Filmski festival na Paliću 28. put počinje sutra (17. jul), na samom početku – Džodi Foster

Svetska premijera domaćeg filma "Nečista krv" Miltuina Petrovića na samom kraju festivala - 22. jula

0
Habeas_24-01-20_2191.RAF
Reklama

 


Svetska premijera domaćeg filma „Nečista krv“ Miltuina Petrovića na samom kraju festivala – 22. jula


PALIĆ, 16. jula (Tanjug) Festival evropskog filma Palić  u svom 28. izdanju će početi sutra, 17.07. i trajaće do 23. jula na Paliću i Subotici, a glavni takmičarski program će otvoriti film „Dnevnik iz Gvantanama” Kevina MekDonalda, sa dvostrukom dobitnicom Oskara Džodi Foster u glavnoj ulozi.

  Čuvena filmska manifestacija će se održavati na više prostora, pre svega na jedinstvenoj Letnjoj pozornici na Paliću, gde je i bioskop «Abazija », kao i u bioskopima «Eurocinema» i «Lifka» u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.  

 Proslavljena američka glumica Džodi Foster, laureat Oskara za filmove “Taksista” Martina Skorsezea i “Kad jaganjci utihnu” Džonatana Demija, u najnovijem filmu „Dnevnik iz Gvantanama” ima ulogu Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim). Ovaj Mauritanac je optužen da je angažavao teroriste koji su srušili tornjeve – Bliznakinje  Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. 

Na Letnjoj pozornici svetsku premijeru 22. jula imaće domaći film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Film prati sudbinu Hadži Trifuna, uglednog srpskog trgovca, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, tada važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Od filma će nastati i TV serija od 10 epizoda, radnog naziva „Hadžijino zvono“, a igraju Dragan Bjelogrlić, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Nela Mihailović, Marko Grabež i mnogi drugi.

   Tokom centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina.

   Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji jesu glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i nemački reditelj Kristijan Pecold u kategoriji stranih autora.
Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne nagrade “Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade “Underground spirit” je poznata rumunska producentkinja Ada Solomon.

  Radionicu filmske kritike vodiće kao i svake godine britanski autor Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, kao i Borislav Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a. 

  Selekcija Novi mađarski film kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. 

Takođe, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

  Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here