Filmski centar Srbije prisutan na Kanskom festivalu 2022

Ostvarenje "Brana" u srpsko-britansko-francusko- libanskoj koprodukciji

0
ReklamaOstvarenje „Brana“ u srpsko-britansko-francusko- libanskoj koprodukciji


KAN, 21. maja: Kanski filmski festival u svom 75. izdanju počeo je 17. maja i trajaće do 28. maja, a delegacija Filmskog centra Srbije (FCS) je, baš kao i svake godine, prisutna na ovoj filmskoj manifestaciji od izuzetnog značaja.


Filmski centar je deo Kanskog marketa koji predstavlja najvažniji sajam kinematografije u toku godine. Market u Kanu je čvorište i polazna, ponekad i završna tačka fondovskih, strukovnih, državnih i filmskih projekata, sporazuma ili ugovora”, rekao je direktor FCS – poznati reditelj i scenarista Gordan Matić.

Ovo je mesto koje se ne može izbeći ako želite da budete na velikoj sceni, ponekad kao učesnik, a ponekad samo da bi razumeli i pratili razvoj i trendove industrije na svim nivoima. Naša mala delegacija radi na velikom broju različitih izazova koji bi trebalo da donesu boljitak našoj kinematografiji“, u izjavi za naš sajt FCS je istakao Matić.

U toku Kanskog marketa biće finalizovani i pregovori o učešću srpskih filmova u programu „U fokusu“, ali i servisne usluge na dva veoma prestižna filmska festivala sa kojima se pregovara već dve godine. Sve to povećati vidljivost naše kinematografije u delovima sveta gde do sada nije bila toliko prisutna i vidljiva, prema rečima prvog čoveka FCS.


On je otkrio da će naša delegacija učestvovati na godišnjem skupu Evropskih filmskih fondova (EFAD) i Evropske filmske Akademije (EFA), kao i na partnerskim regionalnim fondovima – See Cinema Network i React.

“Važni sastanci nas očekuju i sa direktorima regionalnih fondova o usklađivanju pravila o sinhronizaciji kalendara manjinskih koprodukcija. Unapred je dogovoreno više od 30 sastanaka sa zainteresovanim producentima i ekspertima iz svih delova sveta, na najvišem nivou kinematografske saradnje, i to sa predstavnicima Južne Koreje, Turske, Francuske, Italije i Velike Britanije“,
objasnio je Matić.


GORDAN MATIĆSvoju svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Kanu, u selekciji „Petnaest dana autora“ imaće i jedan film koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije – drama „Brana“ (originalni naslov: „السّد“, engleski naslov: „The Dam“, francuski naslov: „Le Barrage“) u režiji libanskog reditelja Alija Šerija, čiji je srpski koproducent filmska kuća Trilema Films.

„Veliko je zadovoljstvo istaći da će Srbija ponovo imati jedan film u zvaničnom programu Kana, a to jer ovog puta manjinska koprodukcija sa Francuskom, Senegalom, Nemačkom i Kanadom.

Film “Brana” će svoju svetsku premijeru imati 24. maja u 17 časova po lokanom vremenu”, zaključio je reditelj i direktor FCS.

Najspektakularnija filmska smotra na svetu se ove godine vraća nakon teške pandemije, sa brojnom publikom i slavnim gostima koji će do 28. maja šetati čuvenom Kroazetom. Na ovogodišnjem Kanskom festivalu u trci za „Zlatnu palmu“ su novi filmovi Dejvida Kronenberga, braće Darden, Džejmsa Greja, Park Čan-vuka, Kler Deniz, Kristijana Mundžijua, Kirila Srebrenikova, Jiržija Skolimovskog…Kanski festival verovatno sada izgleda sasvim drugačije nakon što je situacija sa koronom pretežno normalizovana. Ipak se čekalo duže od dve godine.

Matić je na to rekao:
Ceo svet se promenio od poslednjeg ’normalnog’ izdanja najprestižnijeg filmskog događaja na planeti. Ipak… nastojanje da glamur prevlada se može primetiti na svakom koraku Francuske rivijere“.

On je primetio da je jaka je želja da se tmurna stvarnost u Evropi nadoknadi novim prividom i prioritetima, a oni su se promenili.

Moramo hrabro da gledamo u budućnost i pronađemo način kako bismo postali njen važan deo – uključujući tu i snove na platnu“, zaključio je direktor FCS, koga publika poznaje sa igrano-dokumentarnim filmovima “Žućko – priča o Radivoju Koraću” (2011) i “Pucnji u Marseju” (2021).


Foto: Vera Bakajić, dozvoljeno objavljivanje.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here