Filmski festival Španski metar po 14. put završava se 8. juna u Novom Sadu

Publika uživala u 20 novih filmova španskog govornog područja

0
ReklamaPublika uživala u 20 novih filmova španskog govornog područja


BEOGRAD & NOVI SAD: Filmski festival “Španski metar” u svom 14. izdanju počeo je 20. maja kada je svečano otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, i do kraja tog meseca ljubitelji španskih ostvarenja mogli su da gledaju 20 igranih i dokumentarnih naslova.

Takodje, auditorijum u Novom Sadu – Kulutrni centar NS trenutno prati finale festivala, od 4. do 8. juna.

U Beogradu je prikazano svih 20 filmova od 20. do 31. maja u Dvorani kulturnog centra i Jugoslovenskoj kinoteci .
Podsetimo, program je počeo besplatnom projekcijom restaurirane verzije filma „Ludnica“ (1953), posvećenom čuvenom španskom glumcu i reditelju Fernandu Fernan-Gomesu.

Festival filma na španskom jeziku organizuje Institut Servantes u Beogradu, koji je imao svoju reviju španskih filmova još tokom 2044/2005. godine u prostorijama te ustanove, dok nije počeo da realizuje zvaničan festival – manifestaciju u drugim salama Beograda i Novog Sada.

Fernando Fernan-Gomez je institucija u Španiji, jedno od najprepoznatljivijih lica i glasova naše kinematografije, čija je karijera trajala više od šezdeset godina“, izjavio je tada na otvaranju ambasador Španije u Beogradu –Raul Bartolome Molina.

Bilo bi nemoguće nabrojati sve nagrade koje je dobio tokom svoje karijere. Dovoljno je reći da je dva puta osvojio Srebrnog medveda za najboljeg glumca na festivalu u Berlinu, kao i da je osvojio šest nagrada Goja, tri kao glumac, dve kao scenarista i jednu kao reditelj, pri čemu je do dan danas jedini umetnik koja je osvojio nagrade u tri različite kategorije“, zaključio je gospodin Bartolome Molina.

Video najava za 14. Španski metar: 

Publika u Jugoslovenskoj kinoteci (Foto – Filip Martinović)
Publika Jugoslovenske kinoteke u okviru programa „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ pogledala je još dva kultna filma – „Čudno putovanje“ (21. maj) i „Jezik leptira“ (22. maj), u kojima je ovaj svestrani dramski umetnik ostvario nezaboravne uloge.
Osim toga, pre projekcije ovih filmova, publici je svake večeri prikazan i desetominutni dokumentarni film „Portet F.F.G.“.


Kako je otkrio direktor Instituta Servantes u Beogradu – Đozep Marija de Sagara Anhel, tokom naredne do 31. maja, u salama Jugoslovenske kinoteke i Dvorani kulturnog centra Beograda prikazano je 20 meksičkih, argentinskih, kolumbijskih, dominikanskih, čileanskih, peruanskih i španskih filmova.

„Izbor koji predstavljamo 2022. proizvod je pažljivog izbora najboljih španskih i latinoameričkih filmova u poslednje tri godine, kao i niza filmova koji slave jubileje vezane za velike prekretnice naše kinematografije“,
izjavio je de Sagara Anhel, dodajući da ove godine program prvi put zatvara i jedan srpski film.

Trejler filma „Sentimentalno“:
Španski metar od 23. maja je predstavljen u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gde su uz glavni festivalski program „Savremeni film“ održana još dva tematska programa – „Ženski ugao“ i „Novi iberoamerički film“.

Romantična komedija „Sentimentalno“  reditelja Seska Gaja, u kojoj glavne uloge tumače Havijer Kamara i Belen Kuesta, otvorio je glavni program.

Reč je o pitkoj filmskoj priči koja tokom jedne večere povezuje dva bračna para, komšije, čiji se brakovi i odnosi razlikuju po mnogo čemu.

Ostvarenje „Bruklin u Sevilji“ još jedna je španska komedija u ovom programu, čija radnja prati život siromašne porodice sa juga Španije, koja odlučuje da ugosti američkog studenta na razmeni kako bi rešila deo svojih finansijskih problema.

Argentinske „Dobre namere“ govore o ne preterano odgovornom ocu koji će morati da razmisli o svojim željama i prioritetima, nakon što njegova bivša supruga odluči da sa njihovom decom napusti zemlju.

PAUKMeksička drama „Lavica“ donosi priču o ovdašnjoj publici manje poznatoj zajednici meksičkih Jevreja, prateći Arijelu, tradicionalnu Jevrejku zaljubljenu u mladića koji ne deli njene religijske i tradicionalne vrednosti.

Čileanski kandidat za Oskara, politički triler „Pauk“ sa Marijom Valverde u glavnoj ulozi, govori o ekipi mladih desničara koji su učestvovali u rušenju Aljendeove vlade, a koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje.

Glavni program zatvorio je dokumentarac „S ljubavlju iz Fuenlabrade“, koji govori o velikom uspehu košarkaša Partizana 1992. godine, kada su osvojili evropski vrh, iako su zbog sankcija i raspada Jugoslavije, morali da se „presele“ u španski gradić Fuenlabradu.

Trejler filma „Bruklin u Sevilji“:

Sentimentalno
Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine pružio je četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki.

Nagrađivana drama „Prkosni bljesak“ vodi u jedno malo selo pred izumiranjem, čije se žene okupljaju kako bi prekinule monotonu svakodnevicu i oživele uspomene na mesto u kojem su nekada bile srećne.

Dokumentarni film „Diši“ zalazi iza rešetaka jednog katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica.

Još jedan dokumentarac, film „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“ uvlači gledaoce u živopisan svet flamenka višestruko talentovanog i veoma uspešnog muzičara koji nastupa pod imenom Niño de Elche.

Šta smo uradili pogrešnoFilm „Šta smo uradili pogrešno“ romantična je komedija koja preispituje savremene ljubavne odnose i pokušava da razume zbog čega je partnerski život, poverenje i vezivanje danas sve teže.

Ovaj program upotpunila je i selekcija nagrađivanih kratkometražnih ostvarenja – „#Precariatystory“, „Krah“ i Panterke“.

Upravo ceo navedeni porogram od 7 ostvarenja je trenutno aktuelan u prikazivanju na sceni Kulturnog centra Novi Sad.


Trejler filma „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“
Novitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“ osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi, sa ciljem da prikaže nagrađivana ostvarenja sa tog festivala.

Argentinska drama „Stalni posao“ prati živote dve čistačice u jednom državnom objektu, koje pokušavaju da reše svoje loše materijalno stanje upuštajući se u vođenje ilegalne kantine u napuštenom delu objekta.

Drama „Mirjam laže“, koja dolazi iz Dominikanske republike, upoznaje publiku sa glavnom junakinjom Mirjam, tinejdžerkom iz dobrostojeće porodice, koja se nalazi u dilemi kada shvati da je momak sa kojim se upustila u onlajn vezu afro-američkog porekla.

Kosmička pesma, Ninjo iz ElćeaKolumbijski dokumentarac „Pisaro“ jeste priča je o Mariji Hose Pisaro koja živi u egzilu u Barseloni, ali i dalje pokušava da razume i prihvati tragično ubistvo njenog oca Karlosa, političara i revolucionara koji se borio za mir u Kolumbiji.

Peruanski kandidat za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film „Pesma bez imena“ govori o andinskoj muzičarki, čija novorođena ćerka nestaje usled političkog haosa koji zahvata zemlju, i novinaru koji se zajedno sa njom upušta u posvećenu istragu.

Nakon Beograda, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ trenutno gleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada, tako da se sutradan uveče, 8. juna, festival zatvara u Evropskoj prestonici kulture.


Trejler filma „Stalni posao“

PAUK
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here