fantastičandoživljaj, i Malkoviču je takav prostor bio inspiracija i motivacija da nam dodje. Kada se spoje ArtLink festival, pozorište i muzej, čine zajedno kulturnu baštinu i nasledje, posebno povodom ovakvog gostovanja“, zaključila je direktorka festivala.

Predstava „Paklena komedija“ se održava u okviru ArtLink festivala i manifestacije „Zaječarsko kulturno leto“ koje organizuju Narodni muzej „Zaječar“ i Pozorište „Zoran Radmilović“ uz pokroviteljstvo Grada Zaječara i podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Na konferenciji su govorili i Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i glumac Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja „Zaječar“.

Đuričić je istakao da će Zaječar sa ovim dogadjajem postati balkanska prestonica kulture i podsetio da su i druge svetske zvezde već gostovale u ovom gradu na čuvenoj Gitarijadi – engleski roker Bili Ajdol, škotski hard rok metal bend „Nazareth„, kao i britanska rok grupa „Uriah Heep“.
Naredno izdanje zaječarske Gitarijade će biti održano krajem avgusta i trajaće tri dana.

Takodje je naveo uspešne festivale Zaječara i Feliks Romulijane kao „Antika fest“, „Dani Zorana Radmilovicha“, „Dani Romulijane“.

Ulaznice za spektakl Džona Malkoviča su većim delom za stajanje u iznosu od 1000 dinara, a svega 100 karata će biti za sedenje čija je cena 1500 dinara.

Tako publiku očekuje holivudski muzičko scenski spektakl uživo u Srbiji – Džon Malkovič na Feliks Romulijani.

Istaknuti svetski glumac karijeru na filmu počeo je davne 1981. godine i tokom četiri decenije plodnog stvaralaštva ostvario je 140 uloga na malom i velikom ekranu.

Proslavio se filmskim klasicima “Polje smrti” (1984) Rolanda Džofea, “Imperija Sunca” (1987) Stivena Spilberga, “Staklena menažerija” (1987) u režiji slavnog glumca Pola Njumena, “Opasne veze” (1988) Stivena Frirsa, “Čaj u Sahari” (1990) Bernarda Bertolučija, “Predmet lepote” (1991) Majkla Lindzija Hoga, “O miševima i ljudima” (1992) prema romanu Džona Stajnbeka, “Ogre” (1996) Volkera Šlendorfa.

Dva puta je bio nominovan za Oskara i to za epizodne uloge u ostvarenjima “Mesta u srcu” (1984) Roberta Bentona i u odličnom trileru “Na liniji vatre” (1993) Volfganga Pitersena, dok je osvojio “Emi” nagradu za TV film “Smrt trgovačkog putnika” (1985).


Čak je dobio i film koji se zove po njemu i on igra sebe – “Biti Džon Malkovič” (1999) Spajka Džonza, a glumio je i slikara Gustava Klimta u delu “Klimt”, kao i prevaranta koji se predstavlja kao režiser Stenli Kjubrik – “Color me Cubrick”.


U bogatoj karijeri je bio deo i komercijalnih akcionih hitova (“RED” 1-2, “Con Air”) ili SF fantazija (“Eragon”, “Beowulf”), i sarađivao sa velikim rediteljima – Klintom Istvudom (“Changeling”), Braćom Koen (“Spaliti posle čitanja”), Manuelom Oliveirom (”Manastir”), Randalom Volasom (“Čovek pod gvozdenom maskom”), Džejn Kempion (“Portret jedne dame”).

Poslednjih godina je popularan i na malim ekranima pre svega zbog izvanredne serije “Mladi Papa” (2019) Pola Sorentina, ali i serijala “Bilioni” (2016), “Crossbones” (2014) i “Space Force” (2020).


Ivan Makragić

TANJUG / Music PocketFoto: Richard-Mille-
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here