Filmski maraton 14. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Subotici

Nagrađivani umetnički filmovi za ljubitelje pravih celuloidnih priča

0
Reklama


Nagrađivani umetnički filmovi za ljubitelje pravih celuloidnih priča


BEOGRAD, SUBOTICA, NOVI SAD:

Evropski filmski maraton biće održan u nedelju, 14. novembra, u bioskopu Eurocinema u Subotici, Fontana u Beogradu i u Kulturnom centru Novi Sad, a na repertoaru su sledeća ostvarenja: „Najbolje godine“, „Izbrisana istorija“, „Osinja mreža“, „Telo Hristovo“, „Znoj“, „Još jedna tura“, „Pogrešan korak“ i „Vampir“.


Navedeni maraton je deo novog projekta „European films for next generation“ u okviru Europa Cinemas programa Collaborate to Innovate Kreativne evrope, koji se realizuje sa ciljem kreiranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma.


Program će u 10 sati otvoriti naslov „Najbolje godine“, reditelja Gabrielea Mućina. Ova priča o Italiji, od osamdesetih godina do danas, ispričana je kroz živote četvoro prijatelja, kroz 40 godina njihovih ljubavi, traganja, uspeha i neuspeha.

U 12h je na programu film „Izbrisana istorija“ (Benoît Delépine, Gustave Kervern), u kome u provincijskom predgrađu, tri suseda sustižu nove tehnologije i društveni mediji. Oni odlučuju da se, uz pomoć hakera, bore protiv moćnih vetrenjača savremenog života i kompanije Big Tech.


Triler „Osinja mreža“ (Olivier Assayas), koji je na programu u 14h, dočarava Havanu ranih devedesetih, kada kubanski pilot Rene Gonzales otima avion i beži sa Kube ostavljajući za sobom voljenu ženu i ćerku.
Glavne uloge tumače Penelope Kruz, Edgar Ramirez i Gael Garsija Bernal.

Telo Hristovo“ (16h) reditelja Jana Komase je priča o 20-godišnjaku koji doživljava duhovnu transformaciju u pritvoru za mlade, i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.
Od 18 časova na programu je poznata dokumentarna drama „Znoj“ Magnusa fon Horna, koja približava gledaocima unutrašnji život influenserke i fitnes instruktorke Silvije Zajec.


Oskarom nagrađeno ostvarenje „Još jedna tura“ Thomasa Vinterberga na programu je od 20 časova, u ovoj priči četiri prijatelja rade kao profesori u srednjoj školi i pokušavaju da poboljšaju svoj život time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi.
Glavnu ulogu tumači Mads Mikkelsen, film je osvojio i nagradu Evropske akademije upravo za najboljeg glavnog glumca.


U 22 časova publika će moći da gleda film „Pogrešan korak“ Davida Viktorija, u kome nakon smrti oca koji ga je negovao, glavni junak Dani odluči da je vreme da se vrati svom životu. Ali, ubrzo upoznaje fatalnu, zavodljivu misteriooznu devojku Minu, za kojom će skroz izgubiti glavu.


Konačno, u ponoć će publika moći da pogleda najnovije domaće ostvarenje „Vampir“ reditelja, glavnog glumca, scenariste i ko-producenta Branka Tomovića. U ovom filmu čovek iz Londona dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmarne snove i sumnja da prijateljski nastrojeni seljani imaju zlu nameru s njim.Projekat „European film for next generation“ kreiran je sa ciljem uspostavljanja snažne mreže bioskopa, u cilju promocije evropskog filma kroz edukativne aktivnosti.
Jedna od četiri ključne aktivnosti je stvaranje zajedničke marketing strategije i realizacije marketinške kampanje čija će ciljna grupa biti mladi, a sa ciljem stvaranja svesti o raznovrsnosti i kvalitetu evropske kinematografije.

Takođe, jedan od fokusa projekta je organizovanje specijalnih projekcija evropskih dečijih igranih filmova za starije osnovce uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma u tri bioskopa partnera na projektu. Biće organizovane i specijalne projekcije evropskih dokumentarnih  filmova za srednjoškolce, uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma.
Kao četvrta ključna aktivnost, u planu je i organizovanje dvodnevnog trening seminara za članove projektnog tima kao i za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola.

Partneri na projektu su svi navedeni bioskopi – Eurocinema iz Subotice, Fontana iz Beograda, i Kulturni centar Novi Sad.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here