FILM BIRD ON A WIRE: LEONARD COHEN, PRVA EVROPSKA TURNEJA I ŽELJA ZA SLOBODOM

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

NIKOLA VRANJKOVIĆ SINOĆ U BAŠTI KLUBA FEST (SUBOTA, 27.06.2020.)

ROCK POEZIJA OD SEDAM VELIČANSTVENIHPRIVLAČNA bašta antologijskog rock kluba Fest u ušuškanoj oazi odmah pored Hale Pinki...

Igor Butman Quintet nastupa na Nišvilu 15. avgusta

Igor Butman, najpoznatiji ruski saksofonista, nastupiće na čuvenom džez festivalu Nišvil 15. avgusta.

KULTURA / MUZIKA NA ČEKANJU (VOL. 2): ODLOŽEN KONCERT GRUPE “NIČIM IZAZVAN”

NOVI DATUM: 15. AVGUSTU ISTOM danu kada je odložen festival Beer Garden na Adi, stižemo i do...

Dokumentarni film Bird on a Wire o Leonardu Cohenu objavljen je 2017. u bioskopima kao feniks iz pepela i zadivio obožavatelje širom sveta.

Četrdeset sati originalni video zapis na 16 mm vrpci datiraju iz 1972. godine nakon čega su bili zagubljeni u podrumu kuće muzičkog menadžera Marthyja Marchata. Sirov materijal u zarđalim kutijama predat je snimatelju i režiseru Tony Palmeru koji je nakon 40 godina iz toga sastavio i montirao dva sata digitalnih snimaka spremnih za prikazivanje.

Odlazak na europsku turneju

Ima nekih filmova za koje već od samog početka želimo da nikad ne završe. Bird on the Wire je jedan od takvih. Mnogi Cohenovi obožavatelji te 1972. godine nisu bili ni rođeni stoga se ne treba zamarati s pričom izgubljeno/nađeno (ionako sve o tome piše na internetu). Ne znamo bi li tada pobudio istu količinu emocija da smo ga gledali, dok je ovaj pevač iz Kanade, početkom sedamdesetih, bio skoro nepoznat poeta. Na evropsku turneju nerado je pošao s tek jednim objavljenim albumom ‘Songs of Love and Hate’.

Film prati Cohenovu prvu turneju kroz 12 većih evropskih gradova i dva izraelska – Tel Aviv i Jerusalim. Zbog malog budžeta i tadašnjih nesavršenih izvođačkih uslova, skoro svaki koncert je imao tehničke probleme koje je prateće osoblje, često bezuspešno, pokušavao otkloniti.

Zbog toga su doživljavali velike neugodnosti s publikom koja je otvoreno izviždala muzičare tokom i nakon koncerta. Cohen bi na kraju takve blamaže insistirao da se novac vrati publici (uglavnom je bilo reč o 5-6 hiljada posetilaca). Svojom iskrenošću i neposrednim kontaktom penio je emocije publike što je kod današnjih muzičara vrlo retka pojava.

Želja za slobodom

Kamera konstantno prati Cohena tako da ga možemo videti u vrlo intimnim trenucima pa čak kad je emotivno iscrpljen, brišući suze odbija vratiti na bis nakon zadnjeg koncerta u Jerusalimu. Pre toga je koncert u Tel Avivu bio prekinut zbog verskih sukoba u dvorani, a na grubu i nasilnu reakciju smirivanja od strane redara Cohen je odgovorio zajedničkom pomirujućom pjesmom.

Zanimljivi su susreti s groupie devojkama s kojima je imao intimniji kontakt zbog direktnog snimanja bio otežan te je bio prisiljen da to veče provodi sa svojim muzičarima ili usamljen ispred belog papira na koji je neumorno ispisivao nove pesme tokom putovanja.

Tokom koncerata daje nekoliko intervjua raznim novinama i tada prvi put čujemo njegova razmišljanja o ljubavi, samoći, karijeri, uspehu, kreativnosti, o knjigama i pesmama koje je počeo pisati kad je imao 15 godina. Svoju stalnu i ponekad samouništavajuću želju za slobodom izrazio je u pesmi Bird on the Wire.

‘Svi pate od nedostatka iskustva od onog što su propustili u životu, od onog što nisu učinili kad je trebalo… a najveći deo je povezan s emocijama’, ‘Poezija je dokaz života. Ako vam život gori dobro, poezija je njegov pepeo’, rečii su tog nezamenjivog pesnika.

Leonard Cohen umro je 7. novembra 2016. godine, a ovim tekstom prisetili smo se stvaralaštva jednog od najcenjenih muzičara 20. i 21. stoleća.

Izvor: https://www.ziher.hr

Fotografija: Youtube screen shot


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

David Gilmour objavio prvu novu pesmu u pet godina – “Yes, I Have Ghosts”

Ljubitelji muzike Davida Gilmoura ovih dana imaju osmeh na licu jer je njihov omiljeni gitarista objavio prvu...

SERGIO LOUNGE predstavlja “The Loungest”!

Sergio Lounge predstavlja novi studijski album "The Loungest", koji objavljuje u saradnji sa Pop Depresijom i Kišobranom. Album je dostupan za slušanje...

Tom Morello (RATM) okomio se na policijsku brutalnost i rasizam u pesmi “Stand Up”

Gitarista i jedan od osnivača benda Rage Against the Machine, Tom Morello, u vremenima kad je ovaj bend odložio svoju reunion turneju...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!