Festival “Naši dani” od 5. do 9. oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu

Selekcija od najbolje četiri predstave Novosadskog pozorišta na mađarskom jeziku

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Selekcija od najbolje četiri predstave Novosadskog pozorišta na mađarskom jezikuBEOGRAD, 4. oktobra (Tanjug) – Festival “Naši dani” biće realizovan od 5. do 9. oktobra kao gostovanje četiri predstave Novosadskog pozorišta (Ujvideki Sinhaz) na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

  Publika će u BDP-u imati prilku da premijerno pogleda nove projekte sa repertoara ovog teatra – “Seljačka opera” Bele Pintora u režiji Atile Keresteša, “Nosorog” Ežena Joneska, reditelja Nikite Milivojevića, “Hasanaginica”, prema drami Ljubomira Simovića, režisera Andraša Urbana i “Ana Karenjina” prema romanu Lava N. Tolstoja, u režiji gosta iz Makedonije – Dejana Projkovskog.

  Mini festival “Naši dani” je nastao sa željom da se unapredi saradnja BDP-a i novosadskih teatara SNP-a i Ujvideki sinhaza, a posle dva izdanja na kraju prethodne sezone u maju i junu, kada je BDP gostovao na scene oba navedena pozorišta, sada je došlo do uzvraćanja posete.

Predstave se igraju na mađarskom jeziku, ali je obezbeđen titlovani prevod.
 Ciklus Festivala završava se u novembru gostovanjem predstava SNP-a u BDP-u.


SELJAČKA OPERA

Reditelj Atila Keresteš otvoriće 5. oktobra ovu smotru svojom postavkom “Seljačke opere”, a premijera komada je bila tokom pandemije – 21. septembra 2020, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Segedina. Predstava je zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme incesta i skrivenog roditeljstva suprotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada. Narativ je praćen muzikom, kao mešavina mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasicizma i roka.
 Predstava se nikako ne preporučuje mlađima od 16 godina.


 Naredne večeri, 6. oktobra se igra “Nosorog” prema Joneskovoj drami apsurda, u čitanju Nikite Milivojevića. Ova dvočasovna predstava sa pauzom izvedena je takođe u vreme Kovida-19 (6. novembra 2020), a reditelj se osvrnuo na činjenicu da je sam proces rada prekidao upravo ovaj zastrašujući virus.

  “Hvala glumcima čija je želja bila jača od rizika. Ako sam ikada pogodio šta treba da režiram, sada jesam, iako sam već dugo planirao rad na ovoj predstavi. Jonesko je pisao sa jasnom asocijacijom na fašizam, govorio je o ideološkom zagađenju, a mi danas živimo u sveopštem, mentalnom, duhovnom zagađenju”, analizirao je reditelj svoje novo delo.

  “Srećan sam što smo uopšte došli do kraja i što možemo da kažemo da smo završili predstavu, i ono što znam i vidim – a to je da je glumci vole. Kada glumci vole da igraju svoju predstavu, nema ništa bolje“, istakao je Milivojević.


NOSOROG
Treća predstava 7. oktobra će biti već poznata “Hasanaginica” u režiji Andraša Urbana, već nešto starijeg datuma (premijera je bila u aprilu 2018. godine).

  Kontraverzni reditelj koji uspeva često da šokira svojim predstavama, ovde potpisuje i scenografiju, a u njegovom čitanju “Hasanaginica” nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici, već je pre svega priča o ženi.


Za sam kraj 9. oktobra je na repertoaru neobična verzija “Ane Karenjine” prema romanu ruskog klasika Tolstoja, dok je reditelj Dejan Projkovski, trenutno jedan od najtalentovanijih i najtraženijih u regionu.

Ana je poštena, dobra majka i supruga. Ana je zaljubljena, ali ne u svog muža. Ana najviše voli dve stvari i za njih daje život – za ljubavnika i sina. Ana zna da jedno isključuje drugo”, stoji u najavi ove predstave.  


ANA KARENJINA
HASANAGINICA


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket