Film “Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku fonda “Eurimages” od 350 000 evra

Scenario je nastao prema poznatom romanu “Slučaj Vinča” (Laguna) lekara i pisca Gorana Milašinovića

0
Reklama


Scenario je nastao prema poznatom romanu “Slučaj Vinča” (Laguna) lekara i pisca Gorana Milašinovića

Spski dugometražni igrani film “Lančana reakcija” u režiji glumca Dragana Bjelogrlića jedan je od 24 odabrana projekta drugog ovogodišnjeg zasedanja panevropskog koprodukcionog fonda “Eurimages” i dobio je podršku u iznosu od 350 000 evra, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Ovaj projekat nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, uz podršku FCS, a u konkurenciji od 24 izdvojena naslova, osim igranih, spadaju i dva dokumentarna i dva animirana filma.

Scenario za “Lančanu reakciju” napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, prema poznatom romanu “Slučaj Vinča” (Laguna) lekara i pisca Gorana Milašinovića.

Radnja filma je smeštena u vreme “hladnog rata” i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem. Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu “Vinča”, blizu Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja.

Film je inspirisan istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih trenutaka u savremenoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.


Lančana reakcija, foto Aleksandar LevajkovićReditelj, producent, glumac Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica.

U filmu “Lančana reakcija” igraju poznati francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade “Cezar” za film “Jadnici”), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski deo ekipe čine – Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Zanimljivo je da spomenuti Raša Bukvić, Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić igraju zajedno u filmu “Trag divljači” debitantski projekat Nenada Pavlovića.

Filmski centar Srbije je još u junu 2016. godine podržao projekat “Lančana reakcija”, tada poznat pod radnim nazivom “Čuvari formule”, na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, sa iznosom od 50 miliona dinara.

Producenti ostvarenja su “Cobra film” u vlasništvu Dragana i Gorana Bjelogrlića i “United Media”, a koproducenti su – “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Severna Makedonija).

Nakon Beograda, snimanje je nastavljeno u Sloveniji, a onda će ekipa raditi u Francuskoj.
Premijera “Lančane reakcije” očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Prema rečima Bjelogrlića, iako se mnogi projekti danas snimaju kao film i TV serija, ovde to neće biti slučaj, tako da će “Lančana reakcija” biti isključivo bioskopski film, a želja režisera je da film ima redovnu distribuciju u Francuskoj, jer je “ovo njihova koliko i naša priča”.


Lančana reakcija 2, foto Aleksandar Levajković
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here