Filmski festival na Kosovu i Metohiji od 19. do 21. novembra

Presek domaćih filmova i najnovijeg Holivuda: "Nebesa", "Toma", "Vampir", "Eternal", "Venom 2"

0
Reklama


Presek domaćih filmova i najnovijeg Holivuda: „Nebesa“, „Toma“, „Vampir“, „Eternal“, „Venom 2“


Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF)
biće održanpod sloganom “Ovde!” sedmu godinu zaredom od 19. do 21. novembra u ovoj pokrajini.

Pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, a deo selekcije Festival prikazuje i u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu.


Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, KMMFF, održava se svake godine u Gračanici, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Glavni cilj održavanja filmske smotre jeste podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Za tri dana festivala, biće prikazano 9 filmova – publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvali veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima, ali i dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Novi film Srđana Dragojevića – „Nebesa“ koji je svetsku premijeru imao 5. avgusta u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu (Švajcarska), biće prikazan 19. novembra u 21h.

U pitanju je veoma provokativna i višeslojna provokativna tragikomedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često – suprotan efekat. Hrišćanska alegorija ili hrišćanska komedija.

Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog književnika i dramskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike.
Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda – 1993, 2006 i 2026 godine.


Pred publikom će se naći i „Toma“ Dragana Bjelogrlića, o pevaču narodne muzike – Tomi Zdravkoviću, kao jedan od najgledanijih domaćih filmova sa više od 800 000 gledalaca.

Svetsku premijeru „Toma“ je imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu i od tada ne prestaje da puni bioskopske sale u Srbiji, ali i u svetu, nedavno je imao premijeru u SAD – Čikagu.

Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u tadašnjem umetničkom miljeu.

Igraju – Milan Marić, Tamara Dragičević, Mirjana Karanović, Sanja Marković, Milena Radulović, Petar Benčina, i drugi.


Još jedan dmaći film na programu KMMFF je art-horor „Vampir“ reditelja, ko-producenta, glavnog glumca i scenariste Branka Tomovića.
Film govori o Arnautu koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju.
Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mainstream“, „Večni“ i „Venom 2“.


Drama „Mainstream“ je drugi film rediteljke Đije Kopole (Gia Coppola) koji je na Filmskom festivalu u Veneciji veoma zainteresovao kako kritičare tako i publiku.
Film obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom, kao i to da li postoji granica između ljudi koji “prodaju dušu đavolu na internetu” i onih drugih koji misle da su uz pomoć satire iznad društvenih mreža, a zapravo idu ka istom cilju.

Scenaristkinja i rediteljka filma Đija Kopola je unuka čuvenog sineaste Fransisa Forda Kopole (“Kum”, “Apokalipsa sada”), svoj debitanski film “Palo Alto” predstavila je na Mostri u Veneciji 2013. godine.

Glavnu ulogu igra Endrju Garfild – noviji Spiderman, dok je glavna ženska uloga Frenki pripala mladoj glumici Maji Houk (“Bilo jednom u Holivudu”), inače ćerka bivšeg bračnog para glumaca – Ume Turman i Itana Houka.Novi film iz Marvel studija – Večni“ (Eternal) takođe stiže na 7. KMMFF. Tim superjunaka predvođenih Selmom Hajek i Anđelinom Džoli donosi i deset novih lica, deset novih energija, deset novih moći koji svojom različitosti doprinose snazi superheroja koji će ući u legendu. Rediteljka filma je Kloi Džao, dobitnica Oskara za film “Zemlja nomada”, te je spoj sa univerzumom super heroja za celu glumačku postavu pravo osveženje.


Tom Hardi se u filmu  „Venom 2“ vraća kao istraživački novinar Edi Brok, koji je sada najbolji prijatelj i cimer vanzemaljskog parazita koji mu omogućava da bude „smrtonosni zaštitnik“ San Franciska.


U dečijem programu Festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski. Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron“, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište“ i premijerno „Čarolija meseca“ čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Festival prikazuje filmove „Moje slatko čudovište“ i „Toma“ 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu.


Ulaznice za pojedinačne projekcije mogu se kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a Božidar Mitrović Šandor u Šilovu i Doma kulture Radomir Popović u Ranilugu.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here