Filmski festival Slobodna zona na jubilarnoj 15. turneji po Srbiji

Bogat izbor filmova i kreativne radionice za buduće mlade autore - multimedijalni projekat “Svetlost svitaca”

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Čak 15. Turneja festivala “Slobodnazona” održava se sve do sredine avgusta u preko 50 gradova i mesta u Srbiji, a ove godine, pored ukazanog poverenja starih prijatelja, posebno zadovoljstvo je ostvarena saradnja sa znatnim brojem novih lokalnih partnera, te će u mnogim mestima u Srbiji Slobodna zona gostovati prvi put. 

Sedam najboljih filmova po izboru publike i selektora festivala, sa 16. izdanja Festivala Slobodna zona održanog od 5. do 10. novembra 2020. koje je publika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu imala priliku da pogleda, biće premijerno prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima. 

Krupanj je jedno od mesta u kojima je Turneja održana po prvi put ove godine i program je ispraćen odličnim reakcijama publike.

Pored Krupnja, Turneja se trenutno realizuje u Zrenjaninu, Obrenovcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Osečini, uskoro kreće u Kanjiži i Jagodini, a u toku leta i publika u ostalim gradovima po Srbiji (Gornji Milanovac, Žabalj, Kruševac, Subotica, Zaječar i mnogi drugi) biće u prilici da u?iva u filmovima sa Slobodne zone. 

Ideja Turneje jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni! 

UNDINE

U okviru Turneje naći će se poznati naslov Undine, jedan od najgledanijih filmova onlajn sa prošlog izdanja Festivala 2020.
Reditelj filma je Kristijan Pecold, jedan od najpoznatijih savremenih nemačkih filmskih umetnika. UNDINE postavlja pitanje da li je potraga za pravom ljubavi zapravo samo mit? Možda se zbog toga i glavna junakinja zove Undine, poput vodenih nimfi, mitoloških bića? Glavnu ulogu u filmu igra Paula Ber, koja je za istoimenu ulogu dobila Srebrnog medveda na Berlinalu (Berlinski festival) i nagradu Evropske filmske akademije za najbolju glumicu. 

U SLAVU KRALJICI

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i dobitnika Nagrade publike “Slobodne zone”, dokumentarni film U slavu kraljici koji govori o četiri šahistkinje iz Gruzije koje donose revoluciju u ženskom šahu ?irom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije tokom hladnog rata. 

PAD KRALJA

 Takođe će se prikazivati politički triler, španski igrani film Pad kralja koji prati priču o Manuelu Lopezu – Vidalu, omiljenom političaru u svom regionu, koji ima sve.
Ali, kako to obično biva, dosegnuti vrhunac zapravo znači polako početi padati. Reditelj ovog filma je poznati Rodrigo Sorogojen

JALDA, NOĆ ZA OPROŠTAJ

Na repertoaru je i uzbudljiv iranski film Jalda, noć za oproštajkoji govori o 22-godišnjoj Mirijam kojoj samo gostovanje u iranskom TV rijalitiju može da sačuva život i oslobodi je smrtne kazne. Ovaj film je takođe bio u top tri najgledanija filma prošlogodišnjeg izdanja Festivala. 

Drugi dokumentarac koji će publika Turneje imati priliku da pogleda jeste optimistični film Lepši svet, koji traga za odgovorima na pitanja kako treba da izgleda dobar i uspešanživot i da li je drugačiji način života uopšte moguć?
Ovaj film je jedan od zapaženijih iz naše najmlađe festivalske linije koja je ustanovljena upravo 2020. godine – “Zelene zone”

Takođe, mlađa publika, ali i starija koja uživa u tinejdžerskim filmovima, moći će da pogleda filmove Sune – dečak za sve iRoka, devojčica koja će spasiti svet

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

UndineU slavu kraljiciPad kraljaSledi još jedna lepa vest od SLOBODNE ZONE …

Filmski fesatival Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije za učešće u multimedijalnom projektu “Svetlost svitaca”

Projekat Svetlost svitacaima cilj da mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi – Staro Sajmište (Beograd) i upozna ih sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja. 

Na 80. godišnjicu od osnivanja Logora Staro Sajmište, 16 srednjoškolaca će, od kraja jula do početka avgusta, zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke, kroz radionice osmisliti i kreirati nov multimedijalni sadržaj koji će biti integrisan u mobilnu aplikaciju i virtuelnu turu kroz Staro Sajmište. 

U okviru pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video radionice, radionice performansa i radionice svetlosnih instalacija) polaznici/ce će zajedno sa istoričarima i četiri umetnice iz Nemačke i Srbije (Susanne Chrudina, Branka Pavlović, Elana Katz, Milica Komlenić – Vukić) u malim grupama osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije i intervencije u prostoru i kroz njih rekonstruisati istoriju Starog Sajmišta kao mesta stradanja ali i mesta sećanja i nade za budućnost. 

Radovi polaznika/ca će u formi multimedijalne šetnje biti dostupni učenicama i učenicima širom Srbije i njihovim nastavnicima i profesorima a budući posetioci će putem aplikacije moći da vide, upoznaju i dožive tragičnu prošlost Starog Sajmišta iz perspektive mladih ljudi ovde i sada. 

Preduslovi za učešće u programu su odgovarajući uzrast (srednjoškolci), motivisanost za kreativnu razmenu i umrežavanje, želja za upoznavanjem vršnjaka sličnih interesovanja iz Srbije, dobro poznavanje engleskog jezika, potpisana saglasnost roditelja za učešće u projektu (za maloletna lica). 

Prijave su otvorene do 21. maja u 18 časova na sajtu Slobodne zone. 
Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu pisati na mail coordinator@freezonebelgrade.com ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Projekat “Svetlost svitaca” realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ) i saradnju Fondacije Fond B92 (program Slobodna zona junior)Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju – Euroclio, nezavisne pozorišne trupe Spreeagenten iz Berlina i Centre für Digitale Systeme sa Freie Universität Berlin u periodu od 01.04.2021. do 01.01.2022.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket