Film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ Mladena Đorđevića imaće svetsku premijeru u zvaničnom programu festivala u Torontu

0
Reklama

U zvaničnom programu ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu, svetsku premijeru će imati dugoočekivani povratnički film Mladena Đorđevića ‘’Radnička klasa ide u pakao’’.

Priča filma prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom.

Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović, a u drugim većim ulogama su Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala poput filmske smotre u Kanu, Veneciji, Berlinu i Sandens festivala. Interesantno je da će se film naći u sekciji “Ponoćno ludilo”, koja predstavlja ‘’divlje’’ filmove koje karakteriše autorski pečat reditelja, a poseduju i elemente trilera ili horora. U prethodnim godinama, ova sekcija je predstavila filmove Gaspara Noea, film ‘’Veštica iz Blera’’, a prošlogodišnje izdanje otvorio je film ‘’Weird: The Al Yankovic Story’’ sa Deniel Redklifom.

Film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ je prvi film sa Balkana u ovoj sekciji, a predstavljajući film, Selektor Piter Kuplovski je rekao: “Ove godine, program Ponoćno ludilo se vraća u veličanstvenu salu pozorišta Royal Alexandra, a predstaviće i dve savremene satirične provokacije – filmove ‘’Naga’’ iz Saudijske Arabije i ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ iz Srbije – dve zemlje koje debituju u ovoj sekciji. Širok spektar ukusa će biti zadovoljen ovogodišnjom selekcijom!’’

“I moj četvrti dugometražni film, kao i prethodni,  bavi se ljudima i grupama koji su gurnute na marginu ili su tamo svojom voljom.  Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih”, izjavio je reditelj Mladen Đorđević i dodao: “velika mi je čast što sam deo kultne selekcije Midnight Madness, veoma bitnog dela festivala u Torontu. Za sada naše sastanke moramo da držimo noću, ali uskoro ćemo izaći na svetlost dana.’’

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroiumaž.

Pored reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Domaća publika će film moći da vidi u bioskopima u prvoj polovini sledeće godine.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here