Film “Kelti” osvojio nagradu na festivalu u Beču

Debitantski projekat Milice Tomović nastavlja da osvaja svet

0
Reklama


Debitantski projekat Milice Tomović nastavlja da osvaja svetBEČ, 1. novembra – Novi domaći igrani film „Kelti“ Milice Tomović osvojio je u nedelju veče (31.10.) nagradu žirija čitalaca bečkog lista „Štandard“ na upravo završenom Filmskom festivalu “Viennale” u Beču, pokrenutog još davne 1960. godine.


Kada je reč o dugometražnim ostvarenjima, na ovom izdanju prikazana su  oš dva srpska filma – dokumentarci “Pejzaži otpora” Marte Popivode i “Rampart” Marka Grbe Singha.


Prikazani su i mnogi zapaženi festivalski hitovi iz ove godine, kao što su: “The Power of the Dog” Džejn Kempion, “Zeros and Ones“ Ejbela Ferare, “Happening” Odri Divan, “The Card Counter“ Pola Šredera, “The French Exit” Ejzezela Džejkobsa, “Benedetta” Pola Ferhovena.
To dovoljno govori i dokazuje o kakvom je prestižnom festivalu reč.


 Dodeljeno je pet nagrada i priznanja na festivalu, a među nagrađenima je spomenuti srpski film „Kelti“ scenaristkinje i režiserke Milice Tomović, čiju je produkciju podržao Filmski centar Srbije.
  Novi srpski film predstavlja i debi autorke na planu igranog dugometražnog ostvarenja. 


Ovu nagradu u Beču dobija film koji nema austrijskog distributera i čije prikazivanje po bioskopima Austrije žiri posebno preporučuje.
 Ukoliko film pronađe distributera, list „Štandard“ će onda to podržati besplatnim reklamnim prostorom na svojim stranicama.


Drama  “Kelti“ u prvoj polovini juna ove godine osvojila je  nagradu za najbolji dugometražni film u Takmičarskom programu 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivalaMolodist“ u Kijevu, kao i nagradu žirija kritike FIPRESCI istom prilikom.

  Takođe, film je osvojio i nagradu “Srce Sarajeva” za režiju na Sarajevo film festivalu 2021.

  Svetsku premijeru ovaj film je imao ove zime u „Panorama“ – zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala – “Berlinale 2021”, koji je realizovan onlajn. 

Uloge u „Keltima“ tumače: Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.Porodična drama se odvija u jednom danu tokom 90-ih godina, tokom proslave rođendana malene ćerke bračnog para, čije su sudbine težište ove filmske priče.

Film je nastao u produkciji kompanije “EED Productions” iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas. 


Rediteljka i scenaristkinja “Kelta” Milica Tomović je režirala segment „Diplomiranje“ u sklopu omnibusa „Oktobar“ (2011), kao i neke od epizoda televizijske serije ”Jutro će promeniti sve” (2018).


Postigla je uspeh sa kratkim igranim filmom „Tranzicija“ (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu, Libanu i na Kipru, i ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Festivalu autorskog filma, Martovskom festivalu i Sarajevskom filmskom festivalu („Srce Sarajeva“).


Rediteljka filma „Kelti“ – Milica TomovićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here