Filmski centar Srbije na snimanju filma “Pukotina u ledu” Maje Miloš

Iako su otežane okolnosti za snimanje domaćih filmova, produkcija ipak postoji kod nas u sve većem obimu

0
Reklama

Iako su otežane okolnosti za snimanje domaćih filmova, produkcija ipak postoji kod nas u sve većem obimu


BEOGRAD, 18. februara (Tanjug) – Delegacija Filmskog centra Srbije (FCS) na čelu sa njenim direktorom Gordanom Matićem posetila je snimanje novog filma Maje Miloš – “Pukotina u ledu”, čiji je nastanak podržala upravo ova ustanova kulture od nacionalnog značaja.

U pitanju je ambiciozan i dugo očekivan film naše istaknute rediteljke koja je svojim prvencem “Klip” postigla veliki međunarodni uspeh“, naglasio je ovom prilikom direktor FCS, inače poznati reditelj Gordan Matić.

Kako je on naglasio, Filmski centar Srbije je podržao ovaj projekat i nastaviće u tom poslu, „što je i neophodno, imajući u vidu otežane okolnosti pod kojima danas nastaju filmovi i kod nas“.

Gordana Matića i ekipu FCS na snimanju su dočekali producentkinja Jelena Mitrović i izvršni producent Igor Kecman.

Snimanje se za sada odvija po planu, prva klapa je pala 26. januara, a ispred FCS posetili su lokaciju u Starom Železniku u kome se trenutno snimaju enterijeri i eksterijeri u kući u kojoj živi glavna junakinja filma Marija.
Snimanje uključuje i nekoliko zahtevnih scena u kojima se koristi i pirotehnika.


Jelena Mitrović, Igor Kecman i Gordan Matić, foto Đorđe BajićGlumica Jovana Stojiljković, poznata iz mnogih filmova (“Panama”, “Šavovi”, “Južni vetar”) i TV serija (“Senke nad Balkanom”, “Sumnjiva lica”, “Južni vetar”, najnovija mini serija – „Područje bez signala“ ) tumači lik mlade klizačice Marije koja sa ocem Draganom i maćehom Suzanom (Ljubomir Bandović i Nataša Ninković) živi na periferiji Beograda.

Marija je primorana da uđe u svet u kome su žene seksualno eksploatisane, kada se nadje u ozbiljnim finansijskim nedaćama.

Međutim, ljubav mladog biznismena Luke Ćuka (igra ga Marko Grabež, istaknut u filmu i seriji “Nečista krv”) daje joj snagu da prihvati samu sebe i svoju seksualnost, i time su delimično iskorišćeni motivi bajke “Pepeljuga”, prema ideji autorke filma.

Zapažene uloge u drami „Pukotina u ledu“ tumače i mlade glumice Nikolina Spasić i Milica Tomašević, koje su takođe učestovale u scenama čije je snimanje posetila delegacija FCS-a.

Pored srpskih filmskih profesionalaca, doprinos nastanku filma daju i stručnjaci iz Holandije, Slovenije, Hrvatske.

Rediteljka Maja Miloš, poznata po navedenom šokantnom filmu „Klip“ (2011), napisala je i scenario za svoj novi projekat.

Autorski tim čine još – direktor fotografije Vladimir Simić, kostimografkinja Ivana Majstorović Kesić, scenografkinja Marija Jocić, snimatelj zvuka Marsel de Hugd i drugi.

Pored spomenutih, igraju još – Anđela Jovanović, kao i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

„Pukotina u ledu“ nastaje u produkciji srpske filmske kuće “Baš Čelik” Jelene Mitrović i Srdana Golubovića, a koproducenti su “Spok films” i “Vertigo” iz Slovenije, “Propeler film” iz Hrvatske, “Nightswim” iz Italije, “Volya Films” iz Holandije i “Quadrifolium films” iz Crne Gore.

Film su, pored FCS, podržali: Kreativan Evropa MEDIA, Slovenački filmski centar, HAVC, Italijansko ministarstvo kulture, Holandski filmski centar, KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i panevropski koprodukcioni fond Eurimaž.

Podsetimo se reči rediteljke Maje Miloš o svom drugom dugometražnom igranom filmu:
Sama srž ove priče stare više od 2000 godina devojčice uči da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost. Kroz istoriju su interpretacije Pepeljuge postajale sve više seksističke. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj“.


Maja Miloš je 2008. godine diplomirala filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.
Snimila je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova kao i dugometražni igrani film „Klip“ (takođe nastao u produkciji kuće Baš Čelik”) – prilično šokantan i kontraverzan, gde je prvu rolu imala Isidora Simijonović, sada uveliko afirmisana glumica (serije – “Jutro će promeniti sve”, “Komšije”, “Ubice mog oca”, “Vreme zla”, “Azbuka našeg života”).


Njena ostvarenja su prikazivana na domaćim i međunarodnim festivalima – Roterdam (Holandija), San Sebastijan (Španija), Toronto (Kanada), Moskva (Rusija), Karlove Vari (Češka republika).
Osvojila je brojne nagrade, kao što je “Tigar” za najbolji film u Roterdamu.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here