Festival ruske kulture „Vernisaž“ počeo u utorak (18.05.) na sceni Ruskog doma

Multimedijalna smotra - predstave, koncerti, promocije knjiga, radionice, izložbe, predavanja

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoMultimedijalna smotra – predstave, koncerti, promocije knjiga, radionice, izložbe, predavanja


BEOGRAD, 19. maja (Tanjug) – Nastupom umetnika trupe “Sand Art” uz audio prerformans juče (18. maj) je svečano otvoren Festival ruske kulture „Vernisaž“ na sceni Galerije Ruskog doma u Beogradu. 

   Multimedijalna smotra će trajati do 8. juna kada će se beogradskoj publici predstaviti izvođenja pozorišnih komada, promocije knjiga, predavanja, radionice, autorska vođenja kroz izložbe, jedan koncert iznenađenja i drugi umetnički programi.

   Danas je na repertoaru festivala bio nastup Ruskog pozorišta “DAR” iz Novog Sada sa delom  „Lomi se i plače srce moje“ A. Galiča na muziku V. Kuževatova, u režiji S. Telekovskog takođe na Galeriji ove ustanove.  

 Kako navode iz organizacije manifestacije, u Srbiji živi dosta ljudi iz Rusije i zemalja iz sastava bivšeg Sovjetskog Saveza, i to veliki broj umetnika: slikari, muzičari, pisci, glumci, dobrim delom i poznati domaćoj publici.  

   Festival „Vernisaž“ će prvi put okupiti stvaraoce na istom mestu, omogućiti im da prezentuju svoj rad i upoznaju ljubitelje umetnosti iz Beograda sa njihovim posebnim pogledom na Srbiju.
 
Autor i organizator festivala je fotograf Ilmar, koji će sutra, 20.05. omogućiti promociju knjige „19/20 Roman-vodič“ Andreja Možarovskog u Velikoj Sali, kao i prezentaciju projekta „Balkanski putnik“ tandema autora – Jelena Zelinska i Marko Dolaš. 

  


Veče ruske poezije obogatiće sadržaj 24. maja ponovnim nastupom Ruskog pozorišta DAR, dok će narednog dana biti organizovan razgovor „Stvaralački put od grafita do ikone“ sa umetnikom – Andrejom Kolosovim.

  Tokom trajanja celog festivala, smenjivaće se mnogi ruski i srpski umetnici koji će realizovati autorska vođenja kroz izložbu na kojoj su prisutna mnoga važna imena: Ana Bočkarjova (fotografija), Šeomir Gučepšoko (slikarstvo, peščana umetnost),  Jelena Zlatković (staklena skulptura), Anatolij Ivakin (slikarstvo).

   Takođe na postavci će biti i autor festivala – Ilmar (fotografija), Andrej Kolosov (gravure, slikarstvo), Andrej Možarovski (slikarstvo), Vita Pirocka (akvarel), Sofja Ječina (slikarstvo) i Andrej Trubnjikov (fotografija).

  Predavanja će održati – Jelena Zlatković („Umetničko staklo, kroz istoriju do naših dana“), Ilmar („Storytelling u fotografiji“) i Šeomir Gućepšoko („Sand Art: stvarnije od peska“), dok će radionicu na temu slikanje mrtve prirode voditi Anatolij Ivakin. - Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket