Film Branke Katić „Šta su poneli sa sobom“ dostupan široj publici online, nakon Martovskog festivala

Osim Branke Katić, u filmu učestvuju: Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević

0
Reklama

Osim Branke Katić, u filmu učestvuju: Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević

Kratki dokumentarni film „Šta su poneli sa sobom“ prema ideji, inicijativi i režiji proslavljene srpske glumice Branke Katić može se pogledati onlajnnakon uspešne premijere na svečanom zatvaranju 69. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu.
U pitanju je rediteljski debi istaknute glumice sa karijerom u inostranstvu.

Fleš memoriju. Telefon. SIM karticu. Tablete protiv mučnine. Štap za hodanje. Kremu za izbeljivanje kože. Grumen zemlje iz bašte uvijen u krpu. Ključeve od kuće.


Ovo su neke od stvari koje su izbeglice ponele kada su bile primorane da napuste svoje domove, prema svedočenjima iz filma „Šta su poneli sa sobom“.

Osim Branke Katić, u glumačkoj ekipi su i Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

Publika može da gleda film na sledećem linku:

Snimanje ovog umetničko-dokumentarnog kratkog filma, u produkciji Agencije UN za izbeglice (UNHCR), pokrenula je i rediteljski vodila naša poznata glumica Branka Katić, UNHCR-ova istaknuta zastupnica za prava izbeglica.

Njegova osnovna ideja je da široj javnosti približi stradanja izbeglica, ali i potencijal i snagu koje nose sa sobom. Šalje poruku da je svim prisilno raseljenim ljudima, kojih je u svetu više od 82 miliona, potrebno pružiti zaštitu, solidarnost i mogućnost da svojim veštinama doprinesu društvu koje ih je prihvatilo.


Kada si izbeglica, najbolnija stvar je kada se jednog dana probudiš i shvatiš da si izgubio svu slobodu. I da ne odlučuješ više ti o svom životu. Kao da su ti se vrata zalupila pred nosom. I ne postoji ništa osim mora. Ne postoji ništa osim mora na koje izađeš da budeš slobodan“, jedna je od replika Branke Katić iz filma.

Kadar iz filma. Foto – Goran Tomašević
Kadar iz filma. Foto – UNHCROstvarenje „Šta su poneli sa sobom“ nastalo je kao deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj.


Branka Katić od kada se vratila iz Engleske u rodnu Srbiju, postala je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta gde igra u komadima – “Sumrak bogova” i “Tiho teče Misisipi”, a tokom ove godine igraće i u predstavama – “Tramvaj zvani želja” i “Tri sestre i Galeb”.

Gledali smo je u serijama “Grupa”, “Sumnjiva lica”, “Ujka – Novi horizonti”, hrvatskom serijalu “Novine” (2016-2020) od novijih i – “Ubice mog oca” (sezona 5), “Advokado”, a u medjuvremenu je snimila i nove filmove – “Nije loše biti čovek” Dušana Kovačevića (od koga će uskoro biti i mini serija), sa zapaženim uspehom u bioskopima, i tri naslova koji će tek imati premijere – “Prvi maj” Mladena Đorđevića, “Žal” Koste Đorđevića i “Među bogovima” Vuka Ršumovića.

Takodje, igrala je u seriji “Bunar” od 10 epizoda prema scenariju glavnog glumca Igora Đorđevića, gde su joj partneri još Nataša Ninković i Ljuba Bandović.

Igrala je i u velikom američko-britanskom hitu – blokbasteru “The King’s Men” (2021) uz Ralfa Fajnsa.


Foto: Mirko Tabašević
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here