Film “Čuvar brata svoga”, dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije

0
Reklama

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana iz Turske. koji je premijerno prikazan na Festivalu autorskog filma uz prisustvo reditelja. Najbolji film izabran je sabiranjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u bioskopima na području bivše Jugoslavije.

Autor vizualnog rešenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski vajar i slikar iz Srbije.

Film “Čuvar brata svoga” (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinalu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Jusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dečake internatskog tipa, smeštenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Jusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snežne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vreme neumitno prolazi i preti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamerke i dobro čuvane tajne.

Reditelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima. Za kratkometražne filmove Before the Flood (2010.) i Yusiv’s Dream (2011.) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film, The Fall from Heaven (2013.), prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.

Pobednički film “Čuvar brata svoga” publika ima priliku gledati od 17. do 20. decembra na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku:
https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/film/cuvar-brata-svoga-brothers-keeper/.

Film je dostupan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.
 

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bićete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je potprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope.

***

Mreža festivala Jadranske regije

U Mrežu festivala Jadranske regije, na inicijativu Sarajevo Film Festivala, okupila su se četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja, u zajedničkom programu: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Prvi zajednički program održan je online u aprilu ove godine, a zatim i na svakom od festivala uključenih u projekat.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here