Filmovi “Mrak”, “Kelti” i “Strahinja Banović” osvojili nagrade na 33. Festivalu u Trstu

Domaće premijere se očekuju na jubilarnom 50. FEST-u

0
Reklama

Domaće premijere se očekuju na jubilarnom 50. FEST-u


TRST, 26. januara (Tanjug) – Novi domaći film „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića osvojio je Nagradu publike na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru, javili su producenti.

Osim toga, specijalnim priznanjima nagrađena su i ostvarenja “Kelti” Milice Tomović i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, u programu dugometražnih igranih filmova.

Naravno, sva tri projekta je podržao Filmski centar Srbije.

Ostvarenje „Mrak“ će imati srpsku premijeru 26. februara u okviru takmičarskog programa jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala – FEST 2022.

Radnja ove drame – psihološkog trilera sa elementima horora, inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu 2004.

Slavko Štimac i Danica-Ćurčić u filmu „Mrak“, Foto: Kiril Prodanov
Miona Ilov – film „Mrak“, foto: Mihail Georgiev


Film obrađuje životnu i potresnu priču ispričanu kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Filmska priča pripoveda temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Glumačka podela je internacionalna: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Darren Pettie, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

Autorsku ekipu filma čine, osim autora Dušana Milića – direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen, inače čest saradnik svetskih režisera Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna.


Dušan Milić je poznat kao reditelj filmova „Jagoda u supermarketu“, „Guča“ i „Travelator„, ali i kao autor – scenarista i režiser dve TV serije – „Folk“ i „Sumnjiva lica“.
Film „Kelti“ – Foto: Irena Canić
U toku je 33. Filmski festival u Trstu, u čijem su fokusu i dalje kinematografije država na tlu Centralne i Istočne Evrope, a sada su poznati i dobitnici većine festivalskih odličja.

Rediteljka Milica Tomović laureat je nagrade CEI Award upravo za njen debitantski film „Kelti“.

Ovu nagradu daje Asocijacija Alpe Adria rediteljima iz zemalja CEI (Centralno-evropske inicijative), a prethodni dobitnici ovog odličja iz naše zemlje bili su reditelji – Dragan Nikolić, Želimir Žilnik i Srdan Golubović.

Drama “Strahinja Banović” je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme “Banović Strahinja” smeštena u savremeni milje izbegličke krize u Srbiji.

Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzima srpsko ime Strahinja i sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život…

Tako nastaje ljubavni trougao, preljuba, opraštanje, sve ono što i čini poznatu epsku pesmu i kasnije dramu.
Režiju filma potpisuje Stefan Arsenijević, koji je na scenariju radio sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrajem, i ovo je njegov drugi dugometražni igrani film nakon ostvarenja “Ljubav i drugi zločini” (2008).

Nagradu je osvojila direktorka fotografije Jelena Stanković, supruga Arsenijevića, a filmsku ekipu čine još – montažerka Vanja Kovačević, scenografkinja Zorana Petrov, kompozitor Martinas Bialobžeskis, kostimografkinja Karin Rando de Felis.

Film je trijumfovao na festivalu u Karlovim Varima 2021, gde je nagrađen i glavni francuski glumac Ibrahim Koma, dok uz njega glume austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil, a epizodne role imaju srpski glumci – Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić i Jelena Mihajlović.

Kako je ranije najavljivano “Mrak” i “Strahinja Banović” imaće domaće premijere ba 50. FEST-u, od 25. februara do 6. marta, pod sloganom „Novi hrabri svet“.

Članica žirija u festivalskom segmentu dugometražnih filmova je filmska kritičarka iz Srbije Dubravka Lakić.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here