Festival na Ušću „Muzička vizija Balkana“ obeležili koncerti Marka Louisa i Vlatka Stefanovskog (Vol. 2)

Auditorijum uživa u etno motivima i tradiciji antologijskih hitova

0
Reklama

Auditorijum uživa u etno motivima i tradiciji antologijskih hitova

BEOGRAD, 4. septembra: Maratonski jednodnevni festival „Muzička vizija Balkana“ održan je sinoć (subota, 03.09.) nakon uvoda sa scenskom kantatom – spektaklom “Karmina Burana” (SNP iz Novog Sada) na beogradskom Ušću, gde su nastupali regionalni umetnici Marko Louis, Vlatko Stefanovski i drugi.


Projekat promoviše autentičan zvuk i energiju zemalja Balkana, a donosi ga „WOMBA“ (World Music Balkans) plaftorma iza koje stoji produkcija Exit festivala, a iza ponoći je održan i koncert di-džej izvođača i producenta Satorija, čestog gosta na Exitu.

Na koncertu „Music Vision“, svetske i regionalne zvezde promovisale su zvuk Balkana kroz etno i elektronsku muziku, trube, soul, pop, jazz i druge muzičke pravce.

Sastavi „Esma’s Band“ feat. „Zahir Ramadanov Brass band“ nastupili su zajedno nakon „Karmine Burane“.

„Esma’s Band“ čine muzičari koji su sa kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom svirali širom sveta. Kao članovi njenog pratećeg ansambla „Teodosievski“ održali su preko 3.000 koncerata, a grupu predvodi Esmin sin Simeon Atanasov, uz Zahir Ramadanov Brass band.
Drago mi je da vas vidim večeras u ovolikom broju. Imate pozdrave od nas iz Makedonije, a sada ćemo svi zajedno uživati u hitovima naše velike majke Esme Redžepove“, nadahnuto je poručio Atanasov ispred benda i onda su zasvirali antologijsku numeru „Đelem, Đelem„, a kasnije i čuvena “Čaje Šukarije” (svojevremeno je pevao i Zdravko Čolić).


Nakon skoro 40 minuta njihovog nastupa, gde su dominirale trube i harmonike sa romskim pesmama, na scenu je izašao popularni soul etno pop muzičar Marko Louis koji vešto spaja zvuke i elemente balkanske i orijentalne kulture.

„Dobro veče, Beograd, dobro večeUšće i Womba!“, euforično se Marko javio publici i započeo nastup sa pesmama sličnih naziva „Pada noć“ i „Kad je noć“.

Sin na žalost pokojnog muzičara Ljubiše Stojanovića Louisa, uveliko je jedan od najtraženijih kantautora sa ovih prostora, i znatno šire, jer osvaja i druge prostore (nedavno je napravio trijumf na Exitovom festivalu “Sea Dance” krajem avgusta u Crnoj Gori, Budvi, na plaži Buljarice).

Takodje, Marko je jedan od apsolutno najvrednijih muzičara koji je tokom pandemije objavio dva studijska albuma, a sprema i treći do kraja ove godine, uz veliki broj singlova, video spotova sa raznim glumcima (Milena Radulović, Iva Ilinčić…), saradnji sa drugim kolegama, duetima.
Na svom nastupu prepunog energije i ljubavi, uz virtuoznost na klavijaturama i bubnju koje kida rukama munjevito, tokom sat vremena prošetao je kroz diskografsku karijeru i četiri studijska albuma – “Shine On Me” (2015), “Beskraj” (2017) “Euridika” (2018), “Sloboda” (2020).

Set lista je nizala njegove hitove i na engleskom jeziku kao „Shine on Me“, gde Marko u potpunosti deluje kao neki strani muzičar žanra soul ili R’n’b muzike.

„Sledi jedna od najlepših pesama ikada koju sam nedavno uradio, svi je znate, slobodno je pevajte“, emotivno je muzičar najavio tradicional „Ruse kose“ i oduševio razigranu publiku.

Tu verziju u svom aranžmanu snimio je za TV seriju „Nečista krv“ prema delima Bore Stankovića, u režiji Milutina Petrovića, a ovu lirsku narodnu pesmu „Ruse kose curo imaš“ razni domaći muzičari su interpretirali (Jelena Tomašević).
Naravno, „Cveće Cafnalo“ neizbežan je deo repertoara, kao posveta Markovom ocu koji je davno obradio ovu numeru (1985), a na albumu je gostovao Vlatko Stefanovski (verovatno su mnogi očekivali da će makedonski gitarista odsvirati na sceni ovu pesmu, kada je već došao na festival, ali to se ipak nije dogodilo, muzičar se čuvao očigledno za svoj koncert).

Nizale su se balada „Imao sam ružne sne“, etno hit „Pašana“, novi raspevani singl „Bonita“ u ritmu letnjih melodija, nova varijanta „Vranjanke“, ili raspevani hit u kome pevač priznaje „Ćutaću“.

Nakon iznenadnog ulaska u publiku na njihovo iskreno oduševljenje, kao pravi spektakl, Marko je okončao koncert obradama „Pokušaj“ na osnovu stranog hita „Rockabye“ grupe „Clean Bandit“ i naravno, opet ove večeri„Đelem,Đelem“.

Osvajao je lako sve prostore po Beogradu (Botanička bašta, Beer fest – Ušće, Mts Dvorana, BitefArtCafe na Kalemegdanu, Plato kod Pobednika – Kalemegdan, Dom omladine), po Srbiji i duž regiona.

Umesto popularnog trubača Dejana Petrovića, koji je otkazao nastup, usled pomeranja ovog festivala za jedan dan kasnije, koncert je imao izvanredni virtuoz na gitari iz Makedonije – Vlatko Stefanovski, čest gost Beograda u poslednje vreme korone (BG Jazz festival, Guitar Art fest – Mts Dvorana, Dom omladine) i drugih gradova Srbije (Niš, Novi Sad, Palić).

Vlatko je nastupio sa svojim triom “V3”, kao i prvi put na stadionu Tašmajdan na kraju leta 2021, te je stvorio koktel antologijskih kompozicija iz perioda kada je bio frontmen etno rok bluz benda “Leb i sol” i svoje uspešne samostalne karijere, gde se iznedrila i primenjena filmska i pozorišna muzika (izdvaja se uvek hit “Gipsy Song” za film “Gipsy Magic” Stoleta Popova).

Ovaj muzički događaj je deo premijernog održavanja Sajma vina „Wine Vision“, od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu.
Koncerte su podržali Fondacija za otvoreno društvo i inicijativa Otvoreni Balkan.Photo-by-Gerta-Kordalli-Maratonsko muzičko veče nakon ponoći je zatvorio inostrani umetnik Satori. 

Posle nastupa na glavnim binama Exita, koji su obeležili izdanje festivala 2021 + 2022, u Beograd je stigao poznati producent i di džej Satori, koji sa očeve strane ima srpsko poreklo, a živi u Holandiji.

Sa Fondacijom EXIT je za EXPO Dubai 2022 snimio je specijalni album „Wonders of Vincha culture”, u kojem je kombinovao elektronsku muziku sa tradicionalnim pesmama Balkana – „Vranjanka“, „Zajdi zajdi“, „Moj dilbere“, „Što te nema“, „Đelem, Đelem“.

Nedavno je izdao novi album „Dreamin’ Colours“, kao zbirka World Music žanra, ali i bluza, indi elektronike, opere i narodne muzike, uz elektronski zvuk i uticaj Satorijevih balkanskih korena.

Tako je sa ovim vizionarom završen jednodnevni festival od 5 koncerata koji su trajali nešto duže od 5 sati.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


SATORI
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here