Film „Oaza“ Ivana Ikića nagrađen na festivalu u Sofiji

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

SOFIJA, 23. marta – Film „Oaza“ Ivana Ikića nagrađen je „Specijalnim priznanjem žirija“ u sekciji „Balkan Competition“ 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, saopštio je Filmski centar Srbije, koji je i podržao projekat.  

Žiri je istakao u svom obrazloženju sledeće: „Ne dešava se često da naiđemo na film koji je ujedno umetničko ostvarenje i važan dokument. Ovaj film stavlja mlade sa posebnim potrebama u prvi plan društva i ima potencijal da promeni način na koji posmatramo te ljude i otvorimo svoja srca za njihove probleme“.  

Ostvarenje „Oaza“ je premijerno prikazano i nagrađeno u septembru 2020. godine na Venecijanskom filmskom festivalu i tada je projekat osvojio nagradu „Europa Cinemas Venice Label“ u selekciji „Dani autora“, kao najbolji evropski film.  

Socijalna drama je smeštena u dom dece sa posebnim potrebama gde se odvija jedna ljubavna priča između troje mladih. 

Osim naturščika, u filmu igra sve traženiji Goran Bogdan, kao i Tijana Marković.

 

  Reditelj Ivan Ikić skrenuo je pažnju na sebe popularnim dokumentarcem „Tarot Srbija“ (2010), a onda i sa igranim filmom „Varvari“ (2014), gde su takođe igrali ili manje poznati glumci ili naturščici, uz profesionalne glumice – Jasna Đuričić, Marina Vodeničar i druge.  

 „Oaza“ je snimljen u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.
  Producenti filma su „Sense Production“ iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti „Kepler Film“ iz Amsterdama, „Tramal Films“ iz Ljubljane, „SCCA Pro.ba“ iz Sarajeva i „Les Flms D’Antoine“ iz Pariza. 

 
  Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program „Kreativna Evropa“ (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond Eurimages. 

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket