Filmovi Karlosa Saure u Jugoslovenskoj kinoteci od 30. maja do 1. juna u okviru 15. „Španskog metra“

Velika počast neprolaznoj veličini

0
Reklama


Velika počast neprolaznoj veličini


BEOGRAD, 30. maja: Četiri antologijska španska filma biće prikazana od 30. maja do 1. juna u Jugoslovenskoj kinoteci, u nastavku 15. izdanja festivala „Španski metar“, koji su posvećeni legendarnom reditelju Karlosu Sauri (1932-2023), nedavno preminulom autoru.


Nakon nedavno održanih programa „Savremeni film“ „Ženski ugao“, festival se seli iz Dvorane Kulturnog centra Beograda u Kinoteku, gde će biti realizovan ciklus „Počasna nagrada Goja“, u znaku spomenutog scenariste i reditelja.

Jedan od najpoznatijih španskih filmskih stvaralaca Španije i celog sveta, Saura je bio ovogodišnji dobitnik Počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka, ekvivalent američkom „Oskaru“.

Više od šest decenija trajala je veoma uzbudljiva Saurina karijera, kojom je dao sasvim novo lice tradicionalnoj španskoj kulturi, uz to hrabro govoreći o diktaturi i političkim promenama u Španiji tokom 20. veka.
Promotivni poster filma Goja u Bordou (Carlos Saura, 1999) © Lola 2002, Italian International Films, Egeda

Promotivni poster filma Iberija (Carlos Saura, 2005). © Morena Fims, EgedaPrema rečima predsednika španske Akademije umetnosti i filmskih naukaFernanda Mendesa-Lajta, prestižno priznanje dodeljeno je Sauri „za dugoročan i svojevrstan kreativni doprinos istoriji španskog filma od pedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas“, kao i za ,,stvaranje istorije modernog španskog filma“. U filmskoj završnici, čuveni reditelj preminuo je dan uoči ovogodišnje svečane ceremonije dodele nagrada Goja, a ceo svet odao je dirljivu počast ovom gorostasu sedme umetnosti.


U okviru Španskog metra publika Jugoslovenske kinoteke imaće priliku da pogleda četiri ostvarenja ovog reditelja.

Film „Lov“ (1965) i pored velikih problema sa vladajućom cenzurom u Španiji u tom periodu, prikazan je na Berlinskom festivalu, gde je Saura osvojio Srebrnog medveda za najboljeg reditelja.

Ovim filmom reditelj je uspeo da skrene pažnju na pobednike i gubitnike u Španskom građanskom ratu kroz zanimljiv prikaz raspada frankističkog patrijarhata.
Ulaz na projekciju ovog filma 30. maja u 19 časova biće besplatan za sve posetioce, dok se ne popune mesta.Kadar iz filma „Lov“ (Carlos Saura, 1965). © Videomercury, Egeda


Kadar iz filma „Goja u Bordou“ (Carlos Saura, 1999) © Lola 2002, Italian International Films, Egeda
Drama „Goja u Bordou“ (1999) jedan je od mnogih biografskih filmova koji su naglašavali genijalnost španskog slikara Franciska Goje (1746-1828), a biće prikazan 31. maja (19.00h). Saura je koristio interpretativne korene Paka Rabala kako bi predstavio poslednje godine slikara, prognanog i gluvog, a kroz ovo ostvarenje prikazuje i svoje razumevanje prošlosti jedne zemlje pogođene ratom i političkim previranjima.


Ciklus se nastavlja trećim filmom – dugometražnim dokumentarcem „Iberija“ (2005) u kojem kamera aragonskog reditelja prati najistaknutije igrače, koreografe, muzičare i pevače flamenka tokom proba i izvedbi tog komada – „Iberija“, maestralnog Isaka Albenisa. Ovaj dokumentarni film na programu je 1. juna (19.00h).


Adaptacija čuvene drame Frederika Garsija Lorke –  „Krvave svadbe“ (1981) predstavlja početak Saurine trilogije mjuzikala kojom redefiniše dramsku tradiciju u španskoj kulturi. Ovo Saurino ostvarenje (1. jun u 21 čas), spojilo je dvoje izvanrednih španski plesača Antonija Gadesa i Kristinu Ojos.  Kadar iz filma „Iberija“ (Carlos Saura, 2005). © Morena Fims, Egeda

Promotivni poster filma Krvave svadbe (Carlos Saura, 1981)

Promotivni poster filma Lov (Carlos Saura, 1965). © Videomercury, Egeda

Među mnogim priznanjima koja je osvojio tokom karijere, Karlos Saura dobitnik je i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, najvišeg priznanja koje ova domaća institucija dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Zlatni pečat uručen mu je 2017. godine, kada je u okviru 45. izdanja FEST-a prikazan njegov film „Saurina hota“.

Ovogodišnji Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Nakon Beograda, festival se seli u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.Kadar iz filma Krvava svadba (Carlos Saura, 1981) © Emiliano Piedra, Egeda


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here