Filmski festival na Paliću u 28. izdanju od 17. do 23. jula

Presek najboljih umetničkih ostvarenja iz cele Evrope 2020/2021

0
Reklama


Presek najboljih umetničkih ostvarenja iz cele Evrope 2020/2021


PALIĆ, 17. juna (Tanjug)Festival evropskog filma Palić biće održan 28. put u tradicionalnom terminu od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, najavili su iz direkcije te filmske smotre.  
Prošle godine usled pandemije festival je morao biti pomeren za drugu polovinu septembra, dva meseca nakon uobičajenog datuma.

    Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, gde je i bioskop “Abazija”, kao i bioskopi “Eurocinema” i “Lifka” u Subotici. 

Palić u 27. izdanju 2020. otvorio je domaći igrani film „Ime naroda“ Darka Bajića, biografska drama o čuvenom gradonačelniku Novog Sada – Svetozaru Miletiću, koji se borio da opstane srpsko pismo za vreme Austro-Ugarske. Naslovnu ulogu je imao Ljubomir Bandović, a uz njega izvanredne role su ostvarili Žarko Laušević, Andrija Kuzmanović, Katarina Žutić. Takođe igraju i Radovan Raša Vujović, Milutin Mima Karadžić, Ana Franić, Ana Pavićević, a nakon prikazivanja u bioskopima, bila je i verzija u vidu mini TV serije na kanalu Superstar TV, preko kablovskog sistema kompanije Telekom Srbija.

   Publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, a mnogi od filmova imaće srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Osim toga, program će biti ispunjen pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima. 

    Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere, pri čemu se festival otvara prema mladima i ka savremenim tokovima  popularnosti na mrežama. 


  


Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, kao i Borislav Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a. 

  Selekcija donosi najaktuelnije evropske naslove u “Glavnom takmičarskom programu”, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji “Paralele i sudari”

   Uvedena je selekcija «Novi evropski dokumentarni film» 2019. godine, koja donosi najbolje dokumentarce.   

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu bioskopa pod otvorenim nebom na Trgu Slobode u Subotici. Takođe, biće realizovana i selekcija “Europe 4 kids”,  u vidu sedam filmova za najmlađe ljubitelje filma.  

   U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji biće priređen Omaž program i ovu nagradu festival dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine. 


 


Selekcija “Novi mađarski film”  pruža najnoviju produkciju iz te susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim formama, a program“Kinematografija u fokusu”predstavlja naslove najzanimljivijih autora neke zemlje. 

  Omaž dobitniku nagrade “Underground spirit” priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu, a program “Eco dox” baziran je na dokumentarcima posvećenim temama očuvanja životne sredine. 

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala “Žigmond Vilmoš” u Segedinu kao i selekcija “EFA Shorts” koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.  

 Festival evropskog filma Palić osnovan je 1992. godine i  u početku je bio u formi nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, da bi onda preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima sankcija, izrastao u važnu tačku na mapi filmskih festivala cele Evrope.  

 Festival su posetili, između ostalih svetske veličine – Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE, u organizaciji Evropske asocijacije festivala, za najbolji evropski umetnički festival u 2017 – 2018. godini. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here