Festival Međunarodna tribina kompozitora od 6. do 10. oktobra u beogradskom SKC-u

Sedam koncerata, pet festivalskih dana, 46 dela

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Jubilarno, 30. izdanje Tribine kompozitora, najznačajnijeg festivala savremene muzike kod nas, biće održano od 6. do 10. oktobra u beogradskom SKC-u.

U okviru sedam koncerata tokom pet festivalskih dana biće predstavljeno 46 dela, uglavnom kamerne muzike, za različite kombinacije instrumenata, sa ili bez elektronike, za manje sastave, ali i najnovija ostvarenja za gudački orkestar i soliste. Zastupljena su dela autora svih generacija, od već afirmisanih i domaćoj publici poznatih imena, do najmlađe generacije domaćih stvaralaca.

Medju stranim autorima, na programu će se naći dela kompozitora iz Slovenije, Finske, Italije, Rusije, Nemačke, Belgije, Bosne i Hercegovine i Belorusije. Neki od autora su najavili svoj dolazak u Beograd i boravak na Tribini.

Na tri festivalske večeri, 6. 8. i 10. oktobra  biće dodeljene i  nagrade:

–          Stevan Mokranjac, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u Srbiji, za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini – Svetlani Maraš za  radiofonsko delo  “Post-excavation activities”.

–          Pavle Stefanović za muzicku esejistiku i kritiku muzikološkinji Jeleni Novak

–          Aleksandar Pavlović  za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu pijanistkinjama Nedi Hofman – Sretenović i Maji Rajković, dok se Ivani Trišić dodeljuje Specijalna zahvalnica  za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Nastupiće najistaknutiji domaći ansambli posvećeni interpretaciji savremene muzike koji svake godine prezentuju  najveći deo programa, Metamorfozis i Gradilište, a kompozicije za gudački okestar izvešće ansambl Trinaest gudača uz dirigenta Ivana Markovića i soliste Borislava Čičovačkog, Sašu Mirkovića i Srđana Sretenovića.

Pored njih nastupiće i Beogradski trio, Aratos trio, kao i mnogobrojni solisti, a festival će biti otvoren nastupom ansambla četiri kontrabasa Bass Chorus (Slovenija), pod umetničkim rukovodstvom kontrabasiste Zorana Markovića.


Festival će biti otvoren i zatvoren kompozicijama Isidore Žebeljan a na poslednjoj večeri biće premijerno izvedena kompozicija nedavno preminulog profesora Srdjana Hofmana koji je jedan od osnivača i prvi selektor Tribine kompozitora.

Koncerti počinju u 17 i 19 časova, ulaz je besplatan ali je obavezna prijava dolaska zbog ograničenog broja posetilaca na email tribina_kompozitora@composers.rs .

Medjunarodna tribina  kompozitora se održava uz podršku Fonda za kulturna davanja Sokoja i Ministarstva kulture RS.

Detaljan program je dostupan na stranici Udruženja kompozitora koji je i osnivač manifestacije.

https://composers.rs/?page_id=7305

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket