Gala koncert “Amore per sempre” 3. aprila na Kolarcu

Jedinstven spoj umetnika različitih generacija

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Jedinstven spoj umetnika različitih generacija


Tri srpska umetnika koji karijeru grade u inostranstvu – sopran Tamara Rađenović, bariton David Bižić, pijanista Đorđe Nešić, imaće gala koncert “Amore per sempre” 3. aprila od 19 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

  Na koncertu će biti izvedene poznate arije i dueti iz opera “Figarova ženidba” Volfganga Amadeusa Mocarta, “Boemi” Đakoma Pučinija, “Lovci na bisere” Žorža Bizea, “Faust” Šarla Gunoa, španske i italijanske pesme, kao i klavirska dela Kloda Debisija i Sergeja Rahmanjinova.

Iako se koncerti masovno otkazuju u našoj zemlji, posebno su u Beogradu svi potencijalni nastupi odloženi do daljeg, ipak se neki programi odigravaju na Kolarcu, kao što je ovaj nastup troje muzičara.
Jedinstven spoj umetnika različitih generacija u Beograd stiže iz prestižnih svetskih dvorana – Karnegi hola, Metropoliten opere, Pariske nacionalne opere, Madridske kraljevske opere, Kovent Garden…

Mladi sopran Tamara Rađenović (25) je već sa 19 godina nastupala na gala koncertima operske dive Monserat Kabalje, a danas živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre tri godine je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu, i time je prva i jedina umetnica iz čitavog regiona koja je primljena na taj odsek na ovom muzičkom konzervatorijumu.
Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji, imala je do sada dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine. 

Bariton David Bižić je jedan od najpriznatijih srpskih operskih pevača u svetu.
Nastupao je u najvećim svetskim operskim kućama – Metropoliten opera u Njujorku, Pariska nacionalna opera, Madridska kraljevska opera, Teatar Liseu u Barseloni, Švedska kraljevska opera, Bečka državna opera, Kraljevska opera Kovent Garden, Boljšoj teatar, Moskva, i drugim svetskim i evropskim metropolama – Berlin, Ženeva, Los Anđeles, Bordo, Strazburg, Monte Karlo.

Ove godine će biti njegova osma sezona u Metropoliten operi kao gosta soliste sa više od 40 otpevanih predstava. Uspešni bariton je poslednji nastup u Srbiji imao pre 10 godina.  

 Umetnost srpsko-američkog pijaniste Đorđa Nešića opisuje se kao “smela”, “osećajna” i  

“suptilno virtuozna”. Njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje, a zanimljivo je da izvodi muzički repertoar koji proučava savremene društvene probleme i promociju ljudskih prava širom sveta, što ga čini veoma osvešćenim stvaraocem.

Redovni je profesor na Univerzitetu u Pitsburgu i član Umetničke globalne fondacije u Ženevi.
  Prošle sezone je nastupao u Crnoj Gori na “КotorArt festivalu”, u Кulturnom centru Srbije u Parizu, na koncertu “Putovanje kroz muziku Srbije” u Кarnegi holu i u Beogradu u Skupštini Grada, Narodnom muzeju i galerijama Artget i SANU.Raspored programa na koncertu :

W. A. Mozart, Suzanina arija iz opere “Figarova ženidba”

W. A. Mozart, Suzanin i Grofov duet iz opere “Figarova ženidba”  

  W. A. Mozart, Grofova arija iz opere “Figarova ženidba”

  Prelude Op. 32 No. 5 u G duruS. Rahmanjinov

  Mi chiamano Mim – G. Puccini, Mimina arija iz opere “Boemi”

  Mim… O buon Marcello aiuto! (G. Puccini, Mimin i Marćelov duet iz opere Boemi

 Donde lieta usc (G. Puccini, Mimina arija iz opere Boemi )
  
Prelude Op. 32 No. 12 u gis molu (S. Rachmaninoff) 

 L’orages’est calm… O Nadir, tendre ami de mon jeune ge!
(G. Bizet, Zurgina arija iz opere
Lovci na bisere)

Je dis que me rien ne m’ pouvante (G. Bizet, Mikaelina arija iz opere Karmen)

Prelud iz “Suite Bergamasque” (C. Debussy)

“Clair de lune” iz “Suite Bergamasque” (C. Debussy) 

Granada (A. Lara)

Las hijas del Zebedeo (R. Chap, arija iz zarzuele
Las hijas del Zebedeo)

Zbog velikog interesovanja za koncert šrom sveta, organizator je odlučio da omogući pristupa na linku: https://bit.ly/2QfOvrZ
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket