Film “Toma” Dragana Bjelogrlića 16. septembra u Kombank Dvorani

Prvo svečana premijera 15. septembra u Sava centru

0
ReklamaPrvo svečana premijera 15. septembra u Sava centru


Najnoviji domaći film “Toma” o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, u režiji Dragana Bjelogrlića nakon svečane premijere 15. septembra u Sava centru, već nardnog dana, 16. septembra će imati drugu premijeru od 19.30h u Velikoj sali Kombank Dvorane.


   Kako podsećaju iz ove ustanove kulture, svoj prvi veliki solistički koncert, Toma Zdravković  (1938-1991) održao je upravo u Domu sindikata 1982., a zatim je 1987. godine imao seriju koncerata i turneju pod nazivom „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“.


  Tada je čak 20  puta zaredom, napunio veliku Dvoranu beogradskog Doma sindikata.
  Na tom istom mestu, 34 godine kasnije, u  Kombank Dvorani,  simbolično će biti prikazivan biografski film Dragana Bjelogrlića o legendi domaće narodne muzike. 
 

Film predstavlja impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, ali i odnos sa velikim brojem prijatelja u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

 Pored Tome, kroz film će publika pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Predraga Živkovića Tozovca i drugih.


  Biografski muzički film prati dve linije radnje, a prva je od 1991. godine – odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo.

  Druga linija prati Tomin život – od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, i dna života.

Dragan Bjelogrlić, osim režije potpisuje i scenario zajedno sa drugim kolegama – koreditelj filma Zoran Lisinac i Nikola Pejaković Kolja, a takođe je i koproducent ostvarenja ispred svoje kuće „Cobra film“ uz pop muzičara Željka Joksimovića i njegove kompanije „Minacord“, inače i kompozitora muzike u filmu.  


  Svetsku premijeru „Toma“ je imao 20. avgusta na zatvaranju Sarajevo film festivala, a onda je 21.08. otvorio „Filmske susrete“ u Nišu.


 Glavne uloge u ovom filmu od skoro dva i po sata igraju – Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović, Marko Janketić, Srđan Žika Todorović, Olivera Bacić, Đorđe Stojković, Vojin Ćetković, i mnogi drugi.

  Sam početak distribucije filma se održava pred 30. godišnjicu smrti Tome Zdravkovića, koja se desila 30. septembra 1991. godine.

Nakon bioskopske distribucije, planirana je i TV serija „Toma“ iz 10 epizoda.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here