Festival „Španski metar“ od 24. maja do 1. juna u Beogradu, od 5. do 8. juna u Novom Sadu

Zanimljiva selekcija savremenih ostvarenja

0
Reklama


Zanimljiva selekcija savremenih ostvarenja


BEOGRAD, 12. maja: Jubilarno, 15. izdanje filmskog festivala „Španski metar“, smotre najboljih filmova na španskom jeziku, biće održano od 24. maja do 1. juna u Beogradu, saopštila je direkcija.


Institut Servantes u Beogradu i ovog proleća potrudio se da domaćoj publici predstavi neke od najzanimljivijih savremenih filmova iz Španije, ali i drugih hispanskih zemalja.


Festival će biti svečano otvoren 24. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda srpskom premijerom filma „Volonterka“ rediteljke Neli Regere, sa glumicom Karmen Maći u glavnoj ulozi.


Glavni program „Savremeni film“ ove godine će činiti devet ostvarenja iz Španije, Argentine, Čilea, Meksika i Perua. Dirljive, emotivne, uzbudljive i često duhovite, odabrane filmske priče preispituju mnoge izazove koje nosi naša svakodnevica.
Neke će publiku podstaći na duge sate razmišljanja, ostavljajući za sobom razna otvorena pitanja, dok će neke na suptilan način ponuditi i sasvim konkretne odgovore i savete.

U okviru ovog ciklusa u DKC-u će biti prikazani filmovi: „Hulijusov svet“, „Izgubljeno vreme“, „Kuća među kaktusima“, „Mama, ne (po)vezuj se“, „Priče za nepričanje“, „Ukradeni identitet“, „Volonterka“, „Vrh“ i „Zavrti se“.


Trejler filma „Volonterka“: 


VOLONTERKA
Program „Ženski ugao“ svakako je jedan od tradicionalno omiljenih selekcionih linija koja za cilj ima promociju ženskih kinematografskih ostvarenja.

Ovog puta, pod naslovom „Imaginarijumi nespokoja“, ciklus čine četiri dugometražna i tri kratkometražna filma, koji odražavaju karakter i talenat autorki i kvalitet španskog filma sa potpisima žena.

Selekcija „Ženski ugao“ doneće publici DKC-a sledeće naslove: „Afrika 815“, „Crveno zlato“, „Filmofilke“, „Gluva“, „Krljušt“, „Mami“ i „Put u sobu jedne majke“.


Trejler filma „Mami“:

I ovog puta strastveni filmofili imaće priliku da u okviru „Španskog metra“ pogledaju neke od klasika španske kinematografije u Jugoslovenskoj kinoteci.


Tako će na velikom platnu od 30. maja do 1. juna biti održan programski ciklus „Karlos Saura: Počasna nagrada Goja“. Antologijski reditelj, jedan od najznačajnijih španskih filmskih autora svih vremena, ovogodišnji je dobitnik počasnog priznanja španske Akademije za filmGoja (Španski Oskar).
Nažalost, Karlos Saura je preminuo dan uoči same dodele koja je održana 11. februara.


Za ovu priliku, odabrani su neki od najznačajnijih Saurinih ostvarenja koji na najbolji način dočaravaju njegov kvalitet i izvesnu raznolikost u radu: „Goja u Bordou“, „Iberija“, „Krvava svadba“ i „Lov“.

U karijeri je imao i važna dela kao „Tango“, „Aj, Karmela“,Flamenko“, „Ana i vukovi“.
Scena iz filma „Krvava svadba“ (Bodas de sangre, Carlos Saura, 1981). FOTO Emiliano Piedra, Egeda


Trejler filma „Krvava svadba

Ulaznice za projekcije u DKC-u biće puštene u prodaju 15. maja, dok se karte za filmove u Jugoslovenskoj kinoteci već nalaze u prodaji.

Sve informacije o rasporedu projekcija i programima dostupne su na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.


Nakon Beograda, „Španski metar“ seli se još i u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda sva ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“, dakle devet naslova.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here