Muzički Vremeplov | Gabi Novak

podeli

popularno

Rođena 8. jula 1936. godine, detinjstvo je provela u Berlinu i na Hvaru. U Zagrebu je završila školu primenjene umetnosti, pa je nekoliko godina radila u Studiju crtanog filma kod čuvenog Dušana Vukotića . Pozajmljivala je glasove crtanim junacima, pevala u horu sa Senkom Veletanlić. Zatim ju je je Bojan Adamič pozvao u Ljubljanu da gostuje na koncertima Big Benda, gde je pevala pesme Doris Dej.

Dobija ponudu da otpeva pesmu “Sretan put” u poznatom filmu “H 8”. Na festivalu Zagreb 1959. godine osvaja prvo mesto sa pesmom “Ljubav ili šala”. Sa tom pesmom pojavljuje se i u filmu “Ljubav i moda”. I tako je Gabi crtanje zamenila pevanjem, i to veoma uspešno. Bila je i ostala prva dama naše zabavne muzike, uvek savršeno obučena i doterana, decentna, nežnog, promuklog glasa.

Gabi traje evo već pedeset godina, njeni vokalni kvaliteti ostali su netaknuti prolaskom vremena. Ona uspeva da poveže šlagerski sentiment pedesetih i savremeni senzibilitet današnjih slušalaca. Njena veza sa Arsenom Dedićem postala je na ovim prostorima sinonim za veliku ljubav i partnerstvo. Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih Gabi održava kontinuitet, nastupa na festivalima. Tokom godina , snimila je relativno malo pesama, ali sve su bile probrane, prilagođene njenom ukusu i stilu. I ostale su za nezaborav.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket