Gitarista Miroslav Tadić sinoć (21.05.) je sa prijateljima zatvorio 23. Guitar Art Fest u Beogradu

Veoma bogato i sadržajno veče muzike za finale važnog festivala

0
Reklama


Veoma bogato i sadržajno veče muzike za finale važnog festivala


BEOGRAD, 22. maja (Tanjug) – Istaknuti gitarista Miroslav Tadić održao je sinoć (21.05.) svoj prvi solo koncert u karijeri pod nazivom „Etno veze“ i time je zatvorio 23. izdanje Guitar Art festivala u Mts Dvorani u Beogradu.

Gosti prvog samostalnog koncerta čuvenog umetnika na gitari su bili – Ivet Holcvart, Branko Bako Jovanović, Đusi Kovač i Božo Vrećo, koji su svi zajedno spajali različite muzičke tradicije kao što su balkanska, tamburaška, flamenko, brazilska, romska muzika, bluz i sevdah.

Novi koncert predstavlja istraživanje različitih veza i onog što povezuje publiku i umetnike u muzičkom nasledju.
Gitarista je počeo intiman koncert sa solo kompozicijama i u potpunosti se prepustio tome, okružen veoma zanimljivom scenografijom koja liči na postavku buduće pozorišne predstave.

Pozornica je kreirana kao dnevna soba muzičara Tadića – stolice, fotelje, komoda i tri komada velikog cveća u vazama, što je oslikavalo intimnu atmosferu, kao da je virtuoz na gitari pustio gledaoce u svoj skromni dom gde se iskazuje stvaralačka energija.

Sve vreme na video bimu, odnosno velikom platnu emitovan je direktan prenos koncerta, da se prikaže sve šta se dešava na bini.

Američka violinistkinja i vokalna solistkinja Ivet Holcvort bila je prvi gost Tadiću, koja se iznenada pojavila, u sred njegovog vrhunskog muziciranja i sa svojim instrumentom se samo pridružila kompoziciji u toku.
„Mnogo mi je drago što smo večeras ovde i što mi je direktor Guitar Art festivala Boško Radojković predložio da napravimo koncert sa mojim prijateljima“, obratio se Tadić publici i onda odmah predstavio gošću iz Amerike.

Šest godina sviramo zajedno Ivet i ja, dosta dugo se bavino balkanskom muzikom, i pokušavamo da napravimo most sa američkom, jer ja živim tamo, kao i ona. Pravimo sada jedan eksperiment, sviramo makedonsku, onda američku kompoziciju“, najavio je Tadić naredne dve numere, a onda je šaljivo dodao: „Ivet nema balkanske krvi, ne bismo joj otkrili da sada radimo DNK analizu, ali ima senzibilitet za ovu vrstu balkanske muzike“.

 Njihov program predstavlja obrade, kompozicije i improvizacije zasnovane na balkanskom folkloru koji je u fokusu njegovog novog albuma „Luka“ u duetu sa Ivet Holcvart.

Miroslav Tadić i Ivet HolcvartGitarista, kompozitor, aranžer i pedagog jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih i sigurno najproduktivnijih umetnika u regionu, koji je ove večeri na prvom samostalnom koncertu bio i domaćin, voditelj svojoj vernoj publici u punoj, skoro rasprodatoj sali Mts Dvorane.

Sasvim odjednom na scenu je izašao muzičar Branko Bako Jovanović kao najveće iznenađenje festivala ove godine i zasvirao je na svojoj tamburici, tako da je nastao veoma efektan muzički trio.

„Jedan od najzanimljivijih, najboljih i najtalentovanijih tamburaša koje sam imao prilike da čujem u životu“, Tadić je predstavio i pohvalio mladjeg kolegu.

„Proveli smo dane u probama, sad ćemo videti te rezultate. Idemo polako u neke druge muzičke vode“, prepustio se Tadić duetu sa Bakom, i tako su tamburica i gitara zaplovili u neistražene muzičke meridijane.

Zanimljivo je da se Ivet Holcvart nije povukla sa scene nakon svog gostovanja, već je ostala da prati ostatak koncerta iz udobne fotelje uz osmeh.

MIROSLAV-TADIĆ-FOTO Danko StrahinićTadić je bio oduševljen upravo svojim kolegom Bakom, kada je reč o virtuoznosti koju pokazuje, jer za nekog ko svira instrument sa četiri žice – tradicionalnu tamburicu, on može da muzicira i – džipsi džez, manuš, klasiku, etno, i ume da prati sve stilove kao najveći maestro.

Mladi umetnik na tamburici je ponosno istakao ranije da je osvajao Prve nagrade na takmičenjima po Srbiji, kao što je mesto Silbaš (selo kod Bačke Palanke), ili u Novom Sadu na čuvenom “Tamburica festu”.

“U poslednje vreme mi ne dozvoljavaju da se takmičim, jer me uopšte ne gledaju više na taj način, kao takmičara, već oformljenog muzičara koji tamo nema šta da traži, i nema konkurenciju”, rekao je Bako Jovanović i najavio da ima već zakazan nastup za 21. avgust ponovo na “Tamburica festu” gde će sa njim na sceni biti 120 tamburaša, kao pravi spektakl.

Bako Jovanović je svirao specijalno na poziv od Miroslava Tadića lično, na čemu mu je beskrajno zahvalan što ga se setio, to mu je ogromna čast.

SONY DSC
Uveliko probamo za koncert, to je fina ekipa kolega, veoma je interesantno, ubacujemo sve moguće stilove u jednu kompoziciju, ima prizvuka tamburaške muzike, ali i Rusije, Španije. Iako možda deluje teško i komplikovano, meni nije, jer jako volim da sviram, poznajem svoj instrument, i naučen sam da vežbam barem četiri, ako ne i šest sati svakog dana”, pričao je Jovanović dan pre koncerta.

Tadić i Jovanović su u tandemu stvarali magiju, i talentovani tamburaš je od svih gostiju najduže bio na sceni gde je uz Tadića svirao sa svima.

Bako je pre tri nedelje gostovao na jednom svetskom festivalu u Francuskoj gde se upoznao sa bendom “Gipsy Kings”, koji su mu poručili da može da im pošalje neke svoje demo snimke, ne bi li možda došlo do neke saradnje, što ga je veoma obradovalo, kako je objasnio pred koncert, a na to je podsetio ove noći i Tadić.

Umetnik tamburice je osvajao prve nagrade kao solista i sa svojim orkestrom po Srbiji i na velikim svetskim takmičenjima u Portugalu, Rusiji, Japanu, Nemačkoj.


Muzičar iz BiH, kontroverzni pevač sevdakinki i tradicionala Božo Vrećo takodje je gostovao na sredini i ponovo pred kraj koncerta, a publika Mts dvorane ga dobro poznaje, jer je tu već imao više solo koncerata.
Miroslav Tadić je majstor klasične i električne gitare, a urednici uglednog časopisa “Guitar Player Magazine” u januaru 1997. stavili su ga na listu su ga među 30 najradikalnijih i najoriginalnijih gitarista sveta.

Tadićev jedinstveni pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na spajanju mnogih muzičkih stilova i pristupa – barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika.


Iako sa tolikim značajnim iskustvom, veoma je skroman, što je dokazao i sa poslednjim, četvrtim gostom Đusijem Kovačom, koji je svirao gitaru u tandemu sa Bakom.

„Mene tako zovu „profesore“, ali sada, sa ovom dvojicom, ja sam učio o romskoj muzici, oni su meni bili profesori. Sada sam ovde kao na muzičkom času“, rekao je Tadić i pridružio se njima na sceni u daljem muziciranju instrumentalnih kompizicija na gitarama i tamburici, nakon što je tek kratko predahnuo, sedeći u fotelji i uz uživanje ih posmatrao dok njih dvojica stvaraju čudesa.

Pred kraj pridružila im se ponovo violinistkinja i pevačica Ivet Holcvart, tako da su imali veoma uigran i moćan kvartet na finalu zvaničnog dela programa.

Ostvario je Tadić u karijeri veoma važne saradnje sa muzičarima kao što su Vlatko Stefanovski, Rade Šerbedžija, Matija Dedić.

Sa Vlatkom u tandemu često Tadić nastupa, ili u triju, a zajedno su poslednji put oduševili ljubitelje gitare na Guitar Art festu 2019. na istom mestu – velikoj sali bivšeg Doma sindikata.

Takodje, sa Šerbedžijom je nastupao na njegovom koncertu u istoj dvorani decembra 2018., i uskoro će biti ponovo zajedno na turneji po regionu i inostranstvu.

Koncert sinoć je imao dva bisa sa svim gostima na kraju na sceni, trajao je puna dva i po sata uz kompletno oduševljenje publike, i Miroslav Tadić sa gostima je bio apsolutno presrećan i zadovoljan.

Podsetimo, 23. Guitar Art fest je trajao pet dana, od 17. do 21. maja, a čuveni grčki pevač i gitarista Jorgos Dalaras je otvorio GAF solo koncertom od dva sata takodje u Mts Dvorani, a ovom turnejom obeležava 55 godina karijere (od davne 1967).

Na programu selekcije festivala bilo je i Gala veče klasične gitare i svetska premijera „From Balkans with love“ op. 190 brazilskog kompozitora Jaime Zenamona, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, sa šest izvođača: Dimitri Illarionov, Slobodan Milosavljević, Alberto Mesirca i Petar Čulić, Julia Trintčuk i Pavle Filipović.

Te noći je izveden i „Koncert za orkestar, bandoneon i gitaru“ Astora Pjacole (1921-1992), „koji je realizovao Kragujevački akademski orkestar akordeonista, dirigent je bio Predrag Kostović, kao obeležavanje 100 godina od rodjenja velikog argentinskog kompozitora Pjacole.
Drugi deo koncerta bio je rezervisan je za italijanskog virtuoza na klasičnoj gitari Alberto Mesirka, koji je održao solo resital.

Bila su i tri kratka nastupa klasične gitare spomenutih muzičara Julije Trintčuk iz Ukrajine i Pavla Filipovića iz Srbije, koji su bili pobednici takmičenja GAF-a. Njima se u Svečanoj sali Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu pridružio i Dimitri Ilarionov.
Guitar Art Festival prvi put je organizovao i – Tango veče, takodje mali omaž argentinskom umetniku tanga – Astoru Pjacoli gde je organizovan koncert mađarskog kamernog ansambla “Tango Harmony”, kome su se pridružili plesni par iz Italije Lorena i Gianpiero isped grupe “Milonga” kao sam vrh svetske tango scene. Tango veče je programski iskorak festivala koji je do sada organizovao i promovisao flamenko i fado kulturu.

Dva rasprodata koncerta fado i flamenko muzike iste večeri održale su dve dame Sara Correia i Tamara Jokić, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kao muzičko putovanje od Lisabona do Sevilje, uz pratnju španskih i portugalskih muzičara.

Ove godine na festival su stigli studenti iz Indije, Švajcarske, Italije, Nemačke, Hrvatske, kao pravi internacionalni nivo, što je i zamišljeno po konceptu.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Napomena: Fotografije iz izveštaja nisu naravno autentične sa koncerta od sinoć, već su u pitanju slike sa raznih nastupa Miroslava Tadića.

MIROSLAV+TADIĆ, photo by Nebojša Babić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here