Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Streaming albuma grupe Goribor na Deezeru skočio za 400%

U četvrtak 14. januara redakcija Ravno do dna objavila je listu najboljih 50 najboljih albuma, a uskoro je došao i...

TRADICIONALNO VEČE ZA DAME U KOMBANK DVORANI UZ KOMEDIJU “DUBLERKA”

Tradicionalno Veče za dame nastavlja se i u 2021. godini. Ovogodišnja tradicija  održava se  uz najnoviju komediju “Dublerka” rediteljke  Džejmi Babit u...

SVETSKI KANDIDATI ZA NAGRADU OSKAR 2021. U ONLINE BIOSKOPU MOJ OFF

Najnoviji filmovi svetskih kinematografija, japansko ostvarenje „Istinske majke“, bugarski film „Otac“, slovačka istinita priča „Izveštaj Aušvica” samo su neki...Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije

Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su danas (30.11.) i trajaće do srede, 2. decembra.

  Projekat se realizuje u organizaciji Francuskog instituta, ACID-a – francuskog udruženja za promovisanje i prikazivanje nezavisnog filma, Filmskog centra Srbije i MegaCom Filma, producenta festivala.

  Francusko-srpski filmski susreti će se, zbog epidemiološke situacije održati u potpunosti onlajn, jer je neizvodljiv dolazak gostiju.
  Reditelji i producenti iz obe zemlje vodiće diskusije na temu aktuelnih okolnosti – kako snimiti i prikazati svoj novi film tokom pandemije.

  Katrin Fodri, ateše za kulturu Francuskog instituta iz Beograda, predstavila je industry program „Randevu“ koji će se već petu godinu zaredom, na FAF-u promovisati i u vidu 19 savremenih francuskih filmova, u sklopu selekcija „Bande à part“ i „Cinéfondation“. „Program „Bande à part“ predstavlja prostor za formalno i politički najradikalnija dela autorske kinematografije, za smele, vizionarske i nezavisne glasove koji proširuju okvir onoga što je film”, izjavio je Vladimir Perišić, selektor ovog programa.

 Na toj mini smotri biće prikazani novi filmovi Filipa Garela, Hong Sang Sua, Lava Dijaza, kao i “prvo žensko remek-delo u istoriji filma “Žana Dilman (1974)” od Šantal Akerman, koji je najamblematičniji primer za ideju kinematografije koju „Bande à part” brani”, dodao je Perišić.

„Cinéfondation” je kanska selekcija kratkih studentskih filmova, gde će biti prikazan presek najznačajnijih savremenih autora – Korneliu Porumboju, Nadav Lapid, Kornel Mundruco i drugi. 

Osim okruglih stolova, na programu su i sadržaji namenjeni srpskim studentima i mladim filmskim stručnjacima, kao što su francuski programi podrške za razvoj i produkciju stranih filmova, stipendija FEMIS, rezidencija pisanja kratkometražnog filma, masterklas na temu dokumentarnog filma, programi finansiranja i distribucije kratkometražnih filmova.

 Svi razgovori će se odvijati onlajn, sa simultanim prevodom na srpski i francuski. Zainteresovani se mogu prijaviti putem Google formulara na sajtu Festivala, dok se karte za filmske projekcije tog programa kupuju na blagajnama bioskopskih dvorana. 

 Takođe, sve panele i diskusije publika može pratiti uživo preko YouTube kanala.
Sve detajne informacije o „Randevu” programu nalaze se na zvaničnom sajtu Festivala u posebnom odeljku – „Randevu”.

Kompletan program 26. Festivala Autorskog filma publika može videti na sajtu FAF-a, Facebook stranici smotre, ili preko štampanog standardnog žurnala, a biće odštampan i katalog, nakon dužeg vremena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

DIVLJE JAGODE CD JUKEBOX / JUGOTON/ CROATIA RECORDS

Oduvek sam voleo umetnički izražaj vrhunskog gitariste i kompozitora svetskog, planetarnog a našeg ranga  ZELETA LIPOVAČE,osnivača , sad već...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!