Festival nezavisnog američkog filma od 25. do 27. oktobra na Paliću

Ostvarenja "Ljubav" i "Grad" Vladana Nikolića otvaraju festival

0
Reklama


SUBOTICA, 15. oktobra (Tanjug) – Prvo izdanje tek osnovanog Festivala nezavisnog američkog filma pod nazivom „Lake Dance Palić„, biće održan od 25. do 27. oktobra u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru, u okolini Subotice, javili su organizatori. 

 Novi filmski festival PAIFF (Palic American Independent Film Festival) pružiće publici presek aktuelnih tokova i tendencija u savremenom američkom art filmu, koji poslednjih godina privlači veliku pažnju svetske kritike i publike. 

Dakle, reč je o manjim, nezavisnim projektima, koji ne pripadaju „mejnstrim“ pravcu američkog filma, odnosno komercijalne struje Holivuda sa visokobudžetnim produkcijama.  

Festival otvaraju poznati filmovi „Ljubav“ (Love) i „Grad“ (The City) Vladana Nikolića, srpskog autora koji živi i radi u Njujorku.   

Zbog teške situacije sa pandemijom, autor filma nije u mogućnosti da gostuje na festivalu, ali će na otvaranju programa biti prisutan online, putem video poziva.
  Tako će predstavnici festivala, kao i publika, imati prilike da razgovaraju sa njim o američkom  nezavisnom filmu koje on snima, inspiraciji u stvaranju scenarija i slično.  

Na prvom „Lake Dance“ festivalu biće emitovana srpska premijera ostvarenja „Brighton 4th“ čiju režiju potpisuje Levan Koguashvili. Film je bio pobednik „Tribeca festivala“ u Njujorku, osnivača Roberta De Nira.  

 Producent  Miroslav Mogorović kao direktor novog festivala, smatra da je jasno odakle motivacija da se napravi festival nezavisnog američkog, ako se analizira festivalska ponuda na Paliću. 

Publika na Paliću i u Subotici ima istančan ukus što pokazuje i Festival Evropskog FIlma Palić i brojni drugi filmski festivali i revije. Lake Dance je filmski festival koji će upotpuniti filmsku i kulturnu ponudu i nastaviti da neguje filmsku publiku“ rekao je Mogorović, inače programski direktor tradicionalnog Festivala evropskog filma (FEF) na Paliću.  

Umetnički direktor PAIFF Lake Dance je Nikolaj Nikitin, dugogodišnji selektor FEF Palić, što publici garantuje kvalitetan izbor filmova. 

Festival će tako doneti selekciju reditelja koji snimaju kratkometražne i dugometražne filmove.  

Manifestacija predstavlja filmsku ponudu koja često nije praćena marketinškim kampanjama, niti je široko vidljiva na televiziji i u redovnoj ponudi većine filmskih platformi, ali opet izaziva veliku pažnju gledalaca i stručne javnosti širom sveta.  

Manifestacija pruža uvid u nove teme i umetničke forme svetski poznatih autora nezavisnog filma i savremene tokove u kinematografiji. 

Festival se održava u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru, a publika širom Srbije moći će deo programa da prati i online, na istaknutoj filmskoj platformi Moj OFF.   

Program festivala biće objavljen narednih dana na društvenim mrežama festivala i bioskopa Abazija. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here