FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA „VISLA” U SRBIJI (04.03. – 07.03.)

NA REPERTOARU ONLINE - 4 FILMA U 4 DANA

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Festival savremenog poljskog filma „Visla” biće realizovan od 4. do 7. marta u digitalnom izdanju na veb stranici www.mojeekino.pl i ta platforma će biti dostupna samo u Srbiji.

Filmska smotra u online verziji biće prilika da se ljubitelji evropske kinematografije upoznaju sa reperezentativnim projektima poljskog filma poslednjih godina.

Tokom ta četiri dana biće prikazno isto toliko filmova, i u tom periodu gledaoci mogu odgledati sva ostvarenja, dok ne istekne poslednji rok za gledanje filmova, 7. marta u ponoć.

Prvi na repertoaru biće “Gvozdeni most” (2019), rediteljke Monike Jordan-Młodžianovske. U središtu priče je ljubavni trougao koji ima obeležja greha i osećanja dubokog srama. Kacper je nadzornik u rudniku, a ima aferu sa suprugom svog prijatelja Oskara sa posla.
Kada se desi nesreća i Oskar ostaje zarobljen u rudniku, ljubavnici se pridruže akciji spasavanja. Vođeni osećajem krivice, pokušavaju da preispitaju situaciju u kojoj su se našli svi troje.

“Trenerova ćerka” (2018) u režiji Łukasa Gregorzeka pripoveda sudbinu lika Macieja Korneta koji putuje po Poljskoj sa 17-godišnjom ćerkom, teniserkom Viktorijom. Već dugi niż godina žive sami, uvek zajedno, ona je tatina mezimica za koju želi da uvek bude najbolja. On je ceo njen svet do trenutka kada im se pridruži perspektivni igrač tenisa Igor, kojeg će trenirati Maciej, te će na dugom putovanju svako od njih želeti da postigne svoj cilj.

Sportska drama o navijačima “Plavi hahari” (2018), rediteljsko je delo montažera Cezarija Gresiuka, koja kaže kroz jedan lik da je – navijanje poput religije. Verujete da to ima smisla i da je vaš tim najbolji na svetu. Sve dok imaš tu veru, ne sumnjaš – priča jedan od likova u filmu. Film je zapravo počast navijačima poznatog poljskog kluba koji igra u Prvoj ligi, koji je preko sedme umetnosti pružio reditelj, inače dugogodišnji simpatizer tima koji ne krije svoju ljubav prema klupskim bojama.

Poslednji poljski film u ovoj mini reviji je “Zabava zabava” (2018) Kinge Dębske. Fragmentarna filmska priča pruža paralelni portret tri junakinje.
koje imaju problema sa alkoholom. Dorota je uspešna tužiteljka, koja se oslanja na imunitet i pokušava da izbegne odgovornost za prekršaje koji su počinjeni „pod uticajem“ alkohola. Ugledna dečja hirurškinja Teresa izgubila je porodicu zbog pijanstva i ostao joj je samo posao u bolnici u kojoj je šefica odeljenja.

Studentkinja Magda voli noćni provod, a pošto odlično uči i ima sjajan posao, niko joj to ne zamera. Devojka u jednom trenutku gubi tlo pod nogama kada se dogodi tragedija nakon što se napila do besvesti.

Detaljan program i opisi filmova dostupni su na veb stranici festivala: http://www.festiwalwisla.pl/ .

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket