Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine u 70. izdanju

Devet pozorišta Vojvodine izvešće 12 predstava - sedam dramskih i četiri predstave za decu

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

ZRENJANIN, 20. aprila – Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine u izmenjenom konceptu krenuo je juče 19. aprila i trajaće do 26. aprila, saopštio je domaćin smotre – Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. 


 Kako navode iz ovog teatra, ovogodišnji Festival će preseliti igranje izabranih predstava u pozorišta širom Vojvodine, u Novi Sad, Suboticu, Sombor i Vršac, ali dajući na čast Zrenjaninu da kao domaćin svečano otvori i zatvori 70. izdanje smotre.
 Prethodno 68. i 69. izdanje omogućavalo je praćenje svih predstava u ovom zrenjaninskom pozorištu. 


  U selekciji teatrologa i TV novinara Slobodana Savića devet pozorišta Vojvodine izvešće 12 predstava – sedam dramskih i četiri predstave za decu u takmičarskoj konkurenciji, kao i jednu u čast nagrađenih. 


 Odabrane su sledeće predstave: “Gospodin Mokinpot” Petera Vajsa, u režiji Ljuboslava Majere (NP „Toša Jovanović”, Zrenjanin), “Semper idem” prema romanu Đorđa Lebovića, u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište Sombor), “Gustav je kriv za sve” Kokana Mladenovića  (Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica). 


  Takođe u selekciji se nalaze i “Radnička hronika” Petra Mihajlovića, reditelja Veljka Mićunovića (NP Subotica), “Travnička hronika” Ive Andrića, u režiji i dramatizaciji Nikite Milivojevića (koprodukcija – Srpsko narodno pozorište Novi Sad i NP Sombor), “Ana Karenjina” prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište – Ujvideki sinhaz), “Ujka Vanja” A. P. Čehova, u režiji Andreja Nosova (Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond, Beograd). 


  Među predstavama za decu izabrane su: “Nemušti jezik” – drama Milivoja Mlađenovića, u adaptaciji i režiji Jovana Grujića (NP „Sterija”, Vršac), “Divljožder” prema tekstu i režiji Jovana Carana (NP Zrenjanin, Lutkarska scena na srpskom jeziku), “Tri musketara”  Aleksandre Glovacki po istoimenom romanu Aleksandra Dime, režija Predrag Štrbac (Dečje pozorište Subotica) i “Pozorištu s ljubavlju” rediteljskog tandema – Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov (Dečje pozorište – Đečje kazalište Subotica, predstava na mađarskom jeziku). 


U čast nagrađenih biće odigrana predstava “Zaljubljivanje”, autorski projekat Olje Đorđević, u izvođenju Pozorišta mladih, iz Novog Sada. 


  Kako ističe selektor Slobodan Savić, nema nikakve sumnje da je kovid-19 zaustavio i prepolovio pozorišnu produkciju u Srbiji i čitavom svetu, ali pandemija ipak nije uticala na selekciju 70. izdanja festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.  


  “U svom obrazloženju selekcije prošlog, 69. festivala zaključio sam da je produkcija u profesionalnim pozorištima Vojvodine u odnosu na prošlu, ali i nekoliko prethodnih sezona prepolovljena ako govorimo o celovečernjim predstavama, a da je situacija u produkciji predstava za decu još gora”, objasnio je Savić, poznat po svojoj dugovečnoj emisiji “Čitanje pozorišta” na RTS-u.  


  On navodi da je gledano iz iste perspektive, a imajući na umu produkciju između dva Festivala, broj premijernih celovečernjih predstava dodatno smanjen, a broj naslova za decu sveden na minimum. 


Dakle, trend opadanja je nastavljen, iako imam na umu da kvantitet ne proizvodi uvek i nužno kvalitet. Ali, činjenice koje iznosim nisu posledica virusa kovid-19 niti sve oskudnijih budžeta naših pozorišta koji su, uz retke izuzetke, sramno mali.
  Reč je o kvantitativnom i o kvalitativnom opadanju
, ukazuje na probleme selektor Savić. 


  Iz pozorišta u Zrenjaninu su naglasili da je donesena odluka Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine da se selektovane predstave igraju u matičnim pozorištima, usled i dalje teške situacije oko pandemije. 


  Prošlogodišnja selekcija predstava je preneta na ovu godinu jer jubilarno 70. izdanje nije održano 2020. u jeku izbijanja epidemije.  


 Zainteresovana publika koja neće moći da gleda uživo program u pozorištima Vojvodine, zbog ograničenog broja mesta u salama, imaće priliku da prati onlajn prenos svečanog otvaranja i zatvaranja festivala na Fejsbuk stranici NP “Toša Jovanović“, kao i Dnevnik festivala u 8 izdanja, sa aktuelnim dešavanjima. 

IzvorPress
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket