Filmski susreti u Nišu počinju večeras (26.08.) i trajaće do 1. septembra, najavljene premijere

Hiper produkcija novih naslova u selekciji

0
Reklama


Hiper produkcija novih naslova u selekciji


NIŠ, 26. avgusta – Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti Niš“ biće otvoren večeras (26.08.) i trajaće do 1. septembra na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, saopšteno je na sajtu ove kulturne manifestacije.


 U zvaničnom, takmičarskom delu 58. festivala biće prikazano 14 filmova, od kojih je osam premijera.


Svetska premijera je rezervisana za najnoviji istorijski film “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, po čuvenoj pesmi kneza Mihajla Obrenovića, koji će zatvoriti festival.


Ostvarenje koje tek izlazi iz montaže, pripoveda upravo o Mihajlu Obrenoviću uoči atentata 1868. godine, pravi film epohe i priča o Kneževini Srbiji.


Glavnu ulogu tumači Dragan Mićanović, a uz njega su Nataša Ninković, Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, i mnogi drugi.

Film će ubrzo nakon “Filmskih susreta” krenuti u bioskopsku distribuciju krajem septembra, a planirana je i mini serija.


ŠTO SE BORE MISLI MOJE


Ove godine, laureat nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu je Mirjana Karanović, filmska, televizijska i pozorišna glumica, od nedavno i rediteljka, čiji je drugi film “Majka Mara” skoro završen.
U pitanju je strukovna nagrada koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije na predlog prethodnih dobitnika nagrade, a ona se po pravilu uručuje na Festivalu glumačkih ostvarenja,

 Gost će biti i prethodni dobitnik nagrade “Pavle Vuisić” – legendarni Slavko Štimac, koji će ove godine, 28. avgusta, predstavljati monografiju o sebi čiji je pisac pozorišni reditelj Marko Misirača. Biće prikazan i dokumentarac o Slavku Štimcu, u produkciji kuće “Centar film”.Kako je naveo Dejan Dabić, selektor Festivala, ove godine nikad više filmova na Letnjoj pozornici, još od jugoslovenskog perioda kada je bilo 16 ostvarenja u godini.

U novom izdanju “Filmskih susreta” će biti 14 filmskih dela i nekih večeri kada će se prikazivati po tri filma, jer neki od projekata nisu tako dugački, objasnio je selektor.

 Omladinski film “Svilen konac” Damira Romanova biće festivalska premijera.
 Filmsko delo govori o jednom dečaku koji živi na selu, veoma je talentovan violinista i ima probleme sa tvrdokornim ocem (Aleksandar Stojković Piksi), a tu je i njegova brižna baka (Olga Odanović). Sa jedne strane ima podršku, sa druge nema i pokušavaju da ga zadrže na selu, a on bi da studira na Muzičkoj akademiji.

Dabić je otkrio da će šest ostvarenja imati premijere u Nišu, a to su filmovi prikazivani na nekim drugim festivalima u toku ovog leta, ali nisu imali bioskopsku distribuciju, tako da će za gledaoce u Nišu zapravo biti premijere.

Tako će od 14 filmova, ukupno osam naslova biti oni koje naša publika nije bila u prilici da pogleda.  Nagrade su, kao i ranijih godina, Gran pri Naisa, Car Konstantin, Carica Teodora, Povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrada za mušku i žensku epizodu i jedna nagrada za debitantsku ulogu.


“Ako bude bilo značajnih glumačkih ostvarenja glumaca iz regiona koji nemaju srpsko državljanstvo, možda će biti dodeljena i neka plaketa za stranog glumca, to je žiri koristio prethodnih godina, ali to je nagrada koja nije obavezujuća”, naglasio je Dabić.

Prve večeri publika će gledati triler “Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, prema romanu svog oca Živojina Žike Pavlovića (igraju – Predrag Miki Manojlović, Radivoje Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Jovo Maksić, Dragan Bjelogrlić), krimi komediju “Ko živ, ko mrtav” prema režiji glumca Radeta Ćosića i nagradjivane drame na festivalima u Americi – “Ovuda će proći put” debitantkinje Nine Ognjanović, premijerno prikazan u Srbiji na 51. FEST-u (vodeće role tumače – Jana Bjelica i Zlatan Vidović).
 

Druge večeri, na programu su filmovi “Usta puna zemlje“ – poslednji film Puriše Đorđevića, po istoimenom romanu Branimira Šćepanovića, koji je zatvorio 51. FEST (igraju Radivoje Raša Bukvić i Sonja Kolačarić), omnibus „Da li ste videli ovu ženu?“ dvojice debitanata Dušana Zorića i Matije Glušćevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj roli, „Manja“ Nikole Končarevića.


Dalje su na repertoaru spomenuti „Svilen konac“ u režiji Damira Romanova, “Sveta petka- krst u pustinji“ Hadži Aleksandra Đurovića, prema romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović, “Koma” Petra Jakonića, istorijski triler “Vera” Nedeljka Kovačića, sa Jovanom Stojiljković u glavnoj ulozi (kasnije je bila i TV serija), romantična komedija „Momak i devojke“ Ivice Vidanovića, sa Tamarom Aleksić, ratna drama „Oluja“ debitanta Miloša Radunovića, gde su glumački briljirali Jovo Maksić, Zlatan Vidović i nedavno preminuli Davor Janjić.


Na završnoj večeri 1. septembra, na programu će biti filmovi – svetska premijera „Što se bore misli moje?“ Milorada Milinkovića i krimi drama „Indigo kristal“ debitanta Luke Mihailovića, u kome igraju Miodrag Radonjić, Nina Janković, Denis Murić, Miloš Đurović, Pavle Mensur i drugi.


 Direktor festivala je Srđan Savić, ujedno i upravnik Niškog kulturnog centra, a umetnički direktor – glumac Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.
 Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije.


Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here