Filmovi “Zlatni dečko” i “Dženga – čudna igra” – laureati na Medjunarodnom festivalu u Ravnom selu

Zanimljiva selekcija debitantskih ostvarenja

0
Reklama

Zanimljiva selekcija debitantskih ostvarenja


RAVNO SELO, 4. jula (Tanjug) – Nagrada „Zlatni klip“ za najbolji film Ravno Selo Međunarodnog festivala debitantskog filma pripao je ostvarenju “Zlatni dečko” reditelja Ognjena Jankovića, dok je najbolji film po izboru publike osvojio film “Dženga – čudna igra” Nikole Končarevića, koji je imao svetsku premijeru, saopštili su organizatori.

Filmski festival debitantskog i drugog filma autora počeo je 30. juna i završio se u nedelju uveče, 3. jula svečanom dodelom nagrada laureatima.

Zapaženi film “Zlatni dečko” je osvojio još jedno priznanje – “Gorki list” nagradu za najboljeg mladog glumca osvojio je Denis Murić za glavnu rolu fudbalera u usponu Denisa Markovića.
Nagradu je u ime glumca primio reditelj Ognjen Janković, dok je umesto reditelja Nikole Končevića, pobednika po izboru publike za film “Dženga – čudna igra”, nagradu preuzela producentkinja Maja Popović.

10 Ravno Selo FF, foto Vidoje Manojlović – DŽENGA – ČUDNA IGRA, producentkinja Maja PopovićU veoma gledanom filmu “Zlatni dečko” koji je u bioskopima Srbije imao izmedju 200 000 i 300 000 gledalaca, nalazi se zanimljiva i uspešna glumačka ekipa na jednom mestu – Petar Strugar, Igor Benčina, Ljubomir Bulajjić, Tihomir Tika Stanić, Jovana Gavrilović.

Plaketa “Prvi metar” za najbolji omladinski film dodeljena je filmu „Velikani“ u režiji Milorada Savanovića, a u istoj kategoriji dodeljeno je specijalno priznanje filmu “Animus” Milice Spasojević (FDU), i nagradu je primio Đorđe Galić, glavni glumac tog ostvarenja.

Nagrade u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova – „Kratkih 100 minuta“ osvojili su naslovi „Za vikend Gajbi lastom” Danila Lazovića i “Just a Guy” reditelja Šoko Hare kao Specijalno priznanje.

8 Ravno Selo FF, Pavle Jerinić, i ZLATNI DEČKO reditelj Ognjen Janković, foto Vidoje Manojlović
Ravno Selo FF, dodela nagrada, foto Vidoje ManojlovićZlatni klip za najboljeg reditelja debitanta pripao je francuskom režiseru Manuelu Šapiri za njegov prvi dugometražni igrani film “Hronika nasilja”, koji je imao premijeru u Beogradu nedavno tokom juna na Festivalu francuskog filma.
Laureat Šapira se javio putem video obraćanja u Ravnom Selu, a bio je lično gost u Beogradu na spomenutom festivalu, i imao susrete sa publikom dva puta, tokom projekcije svog filma na otvorenom – Silosi Beograd i na Kosančićevim vencu (zatvaranje festivala).

Tokom četiri dana u Ravnom selu prikazano je 28 filmova u tri takmičarska programa, a festival je bio domaćin likovne kolonije i održana je promocija knjige “Nemanjići: biografija” Luke Minčete.

Održana su dva koncerta filmske muzike u Ravnom Selu i Novom Sadu, a gosti festivala bili su brojni umetnici.  Na zatvaranju festivala nastupili su etno grupa “Trn” i hor kulturnog centra “Bački pevači”.

4 Ravno Selo FF, foto Vidoje Manojlović_film VELIKANI Milorad Savanović
6 Ravno Selo FF, foto Vidoje Manojlović_film ZA VIKEND GAJBI LASTOM reditelj Danilo LazovićGost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetarni program zadužen Igor Toholj. I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su bile kolege sa Fakulteta  dramskih umetnosti u Beogradu.

Dodeljene su i diplome učesnicima filmske radionice za đački film snimljen u Ravnom Selu. Prikazan je i dokumentarni film koji pokazuje kako će izgledati Dom kulture čija je izgradnja pri kraju.

“Biće veliki, prostran i otvoren za sve kreativne ljude, ne samo iz Ravnog Sela”, izjavio je na zatvaranju festivala Lazar Ristovski.


5 Ravno Selo FF, foto Vidoje Manojlović_film ANIMUS, Djordje Galić
Ravno Selo FF, dodela nagrada, Stručni žiri, foto Vidoje Manojlović

 

Žiri je zasedao u sledećem sastavu: stručni žiri – reditelj Dragan Marinković (predsednik), glumica Vanja Milačić i glumac Pavle Jerinić; žiri publike su činili: organizatorka kulturnih dešavanja Maja Maraš (predsednica), sekretar mesne zajednice Ravno Selo Vuk Jevtović i bibliotekarka Marija Bognar.

Dramaturg Ivan Velisavljević je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa “Kratkih 100 minuta” a rediteljka Aleksandra Štifanić je predsednica jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Tradicionalno se održao i propratni program “Filmić” – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov, i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović.

Festival se održao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće “Zillion film” u vlasništvu glumca Lazara Ristovskog.

Ravno Selo FF, dodela nagrada, Lazar Ristovski
Ravno Selo FF, dodela nagrada, Pavle Jerinić
12 Ravno Selo FF, dodela nagrada, svi dobitnici
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here