Finalni dan “Dok’n’Ritam” večeras u DK Studentski grad (petak, 11. jun)

Film o Majklu Hačinsu - INXS za sam kraj, uz koncert Lagane srede

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


 Film o Majklu Hačinsu – INXS za sam kraj, uz koncert Lagane srede


Peti i poslednji dan 6. Festivala muzičkog dokumentarnog filma “Dok’n’Ritam” biće održan večeras na istom mestu – Domu kulture Studentski grad, gde će biti izveden poseban koncert grupe Lagana sreda kao posveta preminulim muzičarima u doba pandemije upravo od kovida 19.

Početak pratećeg programa obeležiće promocija knjige “Makedonska rok enciklopedija” autora Tošeta Filipovskog o kojoj će govoriti Nenad Georgievski, direktor festivala muzičkog dokumentarnog filma “Skopje Cinema city festival”, čiji će film o muzičaru Kirilu Džajkovskom “Savremena muzika za savremeno doba”  biti prikazan danas.

   Druga knjiga na programu je “Tvoj sam čovek: Život Leonarda Koena” Silvi Simons, a tu biografsku priču će predstaviti Uroš Kotlajić, Novica Petrović, Dragan Ambrozić.  

  Tribine na ovom izdanju festivala bile su posvećene muzičarima koji su nas nedavno napustili – Miša Aleksić, Dragoljub Đuričić, Zafir Hadžimanov, Sanja Ilić, Zoran Simjanović, Vojkan Borisavljević, a danas je tema – “Novi talas (1980-2020)”.
  

Retrospektivu od 40 godina tog pokreta u rok muzici predstaviće Olga Kepčija, Momčilo Moma Rajin, Zdenko Kolar, kroz priču o značaju, svežini ideja, zvuka, forme i poruke novog talasa.
Nakon toga sledi premijera filma “Novi val – 40 godina nakon” Nikole Kneževića i Olge Kepčije.

Na zatvaranju festivala biće dodeljene nagrade, a publika može gledati spomenuti koncert benda Lagana sreda pod nazivom “Nebeski Potpourri 20/21 – Show Must Go On”, sastavljen od pesama muzičara koji su zauvek otišli od posledice Kovida-19. Na sceni će im se pridružiti i mladi bubnjari Dragoljuba Đuričića.

   Takmičarski program sadrži i projekciju dela “Hip–Brainstorm” makedonskog reditelja Janea Altiparmakova, a na zatvaranju je filmska priča “Mystify: Majkl Hačins” (2019) u Revijalnom programu, o čuvenom pevaču rok grupe “INXS”.  
  Dugometražni dokumentarac je napisao i režirao Ričard Lovenstejn, reditelj većine muzičkih spotova INXS, a osim Hačinsa, u tom ostvarenju govore i muzičari Kajli Minog, Bob Geldof i manekenka Helena Kristensen. Film če se prikazati od 21 čas, nakon koncerta Lagane srede.

Dokumentarna muzička drama pripoveda o kompleksnom i stidljivom čoveku koji je veći deo svog života proveo u javnosti, ali je retko otkrivao svoju istinsku ličnost, a na kraju je digao ruku na sebe 1997. godine.
Retki arhivski snimci i intimni uvidi prijatelja, ljubavnika, porodice, kolega i samog Majkla Hačinsa prikazuju njegov život od početka loših porodičnih korena do zvezdanih vrhunaca i pada nakon toga. 
  

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket