Francusko-srpski koprodukcijski market održan u Parizu (18.11. – 19.11.)

Novi domaći filmovi u fazi razvoja i pre-produkcije prezentovani u Francuskoj

0
ReklamaNovi domaći filmovi u fazi razvoja i pre-produkcije prezentovani u FrancuskojPARIZ: Francusko-srpski koprodukcijski market održan je dva dana – 18. i 19. novembra u Parizu, u organizaciji Filmskog centra Srbije (FCS), Francuskog centra za film i pokretne slike (CNC) i Francuskog instituta u Srbiji.


Na taj način se realizovan nastavak uspešne saradnje Srbije i Francuske na polju kinematografije, saglasno Sporazumu Republike Srbije i Republike Francuske o kinematografskoj koprodukciji.

Ovaj događaj proističe iz Sporazuma o kinematografskoj saradnji između dve zemlje, koji je zvanično potpisan 15. jula 2019. godine, tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, a sa ciljem unapređenja već uspešne saradnje naše dve zemlje u sferi sedme umetnosti.


Kako bi proslavili to uspostavljanje modernizovanog okvira za koprodukcije, FCS i CNC odlučili su da zajedničkim snagama organizuju ovaj market tokom koga će se nadareni filmski stvaraoci iz Srbije susresti sa francuskim profesionalcima iz filmske industrije i tom prilikom proceniti kako bi mogli da sarađuju i rade zajedno.

Nadležnim telima u slučaju ovog Sporazuma smatraju se Filmski centar Srbije (za Vladu Republike Srbije) na čelu sa direktorom – režiserom Gordanom Matićem i Nacionalni centar za film i pokretne slike (za Vladu Republike Francuske).

Na Marketu su u prostorijama CNC predstavljeno šest srpskih filmskih projekata u razvoju, koje je CNC odabrao na osnovu dostavljenih materijala.

U pitanju su sledeći projekti:

„Narodna drama“ rediteljke – glumice Mirjane Karanović (producentkinja: Snežana van Hauvelingen – This&That Productions),

„Inat“ (rediteljka Andrijana Stojković, producent Mirko Bojović – “Baboon Production”),

78 dana“ Emilije Gašić (producenti: Andrijana Sofranić Šućur i Miloš Ivanović – “Set Sail Films”),

Surogat“ Vuka Bogdanovića (producent – Nenad Pirnat – “ETM produkcija”),

„Vasilisa Prekrasna“ (reditelj – Žikica Jovanović, producent – Vlastimir Stevanović – Film klub Prokuplje)

i „U sigurnim rukama“ (režija – Ivica Vidanović, producent – Branislav Jević – Hypnopolis).


Kako je i planirano, tokom dva dana intenzivnog programa i sastanaka, reditelj i producent(i) svakog od navedenih šest filmova u nastajanju imali su priliku da predstave projekat francuskim producentima i distributerima, potencijalnim partnerima za saradnju.

Indivudualni sastanci srpskih reditelja sa francuskim kolegama traju po 25 minuta, a onda će se kasnije znati rezultati budućih eventualnih saradnji u vidu koprodukcija.


Naslovna strana FCS-ovog kataloga za Francusko-srpski koprodukcioni marketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here