Film “Deset u pola” Danisa Tanovića premijerno 28. novembra u Kombank Dvorani, od 2. decembra u bioskopima

Ostvarenje se nalazi u programu 27. Festivala autorskog filma (FAF)

0
Reklama


Ostvarenje se nalazi u programu 27. Festivala autorskog filma (FAF)Uveliko zapažena komedija “Deset u pola” bosansko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića biće prikazivan u bioskopima u Srbiji i regionu, kao i većim evropskim gradovima od 2. decembra.


Srpska premijera zakazana je za 28. novembar u Kombank dvorani u Beogradu, u okviru programa 27. Festivala autorskog filma (FAF).


Upravo je ovaj film imao svetsku premijeru na 27. izdanju Sarajevo Film Festivala, kada je otvorio ovu manifestaciju.


Tanovićev film nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BiH Telecoma i “Visit Sarajevo”.


Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju 2021. godine.
Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine, koja još traje, ali ipak – dolazi leto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i celog grada. Gde se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Regionalni bioskopski distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala – Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

„Deset u pola“ je prikazan na festivalima u Turskoj u IstanbuluBosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Festivalu.

Glavne uloge u filmu tumače – Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović, a uz njih su tu i Goran Navojec, Helena Vuković, a sebe igraju – Goran Bregović i Halid Bešlić.


Oskarovac Danis Tanović je sa Đurom sarađivao do sada upravo na Oskarom nagrađenom anti-ratnom filmu “Ničija zemlja” (2001), kao i irskom dramom “Trijaža” (2009), gde je igrao Kolin Farel (koprodukcija saŠpanijom, Belgijom, Francuskom i Austrijom).

Bosanski reditelj je realizovao druge projekte po svetu kao što je francuska melodrama “Pakao” (2005) sa Emanuel Bear, indijska drama “Tigrovi” (2014), francuski–BiH “Smrt u Sarajevu” (2016), kao i američki triler “The Postcard Killings” (2020), u kome su glavni – Jeffrey Dean Morgan i Famke Janssen.

Od regionalnih ostvarenja zapažen mu je bio film “Cirkus Columbia” (2010) gde su glavne uloge imali Predrag Miki Manojlović, Mira Furlan, Jelena Stupljanin, Svetislav Bule Goncić, Ermin Bravo i drugi, ali i mini serija “Uspjeh” (2019), u kome je vodeću rolu imao Uliks Fehmiu (junak serijala “Crna svadba”).


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here