Festival “Španski metar” Instituta Servantes od 20. do 31. maja u Beogradu, od 4. juna u Novom Sadu

Novih 20 filmova na španskom jeziku u Jugoslovenskoj Kinoteci i Dvorani kulturnog centra Beograd

0
ReklamaNovih 20 filmova na španskom jeziku u Jugoslovenskoj Kinoteci i Dvorani kulturnog centra Beograd


BEOGRAD, 17. maja: Još jedna filmska avantura na španskom jeziku spremna je da dočeka srpske filmofile: 14. izdanje filmskog festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes, vraća se pred beogradsku publiku sa četiri tematska programa.

Novo izdanje Španskog metra, festivala filmova na španskom jeziku, donosi više od 20 ostvarenja koja će premijerno biti prikazana pred beogradskom publikom od 20. do 31. maja.

Programske celine osmišljene su tako da publiku provedu kroz najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i da ih upoznaju sa odabranim filmskim klasicima.

Na repertoaru su tako – romantične priče, komične situacije, porodični odnosi ili političke turbulencije, i tako će odabrani filmovi navesti publiku da sagledava svet oko sebe na nov način.

Kao i svaki godine, publika će u Španski metar zakoračiti kroz odabrane klasike španske kinematografije koji će se prikazivati od 20. do 22. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ove godine program se zove „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ i posvećen je jednom od omiljenih španskih glumaca. U okviru ovog ciklusa biće prikazani filmovi: „Ludnica“, „Čudno putovanje“ i „Jezik leptira“, u kojima je Fernan-Gomes ostvario nezaboravne uloge, a pre projekcije ovih filmova, od 20 časova, publici će svake večeri biti prikazan i 10-minutni dokumentarni film „Portet F. F. G.“.

Glavni festivalski program „Savremeni film“ biće otvoren 23. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB) uz film „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojem glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta.


JEZIK LEPTIRA
LUDNICA
STALNI POSAOUrnebesne komedije ili emotivne drame, stižu iz Španije, Meksika, Argentine i Čilea.
Do 31. maja biće prikazani sledeći igrani filmovi: „Bruklin u Sevilji“, „Dobre namere“, „Lavica“ i „Pauk“, uz specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma „S ljubavlju iz Fuenlabrade“.

Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine pruža četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, od 25. do 29. maja u DKCB.

Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice. Publiku očekuju filmovi „Diši“, „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“, „Prkosni bljesak“, „Šta smo uradili pogrešno?“, „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.

Šta smo uradili pogrešnoNovitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“, kreiranu saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u španskom gradu Uelva.

Četiri odabrana filma igraju na liniji koja vodi od svakodnevnog preživljavanja do borbe za slobodu, snove i druge ideale. Tako će u DKCB-u od 24. do 30. maja, publici biti prikazana ostvarenja: „Mirijam laže“, „Stalni posao“, „Pisaro“ i „Pesma bez imena“.

Nakon beogradske publike, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ moći će da pogleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Detaljne informacije o filmovima, kao i raspored projekcija, nalaze se na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.


Sentimentalno
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here