Film “Strahinja Banović” osvojio četiri nagrade na Festivalu filmova Jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu

Domaće igrano ostvarenje nastavlja trijumfe po svetu

0
Reklama

Domaće igrano ostvarenje nastavlja trijumfe po svetu


LOS ANĐELES, 7. maja – Domaći igrani film „Strahinja Banović“ u režiji Stefana Arsenijevića na upravo završenom 17. izdanju Festivala filmova Jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu film osvojio je četiri nagrade.


Glavni festivalski žiri nagradio je film Specijalnim priznanjem, Udruženje “Film bez granica” dodelilo je „Strahinji“ Nagradu MOZAIK Bridging The Borders, a film je osvojio i Nagradu publike.


Takodje, drugom dugometražnom ostvarenju Arsenijevića pripalo je i novoustanovljeno priznanje BARCO Tech Prize koju tehnološki gigant Barco, specijalizovan za digitalnu filmsku sliku i laserske tehnologije, dodeljuje u uslugama.


Stefan nije bio lično prisutan da primi sve navedene nagrade.

Žao mi je što zbog obaveza nisam mogao da prisustvujem Festivalu. Do mene su dolazili glasovi o odličnom prijemu našeg filma, javljali su se novinari za intervjue, ali ovoliki broj nagrada me je zatekao i prijatno iznenadio. Meni, naravno, najviše znači nagrada publike. Srećan sam što naš film uspeva da izazove emocije u svim krajevima sveta, pa i u centru američke filmske industrije“, izjavio je reditelj Stefan Arsenijević povodom ovih značajnih nagrada.

Strahinja Banović – As Far As I Can Walk – Ababuo _ Strahinya in the camp, foto Maja Medić
Zbog velikog interesovanja, „Strahinja Banović“ je imao i dodatnu projekciju poslednje večeri festivala. Podsetimo, to se desilo i na jubilarnom 50. FEST-u tokom aprila ove godine.
Naime, nakon svečane premijere filma koji je i otvorio FEST, zbog velike želje auditorijuma, “Strahinja” je imao i dodatne projekcije, sve takodjer rasprodate u velikoj sali Kombank Dvorane.

Ove godine, festival u Los Anđelesu je predstavio 63 filma u različitim takmičarskim programima, što je najveći broj do sada. Misija festivala je da prezentuje filmsko stvaralaštvo i kulturu Jugoistočne Evrope američkoj publici i holivudskoj industriji.
Brojne projekcije pratile su diskusije, okrugli stolovi i radionice.


„Strahinja Banović“ je prošle nedelje osvojio Specijalno priznanje žirija i u Nemačkoj, na 22. izdanjufestivalu Centralno i istočnoevropskog filma “goEast” u Visbadenu.  


Film Stefana Arsenijevića je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 16 festivalskih priznanja.Svetsku premijeru je imao u avgustu 2021. na festivalu A katergorije Karlovi Vari (Češka republika) i tamo ubedljivo trijumfovao – bio proglašen za najbolji film.

Arsenijević je tako postigao veliki uspeh sa svojim drugim dugometražnim delom, nakon prethodnog projekta “Ljubav i drugi zločini” (2008).

Svetski uspeh Stefan je postigao je sa kratkim slovenačkim filmom “(A)Torzija” (2003), koji je bio i nominovan za nagradu Oskar.

Osim spomenutih projekata, Arsenijević je imao učešće u medjunarodnim omnibus filmovima kao jedan od mnogih reditelja ostvarenja “Izgubljeno-nadjeno” (Lost and Found 2005) i “Ne zaboravi me, Istanbul” (Do Not Forget me Istanbul 2010), a poznati su mu i kratki igrani naslovi “Mala jutarnja priča”, “Šljiva” i dugometražni dokumenatarc “Belgrade Sound” (2001).

Saradjivao je veoma uspešno sa dramskim umetnicima koji su nas na žalost u razmaku od nekoliko godina napustili – Milena Dravić, Mira Furlan i Feđa Stojanović.
„Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta.

Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films.

Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, srpski distributer je MCF MegaCom Films, a filmska prava su prodata i na teritoriji Sjedinjenih američkih država i na drugim kontinentima.


Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here