Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“ od 19. do 21. novembra u Beogradu

Filmske priče van glavne struje Holivuda

0
Reklama


Filmske priče van glavne struje HolivudaBEOGRAD, 14. novembra – Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“ u svom sedmom izdanju biće održan od 19. do 21. novembra u Domu omladine Beograda.


Program će imati na repertoaru ekskluzivno samo najnovije premijerne i najuzbudljivije filmske naslove koje bogata umetnička, nezavisna scena u Americi nudi, van komercijalne glavne struje Holivuda i njihovih blokbastera, odnosno hitova sa velikom zaradom na blagajnama.


Kako navode organizatori, za razliku od Holivuda koji je u problemu za vreme kovida 19 u želji da sačuva svoj profit, nezavisni film je doneo svežinu i umetnički integritet kroz autentične scenarističke i rediteljske rukopise.


Tako je Oskara osvojilo nezavisno ostvarenje “Zemlja nomada” (Nomadland), „Red Rocket“ je ostavio traga na Kanskom festivalu, dok je u Berlinu premijerno prikazan „The Beta Test“, a nezavisna scena se pojavila i na televiziji.

Upravo će na otvaranju Festivala, publika koja voli seriju „Narkos“, moći da gleda drugi film reditelja ove serije – Džozefa Kubote Vladike – „Spremna na borbu“ (Catch the Fair One).


Taj film je najbolji po oceni publike festivala “Tribeka” osnivača – legendarnog glumca Roberta de Nira. Bivši učenik reditelja Spajka Lija i pod budnim okom uvrnutog Darena Aronofskog (“Rekvijem za san”, “Rvač”, “Pi”), autor Vladika ostaje dosledan svom izrazu, koji povezuje socijalnu dramu i žanrovski okvir, gde je ponudio snažan sirovo-nežni film o osveti.


Ovogodišnji gost festivala će biti Majkl Voker koji dolazi sa nagrađivanom, uvrnutom komedijom „Slikaj“ (Paint) iz bizarnog umetničkog sveta Njujorka.


Filmska priča prati troje mladih slikara, koji shvataju, da ako žele uspeh, moraju prodati sebe.
Izuzetno duhovito koncipiran, film ima ipak snažan ton gorčine – ideju o dobrovoljnom pristanku na status eksploatisanog.
Time se donekle dovodi u vezu sa japanskim delom „Kradljivci“ i korejskim laureatom “Oskara” – dramom „Paraziti, koji definišu savremenu epohu i vrednosne sisteme.

Voker je već iskusan reditelj sa filmovima – “Chasing Sleep” i “Price Check”, diplomac umetničke škole „Tiš“ u Njujorku i konzervatorijuma glume Stele Adler u Los Anđelesu.


Reditelj će održati i svoj Master klas o nezavisnom filmu i glumi, u subotu, 20. novembra u 15 sati. Festival će organizovati i razgovore sa nekim od autora filmova onlajn, posle projekcija.


Film „SLIKAJ“ – PAINTIz Njujorka stiže neurotična komedija „Ožalošćena mala“ (Shiva Baby) mlade rediteljke Eme Seligman. Glavna junakinja je adolescentkinja čije se sve erotske tajne otkriju na prijemu posle jevrejske sahrane – pred roditeljima i radoznalom familijom, bivšom ljubavnicom i oženjenim sponzorom.

Selekcija obuhvata i priču o Holivudu „Softver za neverstvo“ (The Beta Test), ali ovog puta ne kao o „fabrici snova“, već kao o junaku filmova, galeriji ljudskih sudbina, stanju duha i socijalnom eksperimentu koji uništava dostojanstvo.

Film potpisuju glumci i reditelji Džim Kamings i Pi Džej MekKejb, a scenario prati sudbinu glumačkog agenta, koji zbog susreta sa tajnom obožavateljkom, žrtvuje budući brak i upada u paranoični svet neverstva, laži i prevara.


Oni koji nikad ni ne stignu do sjaja Holivuda, završiće u svetu porno industrije.
Jedan takav junak, „penzionisan“ i bez novca, vratiće se iz Los Anđelesa u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi. To je siže drame „Crvena raketa“ sa Kanskog festivala 2021, novi kontraverzni film Šona Bejkera, autora projekata „Florida Project“ i „Tangerine“, koji će zatvoriti Festival 21. novembra.

Bejker je jedan od autora sa posebnim senzibilitetom za ljude sa margine i kao takav, vrhunski poeta američke stvarnosti, neulepšane, ali i dalje filmski zavodljive.

Takve autentične, životne ljudske drame na nivou dokumentarizma mogu se videti samo na Festivalu nezavisnog američkog filma u Beogradu.

Festival počinje sa razvojem edukativnog, teorijsko-kritičkog i muzičkog programa, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti generalno.

Još jedna novina je da će “IndieBelgrade” od ove godine imati paraleni program u Nišu, u okviru kojeg će, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, ekskluzivno biti prikazana tri najbolja filma sa festivala, po izboru naših umetničkih direktora – Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića.


Okosnicu festivala i dalje čini filmski program, ali u mnogo širem kontekstu. Filmske ideje mogu se razvijati u stilu i pravcu veće nezavisnosti i većeg oslanjanja na nezavisne filmske strategije u Americi.

O indie filmskim uticajima, stilu, autorima, njihovim inspiracijama, kao i ostalim uzrocima i posledicama filmske nezavisnosti, može se naširoko analizirati, tumačiti i teoretisati.

To će i biti jedna od glavnih ideja ovogodišnje konferencije “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”, uz učešće domaćih i regionalnih filmskih kritičara i teoretičara mlađe i srednje generacije.

U sklopu pratećeg programa, a u slavu filmske nezavisnosti, slobode i američkog nezavisnog filma, biće organizovani i masterklasovi domaćih autora koji imaju stil i senzibilitet sličan severnoameričkim autorima. Zainteresovanoj publici, kroz izlaganja i razgovore, približiće deo svojih kreativnih strategija, kao i uticaje koje su usvojili u radu, a koji imaju veze sa indie filmom i njegovom filozofijom.

U okviru raznovrsnog edukativno-teorijskog pristupa indie filmu, festival će ove godine ponuditi i nekoliko radionica namenjenih profesionalcima i budućim profesionalcima. Jedna od njih baviće se scenarističkim konsultacijama, a namenjena je ostvarenim i scenaristima koji su tek zakoračili na svoj profesionalni put.

“Indie Film Fitness Workshop” radionica namenjena je autorima koji žele da nauče kako da svoje filmske projekte i ideje oslobode viškova, kako da nađu put do što jednostavnije i lakše realizacije filmova.

Poseban i važan segment ovogodišnjeg Festivala nezavisnog američkog filma biće muzika, koja ima veze sa filmom ili sa “amerikana” muzičkim pravcem.

Prvog dana programa koncert će održati grupa On Tour, koji donosi melanž alt-kantrija, folk roka i akustičnog zvuka, dok je subota, 21. novembar rezervisana za nastup autora srpskog nezavisnog i „garažnog“ filma: Milutin Petrović će publici prezentovati svoj najnoviji muzički projekat “John Bonham and His Backing Band”, u kojem ostvaruje saradnju sa Anom Rodić, književnicom i lajv art performerkom, koja je i njegova partnerka u privatnom životu.

Projekcije filmova će se održavati u Velikoj sali, koncerti u sali Amerikana, a prateći edukativni i teorijski program u Klubu i Tribinskoj sali.

Svi edukativni programi su besplatni i otvoreni za javnost, osim radionica namenjenih profesionalcima, koje su besplatne ali namenjene prethodno prijavljenim kandidatima.

Festival su podržali: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije Ambasada SAD u Beogradu.——————————————————- 


PROGRAM:

Petak, 19.11.2021. u 17:00 // Klub DOB

Masterklas: Scenarističke konsultacije. Vodi: Saša Radojević.

Radionica je zatvorenog tipa, namenjena prijavljenim profesionalcima.


Petak, 19.11.2021. u 18:30 // Velika sala DOB

Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu gosta, nagrađivanog američkog reditelja Majkla Vokera.


Petak, 19.11.2021. u 19:00 // Velika sala DOB

SPREMNA ZA BORBU” / CATCH THE FAIR ONE

SAD 2021. / drama / 85 min. / 
Režija: Džozef Kubota Vladika

Nagrada publike za najbolji film i priznanje za glavnu glumicu, Tribeka 2021.

Festivali: Tribeka, Varšava, Fantazija, Kalgari

Bivša bokserka ulazi u svet belog roblja u potrazi za svojom maloletnom sestrom.

Od jednog od reditelja “Narkosa”, stiže sirovo-nežni film osvete.

Petak, 19.11.2021. u 21:00 // Amerikana DOB

Koncert: ON TOUR

US actress Kali Reis poses on the red carpet to present the movie „Catch the fair one“ during the 47th Deauville US Film Festival in Deauville, western France, on September 8, 2021. (Photo by LOIC VENANCE / AFP) (Photo by LOIC VENANCE/AFP via Getty Images)

Subota, 20.11. 2021. u 12:00 // Amerikana DOB

Konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”

Moderator: Saša Radojević

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.Subota, 20.11. 2021. u 15:00 // Klub DOB

Ekskluzivni masterklas gosta festivala, američkog reditelja Majkla Vokera


Subota, 20.11. 2021. u 17:30 // Velika sala DOB

SOFTVER ZA NEVERSTVO” / THE BETA TEST

SAD/ VB 2021. / paranoja-komedija / 93 min. 
Režija: Džim Kamings i Pi Džej MekKejb

Festivali: Berlin, Tribeka, Fantastik Fest, Sidnej

Kada holivudski agent pred ženidbom dobije anonimno pismo – poziv na erotski susret, on upada u paranoični svet laži, neverstva i digitalnih prevara.


Subota, 20.11. 2021. u 19:30 // Velika sala DOB

Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala

SLIKAJ” / PAINT

SAD 2020. / drama, komedija / 95 min. / 
Režija: Majkl Voker

Pobednik festivala „Dances with Films“ Los Anđeles 2020.


Troje diplomaca likovne akademije, pokušavaju da se probiju kroz bizarni art-svet Njujorka. Uskoro će shvatiti da nije umetnost ono što treba da prodaju, već – sebe.

Posle filma sledi razgovor uživo reditelja Majkla Vokera sa publikom.


Subota, 20.11. 2021. u 22:00 // Amerikana DOB

Koncert: John Bonham and His Backing BandNedelja, 21.11. 2021. u 12:00 // Amerikana DOB

Konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”

Moderator: Saša Radojević

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.Nedelja, 21.11.2021. u 12:00 // Klub DOB

Indie Film Fitness Workshop

Vodi: Darko Lungulov

Radionica je zatvorenog tipa, namenjena ranije prijavljenim kandidatima.


Nedelja, 21.11.2021. u 17:30 // Velika sala DOB

OŽALOŠĆENA MALA”/ SHIVA BABY

SAD 2020./ crna komedija, /77 min./ 
Režija: Ema Seligman

Festivali: Toronto, Mar del Plata, SXSW, Minhen

Na neki način “Nušićevska” komedija o njujorškoj adolescentkinji čije se erotske tajne otkriju pred celom jevrejskom familijom, na prijemu, u kući ožalošćenih. Nedelja, 21.11. 2021. u 19.00 // Velika sala DOB

CRVENA RAKETA” / RED ROCKET

SAD 2021./ crna komedija / 128 min./ 
Režija: Šon Bejker

Festivali: Kan, San Sebastian, London

Iz Kana stiže najnoviji film senzacionalnog Šona Bejkera („Florida Project“, „Tangerine“)  o „penzionisanom“ porno glumcu i muvatoru Reksu, koji se bez novca vraća u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi.

Posle filma biće emitovan intervju sa rediteljem Šonom Bejkerom, snimljen specijalno za IndieBelgrade festival.

SHIVA BABY, from left: Rachel Sennott, Polly Draper, 2020. © Utopia / Courtesy Everett Collection
RED ROCKET
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here