Film “Otac” Srdana Golubovića osvaja Nemačku: ima samo pozitivne kritike

Nagrađivana drama u 23 gradova Nemačke - "Reč heroj se redefiniše"

0
Reklama


Nagrađivana drama u 23 gradova Nemačke„Reč heroj se redefiniše“


BERLIN, 6. decembra (Tanjug) – Srpski film “Otac” Srdana Golubovića od 2. decembra se nalazi u redovnoj distribuciji širom Nemačke, gde je veoma brzo osvojio publiku i pre svega stručnu javnost koja je zapisala samo pozitivne kritike.
Na promociji i turneji ovog filma prisutan je i njegov režiser i scenarista Srdan Golubović.

Svetsku premijeru “Otac” je imao upravo u Nemačkoj početkom 2020, na jednom od tri najveća svetska festivala – Berlinale, gde je bio prikazan u programu “Panorama”.

Nagrađivana socijalna drama prema istinitom događaju prikazuje se u 23 grada Nemačke: Berlin (u 4 bioskopa), Bremen, Dizeldorf, Esen, Frankfurt, Flenzburg, Drezden, Lajpcig, Kil, Nirnberg, Hamburg, Minster, Hanover, Potsdam, Getingen, Lineburg, Kalsrue, Štutgart, Minhen (dva bioskopa), Iterzen, Regensburg, Kviksborn i Vupertal.

Nakon Filmskog festivala u Berlinu, drama “Otac” je srpsku premijeru imala na FEST-u 2020.

Čovek koji ne želi da bude heroj ni revolucionar, već samo tvrdi svoje pravo da bude otac – Dirljivo“, glasi jedna od kritika nemačkih medija – RND.

“Berlinske novine” smatraju da je “Otac” – „Film velike autentičnosti koji vezuje gledaoca“, a “Južnonemačke novine” su napisale samo kratko – „Izvanredno“.

Magazin “TV igrani film” zapisao je takođe kratko „Vredi videti“, što važi i za list “Hrimson” koji je bio jasan sa pohvaloom – „Film meseca“.

„Reč heroj se redefiniše“ smatra “Drezdenski bioskopski kalendar” nakon gledanja filma, dok je reči „Duboko human i iskren film“ zapisao “RESING”.

Dalje hvalospeve je film dobijao od mnogih. gde su naveli – “Impresivan film”,Delo filmske umetnosti“, “Remek delo – 4 zvezdice”,Dirljiv komad o ljudskom junaku”, da bi stručnjaci iz filmske umetnosti napisali i zaista velike reči – „Ova drama dolazi sa vansvetskom težinom”, a primetili su i da „Film poziva na moralnu obnovu Srbije – impresivno!“.

Jedna od efektnih rečenica koje opisuju i hvale film od strane nemačkih medija glasi – „Činjenica da je ovaj film osvojio toliko nagrada je neverovatno važno, jer ovde mi, kao gledaoci, nailazimo na Evropu o kojoj iskreno ne znamo ništa”.

Psihološka i socijalna drama govori o čoveku kome je Centar za socijalni rad oduzeo dvoje dece, nakon što je njihova majka pokušala da se javno zapali.

Anti-junak pokušava da vrati decu tako što prelazi jako dugačak put peške do Beograda i na tim odlascima u očima javnosti i naroda, sasvim neplanirano, postaje heroj.

Ono što je zaista zadivljujuće, kako život piše drame, jeste da se u stvarnom životu ova teška porodična drama i dalje nakon premijere filma odigravala nepovoljno po oca te dece, da bi cela situacija na kraju dobila srećan kraj tek nedavno!


Glavnu ulogu impresivno je odigrao hrvatski glumac Goran Bogdan, dok ostale role tumače Boris Isaković, Milica Janevski, i u kraćim epizodama – Milan Marić, Jovo Maksić, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Marko Nikolić, Slaviša Čurović i drugi.


Film je osvojio mnoge nagrade na svetskim festivalima, kao što je i u Puli Goran Bogdan kao najbolji glumac, a realizovan je u koprodukciji više zemalja – Srbije, Francuske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.


Reditelj Srdan Golubović istovremeno je sa svojom suprugom Jelenom Mitrović i koproducent ostvarenja, ispred svoje kuće „Baš Čelik„, što je slučaj i sa njihovim prethodnim dugometražnim igranim filmovima – „Apsolutnih sto“, „Klopka“ i „Krugovi“.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here