Festival „Španski metar“ u 15. izdanju (24.05.-01.06.): osvešćeni filmovi za smeh, emocije i razmišljanje

Filmovi od 24. maja do 1. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci

0
Reklama


Filmovi od 24. maja do 1. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci


BEOGRAD, 22. maj: Ovogodišnji festival savremenog španskog filma pod nazivom „Španski metar“ donosi čak 20 filmskih ostvarenja među kojima se nalaze neki od najzanimljivijih filmova snimljenih na španskom jeziku poslednjih godina, saopštili su iz direkcije.


Podsetimo, jubilarno, 15. po redu izdanje u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu biće održano od 24. maja do 1. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci.


Kroz tri programske celine – Savremeni film, Ženski ugao i Počasna nagrada Goja – publici će biti predstavljena filmska ostvarenja koja donose ono najbolje od hispanskih kinematografija, kako navode iz selekcije i organizacije festivala, mame po koji osmeh, uzburkavaju emociju i podstiču na razmišljanje koje traje dugo nakon napuštanja bioskopske sale.

Festival će 24. maja u 19 časova u DKC-u otvoriti dirljiva filmska priča „Volonterka“ rediteljke Neli Regere, u kojem jednu od svojih najboljih uloga ostvaruje španska filmska i televizijska zvezda Karmen Maći.

Umorna od života penzionerke i od poređenja sa svojim drugaricama koje već imaju unuke, glavna junakinja Marisa odlučuje da se prijavi za volonterski angažman u izbegličkom kampu u Grčkoj.
Međutim, tamo otkriva svet koji nije mogla ni da zamisli, a koji će je naterati da preispituje svoje izbore, ali i brojne vrednosti koje deli sa svojim nekadašnjim društvom.


U okviru selekcije programa „Savremeni film“ – 25. maja u 19.00h takodje u DKC-u biće prikazan i peruanski film „Hulijusov svet“ Rosane Dijas Koste.
U pitanju je adaptacija romana pisca Alfreda Brisa Ećenikea, dobitnika najvišeg nacionalnog priznanja za književnost, priča o klasnim razlikama i nepravdama tokom odrastanja, a ostvarenje je samo tokom prvog vikenda prikazivanja širom Perua privuklo više od 11.000 posetilaca.Scena iz filma „Hulijusov svet“
VOLONTERKA
VOLONTERKA
Psihološki triler „Kuća među kaktusima“ Karlote Gonsales Adrio na programu je 26. maja u 21 čas. Neobična filmska priča gradi se oko porodice koju su Emilio i Rosa zasnovali na usamljenom mestu na Kanarskim ostrvima. Mirnu svakodnevnicu bračnog para sa pet ćerki uzdrmaće iznenadna poseta slučajnog prolaznika, što će na svetlost dana izneti strašnu, davno zakopanu tajnu.


Programsku selekciju „Ženski ugao: Imaginarijum nespokoja“ ove godine čini i dirljiv igrani film „Put u sobu jedne majke“ režiserke Selije Riko, koji je na programu 27. maja u 19 časova.

Nominovan za četiri nagrade Goja, film prati odnos majke i ćerke, njihova unutrašnja razmišljanja, strahove i emocije koje kreću da naviru onog trenutka kada ćerka odlučuje da se odseli od majke.
Uloge tumače čuvena španska glumica Lola Duenjas kao majka i Ana Kastiljo – ćerka, jedna od sve poznatijih glumica nove generacije.Scena iz filma „Kuća među kaktusima“U okviru ovog ciklusa publici će 26. maja u 17.30 časova biti prikazano i dokumentarno ostvarenje „Filmofilke“ Marije Alvares.
Reč je o dirljivom, na trenutke duhovitom filmu koji prati tri penzionerke iz Buenos Ajresa, Madrida i Montevidea. Ono što njih povezuje jeste velika ljubav prema filmu i skoro svakodnevni odlazak u bioskop na najrazličitije filmske projekcije.


U Jugoslovenskoj kinoteci od 30. maja do 1. juna biće prikazan program „Karlos Saura: Počasna nagrada Goja„. Čuveni španski reditelj, koji je preminuo ove godine, svojim originalnim filmskim pristupom i interpretacijom španskog folklora obeležio je kinematografiju ove zemlje i nametnuo se kao jedan od najzanimljivijih evropskih filmskih stvaralaca.

Ovaj program 30. maja otvoriće kultni film „Lov“, koji je Karlosu Sauri na Festivalu u Berlinu doneo Srebrnog medveda za režiju. Kao znak zahvalnosti publici Španskog metra, sa posebnom željom da Karlosu Sauri oda posebnu počast, ova projekcija biće besplatna za sve posetioce.Promotivni poster za film „Put u sobu jedne majke“

Promotivni poster za film „Filmofilke“
Film Mami, promotivni poster

KRVAVE SVADBE
Za sam kraj festivala od osam dana, 1. juna u 21 čas, publika će na velikom platnu gledati hvaljenu adaptaciju drame „Krvava svadba“ kultnog pisca Federika Garsije Lorke. Ovim filmskim podvigom, Saura je započeo vrlo plodnu fazu u svojoj karijeri koja je protekla u znaku odličnih filmskih mjuzikala.

Sve informacije o rasporedu projekcija i programima dostupne su na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

Ovogodišnji Španski metar organizovan je uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Nakon Beograda, Španski metar seli se u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.Ivan Makragić
TANJUG * Music Pocket


Volonterka:


Hulijusov svet:


Kuća među kaktusima:


Put u sobu jedne majke:

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here