Festival nove muzike „Ring Ring“ u 27. izdanju od 17. do 21. maja u Beogradu

Zanimljiva ponuda inostranih muzičara

0
Reklama


Zanimljiva ponuda inostranih muzičara

 BEOGRAD: Medjunarodni festival nove muzike „Ring Ring” u svom 27. izdanju biće održan od 17. do 21. maja u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat” i Studiju 6 Radio Beograda, saopštila je direkcija te manifestacije. 

Muzički festival nastavlja putem kojim se kreće od 1996. godine, tako što predstavlja prostor i vreme za savremenu, drugačiju i nekonvencionalnu muziku.

 U susret jubileju – 30 godina postojanja, 27. „Ring Ring” donosi puno novih, svežih ideja i aktuelnosti iz sveta. 

Program će obuhvatiti devet koncerata domaćih i stranih muzičara, tako da će nastupiti umetnici iz Nemačke, Japana, Danske, Slovenije, SAD, Irana, Hrvatske, Švedske, Holandije, Austrije, Srbije i Francuske. 


U selekciji programa su neki od veterana evropske i svetske scene, eksperimentalne, fri-džez, avangardne akustične, elektronske i akustično-elektronske muzike, poput Otoma Jošihidea i Tomasa Lena, koji su već nastupali na festivalu „Ring Ring” proteklih 27 godina, u okviru drugih sastava i projekata. 

Festival će ugostiti i muzičare mlađe generacije, koji tek razvijaju karijeru ili se pojavljuju u nekim novim projektima kao ssto su sastavi: TiTiTi, /kry, IRK Performing Reflection, ili Jesper Nordberg Trio, koji će na dan početka 27. „Ring Ring”-a, 17.05. objaviti svoj debi album „Trio”. 

Koncert mladog hrvatskg umetnika Ivara Robana Križića i njegovog spomenutog sastava „IRK Performing Reflection“ ostvaruje se kroz evropski projekat „EFFEA“, u koji je Udruženje „Ring Ring” uključeno. Poil Ueda (photo Paul Bourdrel)

TiTiTi feat. Marina Džukljev (photo Nada Žgank)
Mladim generacijama pripada i muzičar Kris Piciokos, koji će nastupiti sa sa tri decenije starijim Otomom Johišdijeom.

Od domaćih imena, festival će predstaviti srpski sastav „Muzika iz unutrašnjosti“, koji je u poslednje dve godine svoj umetnički izraz usavršavao uživo redovnim nastupima u poznatom beogradskom klubu „Ciglana”. 

 Četvrti put na festival stiže srpska pijanistkinja Marina Džukljev, sve više priznata na međunarodnoj sceni, sada u saradnji sa navedenim slovenačkim triom „TiTiTi“.

Na repertoaru je 20. maja i koncert Tomasa Lena i Markusa Šmiklera, analogno-digitalnog elektronskog dua koji je aktivan od prvog susreta, 1998. godine, a obojica su aktivni u mnogim drugim, zasebnim projektima.


Marcus Schmickler & Thomas Lehn (photo Markus Werner)Takodje, muzička saradnja koja će obeležiti ovogodišnji program festivala predstavlja spoj eksperimentalnog rok benda „PoiL“ i umetnice Đunko Ueda, poznate interpretatorke japanske srednjovekovne epike uz instrument satsuma biva, te budističke vokalne tradicije šomjo. 

Samim tim, taj francusko-japanski projekat „PoiL Ueda“ je početkom marta realizovao istoimeni album, održava koncerte širom sveta i privlači sve veću pažnju publike. 

Festival organizuju Udruženje „Ring Ring” i Muzički informativni centar Srbije, a podršku pružaju – Grad Beograd, EFFEA/Evropska unija, Gete institut, Austrijski kulturni forum, Zavod Sploh, Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” i RTS/Radio Beograd 3. 


_kry (photo Amin Ebraimi)PROGRAM:

17. maj, 20:30, Studio 6 Radio Beograda

TiTiTi feat. Marina Džukljev

18. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

/kry / IRK Performing Reflection

19. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

Jesper Nordberg Trio / Otomo Yoshihide & Chris Pitsiokos

20. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

Muzika iz unutrašnjosti / Thomas Lehn & Marcus Schmickler

21. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

PoiL Ueda / Last minute koncert

(Ring Ring Festival 2023, program na sajtu udruženja)


(Ring Ring 2023 – Facebook Event)
https://www.facebook.com/events/630191481869297

https://www.instagram.com/ringring_festival/

(Ring Ring Festival – Instagram)(Video-tizer)(o projektu EFFEA i koncertu IRK Performing Reflection)(PoiL Ueda, lajv-video)

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here