Festival NEO – neklasični festival klasične muzike od 6. do 30. juna u Novom Sadu – Stefan Milenković

0
Reklama


Veoma bogat i atraktivan muzički program

 NOVI SAD, 5. juna – Festival NEO, neklasični festival klasične muzike, biće održan od 6. do 30. juna u Novom Sadu, gde će nastupiti Stefan Milenković, gudački kvartet „Rubikon“, Gradski kamerni orkestar „Šlezinger”, i drugi umetnici.


 Muzička manifestacija od 2017. godine publici nudi umetničku muziku na jedan nesvakidašnji način, tako što okuplja vrhunske izvodjače i autore, čiji repertoar pruža novu vizuru i nov pristup „najlepšoj od svih umetnosti“.
 

  Festival već sedam godina nudi Novosađanima uzbudljive, originalne koncertne večeri, u organizaciji Udruženja građana ,,Valmaro trio”.  

  NEO kombinuje očekivane i neočekivane zvučne interpretacije koje plene i oduševljavaju njegove posetioce, kako su opisali iz ovog festivala, a u sedmoj godini od svog osnivanja, festival nudi do sad retko izvođene „note“. Kao i u prethodnim izdanjima, reč je o grupi koncerata u kojima se neguju različiti muzički žanrovi i instrumentalne kombinacije, a učestvuju deca, mladi i afirmisani muzičari.


 Ovogodišnji NEO ima primese bečke klasike, romantizma, muzike 20. veka u kojoj se susreću umetnički, foklorni i popularni rok žanrovi, tako da kompozicije na festivalu promovišu klasike različitih epoha.  


Festival će pružiti kamernu muziku Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Johanesa Bramsa, Cezara Franka, Sergeja Prokofjeva, orkestarske opuse Riharda Vagnera, Karla Orfa, a biće i rokenrola iz ruku najmlađih muzičara, kao i sevdalinki, tradicionalne, narodne muzike.

U najavnom bloku 6. i 10. juna „U susret festivalu“, nastupiće orkestar „Šlezinger“ iz Kragujevca i duo klavira i violončela na koncertu pod nazivom „Ludvig“.
Festival NEO je i ove godine domaćim starim znancima i prijateljima, tu je pre svega violinista Stefan Milenković, sa kojim NEO ima neku „tajnu“ vezu, kako su opisali iz direkcije.


 Tu su i gudački kvartet „Rubikon“, Božo Vrećo, kao i japanski gosti koji su pozvani zahvaljujući saradnji sa festivalom „EU-JAPAN Fest“.

NEO festival i ove godine podržava nacionalnu scenu: na prvom koncertu „U susret festivalu“, 6. juna u Kulturnom centru Svilara, nastupiće Gradski kamerni orkestar „Šlezinger” iz Kragujevca nazvan po čuvenom kapelmajstoru Josifu Šlezingeru iz 19. veka.
 Novosadskoj publici ovaj ansambl izvešće dela Mocarta i Vagnera.

 Ako publika voli Betovena, željna je vrhunske kamerne muzike, uživa u zvuku violončela i klavira, na jednom mestu može da vidi 10. juna od 20 časova u KS Svilara na drugom koncertu “Ludvig”.  
Dvoje mladih umetnika koji nastupaju već godinama zajedno – violončelista Filip Tomić i pijanistkinja Jovana Radovanović, izvešće dve Betovenove sonate, a istovremeno će biti i domaćini i vodiči kroz koncert, govoreći o tim delima i ovom velikom kompozitoru. 


Direkcija Festivala NEO i ove godine poručuje publici da se uzda u prave vrednosti, da poštuje tradiciju, ali da bude otvorena za novine., jer sve što je novo i vredno postaje vremenom klasika u kojoj leži ključ.

 Na zvaničnom svečanom otvaranju 16. juna, pod motom „O, Fortuna“, biće izvedena scenska kantata „Karmina burana“ nemačkog kompozitora Karla Orfa. 

Čuveni violinista Stefan Milenković i ansambl “Camerata Novi Sad” na tom otvaranju festivala na platou Katoličke porte, predstaviće verziju Karmine Burane za violinu i orkestar kojom su već osvojili region.


Čuvena kantata koja pleni svojim atraktivnim melodijama i ritmičkim bogatstvom biće prezentovana u neklasičnoj verziji, u aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić.
Uz “Karminu buranu” pod otvorenim nebom, publika će na koncertu Stefana Milenkovića slušati veoma sličan program koji je izveo u aprilu na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, za vreme manifestacije “Dani Beograda 2023” – kompozicije Džordža Geršvina, Astora Pjacole i rok remek delo “Boemska rapsodija” britanske grupe “Queen”.


 Događaj koji se ne propušta je takodje – “Novosadski rok klinci” na NEO festivalu 17. juna na platou Katoličke porte.
U nekim novosadskim muzičkim školama izučava se i rok muzika, kao “Music Harmony” i “Kulturno sklonište” gde ih uče da postanu rok zvezda, ukoliko to oni žele.

 Koliko je važno da deca budu kreativna u svakom žanru, tako i u rokenrolu, pokazuju mnoga istraživanja. Muzika pomaže boljem pamćenju, koordinaciji pokreta i uspešnijem učenju.
U rok muzici ključna je i socijalizacija i to sasvim druge vrste od one koja se doživljava sedenjem u sali. Uživajte u rok muzici – klinci su na redu, poručuju iz festivala NEO.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here