“Filmski Front” 18. put od 29. oktobra uživo i onlajn u Novom Sadu

Nema nade - samo dobri filmovi!

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića, svi naravno u šoku (Crni dan 29.11.2020.)

Izuzetno tužan i tragičan dan  BEOGRAD, 29. novembra - Kolege umetnici se opraštaju preko društvenih mreža od prerano preminulog muzičara,...

Odlaže se premijera domaćeg filma „Jedini izlaz”

Zbog promene radnog vremena bioskopa u celoj Srbiji, premijera domaćeg filma “Jedini izlaz” reditelja Darka Nikolića neće se održati 2. decembra, kako je bilo planirano, javili...

OBJAVLJENA KNJIGA „KRALJEVAČKA PUNK HRONIKA“

 Knjiga predstavlja svedočanstvo o razvoju jedne od najzanimljivijih lokalnih punk scena na prostoru Srbije, ali i bivše Jugoslavije, koja je...

Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski Front” održaće se od 29. oktobra do 1. novembra u velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, kao i jednim delom onlajn na sajtu festivala, stoji u zvaničnom saopštenju umetničke smotre. 

  Osamnaesti po redu festival održava se u skladu sa okolnostima nastalim usled pandemije, i organizatori su se odlučili da Prateći program učine dostupnim u bioskopskoj sali, dok će takmičarska selekcija biti prikazana putem internet platforme online.

   Glavni program manifestacije čine ostvarenja iz Srbije i celog regiona, gde će filmovi preko interneta na sajtu festivala www.filmfront.rs biti dostupni znatno širem broju gledalaca, nego da je regularno u salama.

  Prateći program publika će moći da pogleda na velikom platnu KC Novog Sada, i tokom četiri festivalska dana biće prikazana 73 kratkometražna filma. 

Selektor festivala Filip Markovinović za glavni program imao je zadatak da odgleda čak 1100 filmova, pristiglih na konkurs iz celog sveta.
  Za dve takmičarske selekcije on je odabrao 44 filmska dela, nastala u protekle dve godine, većim delom iz regiona. 


Međunarodna selekcija “Filmskog fronta” donosi filmove koji su ostvarili značajne uspehe u programima velikih festivala – Berlin, Lokarno, Sarajevo.


  “Kada smo se početkom godine opredelili za slogan “Nema nade – samo dobri filmovi”, nismo imali predstavu u kom pravcu će se ova godina razvijati, a ideja je bila da se bombastičnim sloganom ukaže na potrebu za direktnim angažovanjem, jer nadati se dobrom ishodu nije dovoljno”, objašnjava selektor Markovinović u saopštenju.
  “Ipak, ova godina dala je našem sloganu sasvim novu težinu, a našem programu sasvim novi kontekst, jer, po prirodi stvari, filmska produkcija zahteva neko vreme i ne može da reaguje na promene na dnevnoj bazi”.

Kako dalje navodi u zvaničnom obraćanju selektor, na repertoaru su  paradoksalno, filmovi iz nekog sasvim drugog vremena, iako su po datumu sasvim savremeni filmovi, a opet opisuju neki svet koji je verovatno zauvek nestao i menja se upravo sada, ovog trenutka.
 
“Iako su okolnosti u kojima održavamo festival nepovoljne, i nemoguće je postići atmosferu koju inače imamo, jer festival ne čine samo filmovi već i kontakt publike i autora, nastojali smo da iskoristimo i izvesne prednosti koje online format festivala donosi”,  istakla je Nina Latinović, direktorka festivala. 


  “U prilici smo da kontaktiramo autore filmova koje inače ne bismo uspeli da dovedemo kao goste festivala, i nakon prikazanih filmova publika će tako moći da prati razgovor koji će se voditi sa autorima, a moći će i da aktivno učestvuje u odlučivanju o pobedniku festivala glasanjem za najbolji međunarodni film”. 


  Odluku o pobedniku “Srbija/region” selekcije doneće tročlani žiri u sastavu –  reditelji Ognjen Petković i Marija Stojnić, kao i glumac Mladen Sovilj.

 U okviru programa “Novosadska selekcija” na programu su filmovi novosadskih autora prvog dana, “DokuFront” selekcija sadrži kratkometražne dokumentarne projekte, a “Frontić” predstavlja animirane filmove za najmlađu publiku između šest i deset godina.

Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, a ulaz na festival i praćenje programa online biće potpuno besplatno. 

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića, svi naravno u šoku (Crni dan 29.11.2020.)

Izuzetno tužan i tragičan dan  BEOGRAD, 29. novembra - Kolege umetnici se opraštaju preko društvenih mreža od prerano preminulog muzičara, bas gitariste Miroslava Miše Aleksića...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!