Festival poljskih filmova „Visla” od 7. do 10. septembra u Nišu

Presek savremene produkcije igranih i dokumentarnih ostvarenja

0
ReklamaPresek savremene produkcije igranih i dokumentarnih ostvarenjaNIŠ, 24. avgusta (Tanjug) – Novo izdanje Festivala poljskih filmova „Visla” biće realizovano od 7. do 10. septembra u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu, najavili su organizatori.

 Nakon onlajn izdanja prošle godine usled pandemije korona virusa, revija savremenih poljskih filmova vraća se u Srbiju uživo, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

  Publiku očekuje sadržajan program od najnovijih poljskih produkcija gde spadaju nagrađivani debi projekti i nova dela režisera, čiji su radovi predstavljeni prethodnih godina.

  Ekonomska emigracija, nedostatak finansijske stabilnosti i emotivna ravnodušnost glavne su teme druge dugometražne produkcije režisera Piotra Domalevskog – „Što dalje odavde“.

   Autor je poznat po ostvarenju „Tihe noći“, a u novom filmu glavna junakinja putuje sama u Irsku iz malog grada, što simbolički predstavlja zapravo njeno emotivno putovanje.    
   Film „Što dalje odavde“ je osvojio nagradu „Pasoš Politike„, posebno priznanje na festivalu u lučkom gradu Gdinja za glumački debi, scenario i muziku koju je napisala Hania Rani.
Istaknuti hvaljeni animirani film„Ubij pa napusti ovaj grad“ Mariusa Vilčinskog takođe je na repertoaru, a srpska publika je mogla da ga gleda na Festivalu evropskog filma Palić 2020. kada je poneo jednu od važnih nagrada.

  Takođe, ovaj neobičan eksperiment osvojio je Glavnu nagradu na 45. Festivalu poljskih igranih filmova u Gdinju prošle godine.
Film je sniman punih 14 godina i predstavlja autorov dugometražni debi.

 Mračna, simbolična drama sa veoma malo dijaloga pripoveda priču o sudbini junaka koji beži od očaja nakon gubitka svojih najmilijih i skriva se u sigurnoj zemlji sećanja gde vreme stoji, a svi njegovi najbliži su živi. Tokom godina se u njegovoj mašti razvija čitav jedan grad, i tako jednog dana nepozvani dolaze junaci i idoli iz detinjstva, poznati iz književnosti i crtanih filmova. Kada junak otkrije da su svi ostarili i da večna mladost ne postoji, odlučuje da se vrati stvarnom životu.

  Za ljubitelje dokumentaraca, prisutan je film „Lekcije ljubavi“ tandema Małgorzate Goliževske i Katarine Mateje, u kome 69-godišnja junakinja Jola, majka šestoro dece, menja svoj život iz korena – napušta muža i kreće da živi oslobođeno.
  Rediteljke su upoznale svoju protagonistkinju u kafiću gde je izlazila i plesala,  a u njenim očima svet je romantičan, šaren i dramatičan. Neočekivano upoznaje izvesnog gospodina Vojteka, koji se prema njoj ponaša kao prema kraljici.


„Planeta samaca 3“

 
 

Romantična komedija neće izostati sa ove manifestacije, tako da je na programu završni nastavak trilogije o ljubavnom paru Anji i Tomeku – „Planeta samaca 3“ u režiji Sama Akine i Michala Čakinskog.

 Osim celovečernjih filmova, festival „Visla” će predstaviti kratkometražna dela studenata studija Munka, gde će se emitovati „Kraj sezone“ Stanisłava Cuske i „Undinu“ Tomaša Šlivinskog.


  Organizator festivala je Fondacija „Wspieram“ iz Varšave, a smotra poljskih filmova se održava i po zemljama regiona, kao nedavno što je bilo u 4 grada Hrvatske, tokom maja i juna.

Detaljnije informacije mogu se pronaći na internet stranici festivala www.festiwalwisla.pl i na Facebook profilu – Polish Film Festival „Vistula“.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here